Hlavní obsah

Test ledových káv: V některých vůbec není kofein!

Foto: thinkstock

Milujete v létě ledovou kávu? A jste si jisti, že to opravdu káva je?Foto: thinkstock

Reklama

Ledová káva je na léto vyloženě ideální. Měla by osvěžit i ochladit. Platí to i pro druhy, které najdete v regálech obchodních domů? Právě to jsme se snažili zjistit.

Článek

V našem košíku se ocitly výrobky s označením ledová káva – aniž bychom se v obchodě zabývali etiketou a jejich složením. Na ty přišla řada až v redakci – hledali jsme přitom obsah kofeinu, ale také cukru. Všechny vzorky jsme pro vás samozřejmě i ochutnali – a v některých případech poprvé a rovnou i naposledy!

„U těchto nápojů sledujte, jestli se jedná o ochucený nealkoholický nápoj, kde je převažující složkou voda, nebo o mléčný nápoj, který musí obsahovat minimálně 50 procent mléka. Minimální obsah kávy nebo kávového extraktu u nich není stanoven," říká expertka na složení výrobků Veronika Křepelková.

Jen pro představu. Za zdraví neškodné považují odborníci asi 200–300 mg kofeinu. V jednom šálku kávy bývá asi 60 mg, 3 dcl Coca-Coly obsahují 46 mg a ve 3 dcl Red Bulu je 96 mg. A co nápoje s názvem ledová káva? Na to jsme také hledali odpověď.

Foto: archiv redakce

Osm vzorků, které jsme ochutnali za vásFoto: archiv redakce

„Pokud porovnáváme obsah kofeinu, který ale bohužel není u všech zakoupených nápojů uveden, je zajímavé, že se tak zásadně liší množství kofeinu v přibližně stejném množství ,kávového extraktu' – v Café Allegro je 1,3 % kávového extraktu a kofeinu 28 mg/100 ml, v Mr. Brown coffee Ledová káva je 1,12 % kávového extraktu a kofeinu 60 mg/100 ml, Mövenpick Macchiato obsahuje 15 % tekutého kávového extraktu a kofeinu je v něm 64,6 mg/190 ml," uvádí Veronika Křepelková.

Můžeme to shrnout tak, že jsou obrovské rozdíly v „síle“ kávových extraktů. V kávě Mr. Brown je zřejmě dvakrát silnější, než v kávě Allegro a káva Movenpick jej má mnohonásobně slabší.

Café Allegro (K Classic) typ Espresso

Espreso. Ochucený mléčný nápoj s kávovou příchutí. 1 % tuku v mléčném podílu. Ošetřeno vysokou pasterací. S vysokým obsahem kofeinu.

Složení:plnotučné mléko (76 %), odtučněné mléko, pitná voda, cukr, hroznový cukr, kávový extrakt (1,3 %) barvivo: karamel, kukuřičný škrob, stabilizátory: karagenan a guma guar, aroma. Obsah kofeinu: 28 mg/100 ml, obsah sacharidů je 8,9 g/ 100 ml.

Cena a množství:19,90 Kč/250 ml

Komentář redakce:Výrobce upozorňuje – ale jen v pidipísmu na obalu, že má nápoj vysoký obsah kofeinu. Tři lahvičky stačí k tomu, abyste vyčerpali jeho doporučenou denní dávku. Což ale podle nás nehrozí, protože vás chutí zas až tak neohromí. Tady jsou reakce redakčních kolegů: „Velmi podobné kávě ze sáčku 3 v 1. Víc karamelové kakao než káva. Cítím spíš oříšek nebo karamel, ale ne kávu."

Nescafé XPress, Latte macchiato

Kávovinový nápoj s plnotučným mlékem 50 %.

Složení:plnotučné mléko, káva 42 % (pitná voda, rozpustná káva), cukr, odtučněné mléko, glukózový sirup, aromata, regulátory kyselosti (E 500, E 332), zahušťovadla (E 405, xanthon). Balení obsahuje 20 g cukru, což je 22 % doporučené denní dávky.

Cena a množství:31,90 Kč/ 250 ml

Komentář redakce:Neumíme říct, kolik kofeinu obsahuje tento výrobek, ale pokud zalijete 2,5 g rozpustné kávy NESCAFÉ Classic asi 2 dcl vody, je ve výsledné kávě 90 mg kofeinu. Pak by tento nápoj měl obsahovat asi polovinu této dávky. Při redakčním testu jsme ho shledali jako velmi sladký, hustě smetanový, připomínající chutí spíš mléčný koktejl. Dva z osmi testujících ale uvedli, že si jej pravidelně kupují, protože jim chutná.

Mövenpick Macchiato, Caffé Freddo

Složení: plnotučné mléko 77 %, 15 % tekutého kávového extraktu, cukr, smetana, zahušťovadlo karagenan. Tuk minimálně 3,7 %, Obsah kofeinu: asi 65 mg v 200 g/150 ml.

Cena a množství: 29,90 Kč/190 ml

Komentář redakce: Tři kelímky by pokryly denní doporučenou dávku kofeinu. Chutí připomíná dobrou bílou kávu, nemá žádnou pachuť, nezůstává na jazyku, jen je na náš vkus opět příliš sladká – není divu, na 100 ml je v něm 9,4 g cukru, což jsme vyčetli z původního německého potisku.

Ice coffee Meggle

Ochucené trvanlivé mléko s kávovou příchutí.

Složení: mléko 94,4 %, cukr, ochucující složka s kávovou příchutí 1,6 % (cukr, karamel, kávový extrakt, aroma, jedlá sůl, stabilizátor: karagenan). Nápoj obsahuje 2,1 g tuku a 10,2 g sacharidů/100 ml.

Cena a množství: 17,50 Kč/ 330 ml

Komentář redakce:Pod názvem ledová káva si v tomto případě kupujete ochucené mléko, o jehož chuť po kávě se postarají karamel a extrakty. V našem testu chuti ale docela uspělo. Zde jsou názory testujících: „Připomíná salko, ale nemá pachuť. Kdyby nebylo tak moc sladké, bylo by velmi dobré. Necítím v něm příliš kávu, ale je dobré."

Bobík kafíčko (bez kofeinu)

Mléčný trvanlivý nápoj s kávovou příchutí.

Složení:93 % mléko, ochucující kávová složka 2 % (karamelový sirup, cukr, kávový extrakt, kávové aroma, modifikovaný škrob E 1422, regulátor kyselosti E 450, E 202 a E 270), cukr, stabilizátor E 407. Obsah tuku nejméně 2 g/l.

Cena a množství:19,90 Kč/ 330 ml

Komentář redakce:Zjemněním na „kafíčko" výrobce přiznává, že mu až tak o chuť kávy nešlo. Připomíná spíš karamel, možná evokuje až cukrovou vatu. Ocenili bychom podrobnější údaj o obsahu sacharidů – zvlášť, když má tak výrazně sladkou chuť.

„V tomto nápoji je E 450 (difosforečnany). I když je povolený, jeho vyšší dávky napomáhají nadměrnému vylučování vápníku z těla. Oproti ostatním výrobkům obsahuje nejvíce přídatných látek. I když jsou všechny povoleny a schváleny, proč je dávat dětem?" doplňuje Veronika Křepelková.

Mr. Brown coffee Ledová káva

Osvěžující nealkoholický nápoj s mlékem a kávovým extraktem.

Složení: pitná voda, cukr, sušené mléko, kávový extrakt (1,12 %), emulgátory: estery sacharózy s mastnými kyselinami, estery polyglycerolu s mastnými kyselinami, lecitin. Obsah kofeinu: 60 mg/100 ml (±20 %)

Cena a množství: 39,90 Kč/250 ml

Komentář redakce:Stačí jedna plechovka a máte pomalu vyčerpanou dávku kofeinu na den. I v testu chutí nejvíc připomínalo kávu. Ocenili jsme i to, že není přeslazená. Lehkou výtku dostala od našich příznivců „pravé brazilské", jejichž mlsný jazýček označil chuť za lehce připálenou. Pro většinu z nás byla ale jasným vítězem.

Ice Coffee Tatra

Trvanlivý ochucený mléčný nápoj, vhodné pro bezlepkovou dietu. Obsah mléčného základu 69 %.

Složení: polotučné mléko, voda, cukr, kávová složka 2 % (invertovaný cukerný sirup, voda, karamel – cukerný sirup, kávový extrakt, aroma, kyselina mléčná, stabilizátor: karagenan, regulátor kyselosti E 331), kávové aroma, jedlá sůl, stabilizátor E 407. Obsahuje kofein. Obsahuje 7,1 g cukru/100 ml.

Cena a množství:17,90 Kč/500 ml

Komentář redakce:Že obsahuje kofein, to na obalu najdete – ale údaj o množství nikoli. Zdůraznili bychom fakt, že jedno balení obsahuje 35,5 g cukru! My se ale tloustnutí bát nemusíme, protože nám tento nápoj nechutnal. Shodli jsme se, že má velmi netypickou až kyselou chuť, kterou jedna z kolegyň přirovnala tomu, když olíznete starou rtěnku (pro pány: chutná po lanolinu).

Eiskaffee Hochwald

Mléčný nápoj pasterovaný. 1,5 % tuku v mléčném podílu. Složení: 70 % polotučné mléko, 24 % káva (voda, kávový extrakt bez kofeinu, kávový extrakt), sirup z invertního cukru, jedlá sůl, stabilizátor: karagenan, aroma. Může obsahovat stopy sóji. Sacharidy 7,5 g/100 ml.

Cena a množství:9,90 Kč/500 ml

Komentář redakce:Nejtypičtější představitel ledové kávy, který se ale také nesvěřuje s tím, kolik kofeinu obsahuje – v popisu složení uvádí kávový extrakt bez kofeinu, ale i obyčejný, takže tam zřejmě bude, ale v nijak závratném množství. Tady opět výběr reakcí hodnotících: „Nepřekvapí, ale neurazí. Je z něj cítit spíš karamel než káva. Je dost sladký, ale kupuji si ho vlastně nejčastěji."

Jak vám chutná ledová káva – a kterou si kupujete? Napište nám do diskuse.

Reklama

Načítám