Hlavní obsah

Test: Ověřte si, jestli rozumíte vztahům!

Foto: Thinkstock

Máte pocit, že o vztazích už víte všechno? Zkuste test!Foto: Thinkstock

Reklama

Chodí si k vám všichni pro rady? Považujete se za mistra na poli vztahů, komunikace a lásky? Vaše schopnosti a umění prověří prostý test sestavený odbornicí! Takže, kolik toho opravdu víte o vztazích?

Článek

Profesorka psychologie Susan Krauss Whitbourne z Massachusettské univerzity v Amherstu sestavila pro magazín Psychology Today jednoduchý test, kterým si snadno ověříte, zda se vyznáte ve všech úskalích partnerských vztahů. Test má 10 otázek a za jeho úspěšné absolvování se považuje minimálně 6 správných odpovědí.

Nejdříve si přečtěte otázku, zamyslete se nad odpovědí, a následně si zjistěte, zda byla vaše teorie správná, nebo se aspoň přibližovala uvedeným závěrům.

1. Jak se nejlépe vyhnout rozvodu?

Odpověď: Rozchodu se dá nejlépe zabránit tak, že páry si navzájem chrání sebeúctu a eliminují pocit studu, což potvrzuje i dva roky starý průzkum zpracovaný psycholožkou Brandi Frisby z University v Kentucky. Jeho závěr je takový, že největší škody napáchá ztráta identity. Chce to jen a pouze respekt!

2. Soužití před svatbou. Je pro manželství dobré?

Odpověď: To, že dva spolu žijí pod jednou střechou ještě před svatbou, zvyšuje pravděpodobnost rozvodu, neboť ty dva chudáky k manželství většinou doženou čistě pragmatické, nikoli romantické důvody – a tlak okolí. Dokládá to výzkum vědců z Denverské university (Rhoades, Stanley a Markman). Na manželství to má spíš negativní vliv.

Foto: Thinkstock

Soužití před svatbou je už skoro standard. Je pro manželství ale dobré?Foto: Thinkstock

3. Skřípe to již v začátku. Zlepší se to časem?

Odpověď: „Pokud se párům nedaří hned na počátku jejich vztahu, čas na tom nic nezmění,“ vysvětluje profesorka Susan Krauss Whitbourne s tím, že závěry výzkumu psychologa Teda Hustona z Texaské university jsou jasné. „I když pár uzavře manželství, později beztak špatně řeší konflikty,“ dodává odbornice.

4. Přitahují se protiklady?

Odpověď: „Protiklady se nepřitahují, tedy aspoň později, po odeznění euforie, ale mohou se naučit žít spolu v míru,“ popisuje profesorka psychologie s odvoláním na loňský výzkum sociální psycholožky Vanessy Bohns z University Waterloo v Ontariu, která říká, že protiklady k sobě sice cítí sympatie, ale v dlouhodobém horizontu se dostávají přes problémy snáze lidé, kteří na život sdílejí podobné názory.

5. Končí polovina všech manželství rozvodem?

Odpověď: Podle profesorky Susan Krauss Whitbourne jsou rozvodové statistiky trochu přehnané. „Míra rozvodovosti se vypočítává vydělením počtu rozvodů za daný rok s přihlédnutím na počet sňatků v tomtéž roce. Jenže někteří lidé se rozvádí třeba po deseti, dvaceti letech, takže výsledky jsou celkem zkreslené,“ objasňuje odbornice.

6. Když se snaží jen jeden, udrží to vztah funkční?

Odpověď: „Snaha pouze jednoho z nich ohrožuje dlouhodobé zdraví vztahu,“ ještě dodává profesorka Susan Krauss Whitbourne. Vždyť musí fungovat přímá úměrnost přínosu a výdeje…

7. Vyřeší „pauza“ ve vztahu partnerský konflikt?

Odpověď: Na chvíli se rozejít? Prý to není dobré řešení konfliktů. À propos, pocity by se neměly držet pod pokličkou, zeslabují vztah. To si to radši vyříkejte hned!

Foto: Thinkstock

Měli by se snažit o vztah pečovat vždy obaFoto: Thinkstock

8. Příchod dítěte. Zničí romantiku a pohodu?

Odpověď: Radikální změna životního stylu s příchodem dítěte je nesporná, nicméně přechod k rodičovství nemusí vztah zabít. „Jistá velká analýza 37 studií prokázala, že manželská spokojenost se u nových rodičů nesnižuje,“ říká Susan Krauss Whitbourne.

9. Mají rodiče podporovat své děti v krizových situacích?

Odpověď: Výzkumnice Karen Fingerman z Texaské university v Austinu zjistila, že když rodiče poskytují svým dětem podporu v dobách stresu, tak z toho mladí mají psychologický prospěch. V opačném případě z nich vyrostou nevyrovnané osobnosti...

10. Vzpomínky na „staré dobré časy“. Pomáhají?

Odpověď: Loňský výzkum psychologů Susan Osgarbyové a Kima Halforda z australské University v Queenslandu prokázal, že pozitivní vzpomínky mají efektivní dopad na kvalitu partnerských vztahů!

Tak co, jak moc se vaše odpovědi lišily od těch správných?

Reklama

Načítám