Hlavní obsah

Test sypaného müsli: Po kterém přiberete?

Foto: Greta Blumajerová

Jaké müsli máte rádi vy? Zkoukněte náš test!Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Snídáte zdravě, a proto si dáváte často a rádi müsli? My jsme je pro vás otestovali. A zaměřili jsme se na sypané varianty, které jsou dietnější a zdravější než zapékané. Jak test kvality dopadl?

Článek

Nakoupili jsme šest různých druhů sypaných müsli a v laboratořích nechali prověřit obsah bílkovin, tuku, sacharidů a energetickou hodnotu. Senzoricky jsme pak posuzovali jejich vzhled, vůni a pochopitelně chuť.

Výsledek testů byl velkým překvapením. Zjistili jsme, že i sypané müsli je poměrně kalorické a je důležité jíst k snídani jen menší množství, přibližně 30 gramů. Navíc většina výrobků, které obsahují sušené ovoce, používá jako konzervant oxid siřičitý, tedy E 220, což je sice povoleno, ale určitě by bylo lepší, kdyby se bez něj výrobce obešel. Ve větším množství může totiž vyvolat bolest žaludku, hlavy, nevolnost i problémy astmatického typu!

Na druhé straně možná právě proto v laboratořích v žádném z testovaných výrobků odborníci nenašli plíseň ani bakterie, a to je dobrá zpráva.

Nestlé Musli ALMONDS, NUTS & GRANOLA

Cena: 48,90 Kč/260 g, 100 g/18,80 Kč

Výrobce: Cereal Partners Poland, Polsko

Prodejce: Albert

Složení: Ovesné a pšeničné vločky s příchutí lískových oříšků (77,4 %), cereálie (celozrnný oves a pšenice), cukr, glukózový sirup, rostlinný olej, emulgátor: slunečnicový lecitin, lískooříškové aroma, zapečené müsli 10 %: cereálie (celozrnný oves, pšeničná mouka, rýžová mouka), cukr, rostlinný olej, glukózový sirup, med, barvivo: karamel, sladový výtažek z ječmene, jedlá sůl, aroma,skořice, extrudované křupinky 8,6 %: cereálie (celozrnná pšeničná a kukuřičná mouka), cukr, kukuřičný škrob, sladový výtažek z ječmene, jedlá sůl, rostlinný olej, regulátory kyselosti: fosforečnany sodné, antioxidant: extrakt s vysokým obsahem tokoferolů, mandle 3 %, jádra lískových oříšků 1 %.

Průměrné nutriční hodnoty (na 100 g): 413 kcal, sacharidy 68 g, z toho cukry 19,2 g, bílkoviny 9,6 g, tuky 9,5 g, z toho nasycené mastné kyseliny 2,1 g, vláknina 8,5 g, sodík 0,03 g.

Co ukázaly testy: Toto müsli obsahuje ve 100 g výrobku 10,80 g bílkovin, 8,04 g tuku a 76,6 g sacharidů. Energetická hodnota je 1780 kJ (422 kcal). Výrobek Nestlé Musli ALMONDS, NUTS & GRANOLA byl spolu s výrobkem z Kauflandu druhý nejlepší v parametru chuť. Vůně byla hodnocena jako sladká, ale příjemná.

Naše hodnocení:Nestlé Musli ALMONDS, NUTS & GRANOLA si u nás vysloužilo trojku. Je poměrně hodně kalorické, pouze jeden výrobek měl více kalorií, což je jistě dáno tím, že obsahuje kromě sypaného müsli také zapečené, stejně tak obsahuje hodně sacharidů. Určitě si na něm pochutnáte, v senzorice v parametru chuť byl druhý nejlepší a v parametru vůně zcela nejlepší. Jedná se však o poměrně drahý výrobek, který může být dobrou volbou pro ty, kteří nemají problémy s kily navíc a nevadí jim vyšší cena.

SPAR Vital NUSS KNUSPER – Müsli

Müsli s mandlemi, kešu ořechy a lískovými ořechy

Cena: 73,90 Kč/500 g, 100 g/14,78 Kč

Výrobce: vyrobeno v Rakousku pro Spar

Prodejce: Interspar

Složení: ovesné vločky, rýžové křupinky (rýže, cukr, pšeničný lepek, glukóza, slad z ječmene, jedlá sůl, emulgátor: sójový lecithin), třtinový cukr, kukuřičné vločky (kukuřice, jedlá sůl, slad z ječmene), polydextróza, neztužené rostlinné tuky, jádra mandlí (5 %), vločky kokosu, jádra kešu ořechů (5 %), rozinky sultánky, jádra lískových ořechů (4 %), kukuřičný škrob, med, melasa ze třtinového cukru, emulgátor: sójový lecithin, jedlá sůl.

Průměrné výživové hodnoty: uvedeny pouze v němčině, a navíc přelepeny českým popisem výrobku

Co ukázaly testy: Výrobek SPAR Vital NUSS KNUSPER – Müsli obsahuje na 100 g výrobku 10,7 g bílkovin, 18,6 g tuku, 64,9 g sacharidů, naměřená energetická hodnota je 1970 kJ (470 kcal). Chuť byla posouzena jako nevýrazná, sladší. Vzhled byl hodnocen jako málo výrazný, málo barevný. Dobře dopadla vůně, v tomto parametru byl tento výrobek druhý nejlepší.

Naše hodnocení: SPAR Vital NUSS KNUSPER – Müsli získalo v našem testu čtyřku. Jedná se o nejkaloričtější výrobek ze všech, s nejvyšším obsahem tuku. Výrobce použil polydextrózu (E 1200), toto éčko je modifikovaný škrob a slouží jako stabilizátor a zahušťovadlo. Lepší by bylo, kdyby se bez něj výrobce obešel. Kladem tohoto výrobku je to, že obsahuje nejméně sacharidů a skutečnost, že výrobce používá převážně třtinový cukr. Je to druhý nejdražší výrobek, který navíc hodnotitelům příliš nechutnal.

MASTER CRUMBLE Premium – Müsli Früchte

Müsli s ovocem

Cena: 64,90 Kč/750 g, 100 g/8,65 Kč

Výrobce: vyrobeno v Belgii pro Lidl

Prodejce: Lidl

Složení: Směs sušeného a proslazeného ovoce 44 % hm. (hrozinky 22 % hm. – hrozinky, rostlinný bavlníkový olej; proslazené banánové kousky 6 % hm. – banány, rostlinný kokosový olej, med, cukr, aroma; proslazené kousky ananasu 4 % hm. – cukr, ananas, konzervant: oxid siřičitý; sušené kousky meruněk 3 % hm. – meruňky, konzervant: oxid siřičitý; sušené kousky hrušek 3 % hm. – hrušky, rýžová mouka; sušené kousky broskví 3 % hm. – broskve, rýžová mouka; proslazené kousky manga 3 % hm. – mango, cukr, konzervant: oxid siřičitý), ječné vločky 27 % hm., ovesné vločky 15 % hm., pražené a sladové pšeničné vločky (pšenice, ječný slad), pšeničné vločky 3 % hm., dýňová semínka 3 % hm., lněná semínka 3 % hm.

Průměrné výživové hodnoty ve 100 g: energetická hodnota 1437 kJ (340 kcal), bílkoviny 5,4 g, sacharidy 66,7 g, z toho cukry 36,3 g, tuky 5,7 g, z toho nasycené mastné kyseliny 2,1 g, vláknina 6,7 g, sodík 0,05 g.

Co ukázaly testy: Toto müsli s ovocem obsahuje ve 100 g výrobku 8,8 g bílkovin, 7,48 g tuku, 70,5 g sacharidů, jeho energetická hodnota je 1620 kJ (384 kcal). Tento výrobek byl nejlepší v parametru chuť, pozitivně byla hodnocena výrazná chuť ovoce. Vůni označili hodnotitelé jako sladkou, ale příjemnou.

Naše hodnocení:Výrobek MASTER CRUMBLE Premium – Müsli Früchte si vysloužil jedničku. Je přiměřeně kalorický, má přijatelný obsah tuku i sacharidů. Používá stejně jako ostatní výrobky se sušeným ovocem jako konzervant oxid siřičitý. K výbornému hodnocení přispěla nejlepší chuť a pochopitelně také velmi příznivá cena.

STILLA natura Müsli 30 % Fruit

Sypané ovocné müsli (30 % ovoce)

Cena: 64,90 Kč/1000 g, 100 g/6,49 Kč

Výrobce:země původu Česká republika

Prodejce:Kaufland

Složení:obilné vločky 62 % (oves, pšenice), směs ovoce 30 %: rozinky 12 %, 7 % banán (banán, cukr, rostlinný olej, med), datle 5 %, meruňky 2 %, švestky 2 %, jablka 2 %, kukuřičné lupínky (kukuřičná krupice, kukuřičná mouka, cukr, jedlá sůl, sladový výtažek), lněná semínka, slunečnicová semínka, konzervant: oxid siřičitý.

Průměrné výživové hodnoty ve 100 g: energetická hodnota 1511 kJ (359 kcal), bílkoviny 9,3 g, sacharidy 70 g, z toho cukry 15,4 g, tuky 6,9 g, z toho nasycené mastné kyseliny 3,1 g, vláknina 10,1 g, sodík 0,04 g.

Co ukázaly testy: Ve 100 g směsi STILLA natura Müsli bylo naměřeno 7,87 g bílkovin, 7,37 g tuku, 72,1 g sacharidů, tento výrobek obsahuje 1630 kJ (386 kcal) na 100 g. V senzorickém hodnocení obsadil první místo v parametru celkový vzhled, pozitivně byla hodnocena pestrobarevnost vzorku a velké kousky ovoce a ořechů. Jako méně výrazná byla hodnocena vůně.

Naše hodnocení: Směs STILLA natura Müsli získala v testu ještě jedničku, i když s malinkým minus právě za drobné výhrady v senzorickém hodnocení. Jinak má stejně vyrovnané parametry jako MASTER CRUMBLE Premium – Müsli Fruchte (v obsahu bílkovin, tuku, sacharidů i v množství kalorií), i on obsahuje oxid siřičitý, používaný při sušení ovoce. Navíc je ještě o něco levnější. Zcela jistě se jedná o dobrou volbu.

Emco Mysli na zdraví

Sypané kousky ovoce – směs z obilovin

Cena: 68,90 Kč/750 g, 100 g/9,20 Kč

Výrobce: Emco s. r. o., Turkova 2319/5b, Praha 4

Prodejce: Billa

Složení: sušené ovoce 35 %: rozinky (rozinky, rostlinný olej), datle (datle, rýžová mouka), banán (banán, rýžová mouka), meruňky (sušené meruňky, konzervant: oxid siřičitý, rýžová mouka); celozrnné cereálie (30 % ovesné vločky, 30 % pšeničné vločky), kukuřičné lupínky (kukuřice, sůl jedlá). Výrobek může obsahovat stopy: mléka, ořechů, mandlí, sezamu, sójového lecitinu a arašídů.

Průměrná výživová hodnota ve 100 g:energetická hodnota 1420 kJ (341 kcal), bílkoviny 8,9 g, sacharidy 65,2 g, z toho cukry 22,4 g, tuky 2,7 g, z toho nasycené mastné kyseliny 0,5 g, vláknina 8,3 g, sodík 0,08 g, sůl 0,2 g.

Co ukázaly testy: Emco Mysli na zdraví obsahuje podle laboratorních testů ve 100 g výrobku 11,8 g bílkovin, 2,6 g tuku, 72 g sacharidů, naměřená energetická hodnota je 1520 kJ (359 kcal). Tento výrobek byl nejhůře hodnocen v parametru vůně, ta byla označena za nevýraznou. Chuť se jevila hodnotitelům jako málo výrazná i konzistence výrobku jako drobivá.

Naše hodnocení:Emco Mysli na zdraví jsme udělili dvojku. O jeden stupeň přišel tento výrobek kvůli špatnému senzorickému hodnocení. V každém případě se jedná o nejméně kalorický výrobek s minimálním obsahem tuku a s vysokým podílem bílkovin. Bohužel ani tady se výrobce neobešel bez oxidu siřičitého v sušeném ovoci. Tento výrobek je jednoznačně vhodný při boji s přebytečnými kily. Prostě i když tolik nechutná, pro dietu je ideální a k tomu za dobrou cenu.

Penny Müsli s ovocem

Cena: 49,90 Kč/1000 g, 100 g/4,99 Kč

Výrobce:PRAGOSOJA s. r. o.

Prodejce: Penny market

Složení:ovesné, pšeničné a žitné vločky, směs ovoce v různém poměru 30 %: rozinky, banán (banán, cukr, rostlinný olej, med), meruňky, datle, jablka, švestky; kukuřičné lupínky (kukuřičná krupice, cukr, jedlá sůl, sladový výtažek), lněná semínka, slunečnicová semínka, lískové ořechy. Konzervováno oxidem siřičitým.

Průměrné výživové hodnoty ve 100 g: energetická hodnota 1513 kJ (359 kcal), bílkoviny 9,3 g, sacharidy 70 g, z toho cukry 15,4 g, tuky 6,9 g, z toho nasycené mastné kyseliny 3,1 g, vláknina 10,1 g, sodík 0,04 g.

Co ukázaly testy: Penny Müsli s ovocem obsahuje ve 100 g výrobku 8,39 g bílkovin, 3,7 g tuku, 74,4 g sacharidů, dále v laboratořích zjistili, že má 1550 kJ (365 kcal). Špatně dopadl tento výrobek v senzorickém hodnocení. Byl nejhorší v parametru chuť, která byla hodnocena jako nevýrazná, podobně jako vůně.

Naše hodnocení: Výrobek Penny Müsli s ovocem získal v našem testu trojku. Je sice poměrně málo kalorický, má málo tuku, je dokonce nejlevnější ze všech, ale stejně jako ostatní výrobky se sušeným ovocem obsahuje oxid siřičitý a my jsme museli při známkování přihlédnout k tomu, že v nejdůležitějším senzorickém parametru, v chuti, dopadl nejhůře ze všech. Přesto dostal trojku, protože opět je vhodný při dietě, jen si na něm zákazník prostě nepochutná.

Jíte ráno k snídani sypané cereálie?

Reklama

Související témata:

Načítám