Hlavní obsah

Test vůní do záchodu: Které vydrží nejdéle?

Foto: archiv redakce

Tři měsíce jsme testovali deset různých přípravků do WCFoto: archiv redakce

Reklama

Tři měsíce jsme pozorovali záchodovou mísu, abychom vám mohli přesně říci, jak dlouho vydrží různé druhy závěsů do WC. Opravdu tak voní a čistí?

Článek

Voňavá a čistá toaleta je, alespoň podle počtu televizních reklam soudě, cílem většiny z nás. Samozřejmě že hlavními pomocníky v její údržbě je štětka, dezinfekční prostředek a pravidelný příděl ruční práce, ale jsou přípravky, které vám v tom mohou pomoci.

Tři měsíce sledování záchodu

Tři měsíce jsme testovali deset wc závěsů nebo gelů. Z několika forem jsme vždy vybrali dva zástupce k porovnání. Všechny měly stejné podmínky. Dovolíme si tedy konstatovat, že test byl spravedlivý a srovnatelný se situací v běžné tříčlenné domácnosti.

Uvedená cena je nejnižší možná, kterou jsme našli u prodejců a na Zboží.cz a spolu s výdrží v testu byla základem pro výpočet denních nákladů na jednotlivé výrobky.

Gely volné

Gely, které speciální „pistolí“ dávkujete přímo na stěnu záchodové mísy. Výhodou je hlavně hygiena – nemusíte sahat do záchodu a brát do rukou prázdný držák. Obezřetní musíte být s umístěním gelu. Pokud totiž budete potřebovat očistit mísu štětkou, nelze se mu vyhnout, čili ho zničíte. Vždy je také potřeba gel dávat na suchou mísu.

Foto: archiv redakce

Gely pěkně voní, ale nesnesou se se štětkouFoto: archiv redakce

DUCK Fresh Discs gel 36 ml do WC s dávkovačem – Lime

Podle výrobce byste z jedné „tuby“ měli udělat šest „disků“, tedy dávek. Každá by měla vydržet až 100 spláchnutí. Podle našich zkušeností to není jen planý slib – počet dávek i výdrž souhlasí. S dávkovací „pistolí“ se dobře pracuje, jen to chce grif při první aplikaci. Jedna „porce“ gelu vydržela na míse 15 dní. První dny byla jeho vůně velmi intenzivní, po asi týdnu nenápadná.

Cena:od 64 Kč – 70 haléřů denně

Larrin WC Star do WC mísy 47 ml, vůně citron

Výrobce uvádí, že v jednom zásobníku je 7 dávek gelu, takže balení vydrží až 700 spláchnutí. I přes předchozí zkušenost se nám nepodařilo první dávku udělat moc úhlednou a jistě byla i větší. Bohužel zmizela po 6 dnech – zřejmě se při spláchnutí uvolnila. Příjemná vůně je intenzivní několik dní.

Cena:od 39 Kč – 90 haléřů denně

Páska a doplňovačka

Gelová páska je novinka a gel, který doplňujete do zásobníku, zase trochu retro. Proto nás zajímalo jejich porovnání.

Foto: archiv redakce

Nejnovější formou vůně a péče o toaletu je gelová páska, klasikou pak doplňovací košíček na gelFoto: archiv redakce

Duck Fresh Stick Limetka (3 pásky) 27 g

Při nákupech jsme objevili pouze jeden druh gelové pásky. Výrobce uvádí, že by měla vonět a čistit až 4 týdny – a to při každém spláchnutí. Voní příjemně a intenzivně první dny pořád, pak méně a jen po spláchnutí. Doporučujeme si přečíst návod na aplikaci a lepit ji na zcela suchou mísu. Pozor na umístění, kontakt se štětkou ji poškodí a ubývá daleko rychleji. Ale i tak překvapila svou výdrží – 18 dní!

Cena: od 28 Kč – 50 haléřů denně

Clean maximo 3in1 WC gel 100 ml, vůně ocean

V balení je lahvička gelu a závěsný košíček, do kterého gel natlačíte – kvůli úzkému otvoru jde z lahvičky docela nerad, a když povolíte tlak, většinu ho zas „vcucnete“ dovnitř. Po naplnění ale příjemně voní a při testu vydržel 8 dní. V lahvičce je dávka pro dvě naplnění.

Cena:21,90 Kč – 1,40 Kč denně

Tekuté náplně

Nejspíš klasikou už jsou bloky s tekutým přípravkem, které se zavěsí na stranu mísy.

Foto: archiv redakce

Mezi klasiku patří WC bloky s tekutou náplníFoto: archiv redakce

Clean Maximo, WC refreshener, 3x 55 ml

Protože v balení najdete tři zásobníky, připravte se na manipulaci s držákem, který s vámi víc než týden sdílel toaletu – takže rukavice jsou na místě. Zvlášť proto, že není snadné prázdnou nádobku z držáku sundat a obsahuje vodu. Vůně je příjemná, v prvních dnech intenzivní. Náplň vydržela 18 dní, barva postupně bledla a vůně slábla.

Cena:29,90 Kč – 55 haléřů denně

Savo WC blok 50 ml Ocean

Výrobce slibuje, že blok čistí, voní a odstraňuje vodní kámen již od prvního spláchnutí. Libou vůni potvrzujeme. Bohužel přípravek vydržel jen 3 dny. Přestože jsme při nasazování zásobníku postupovali podle návodu, tekutina začala již první den slabě vytékat na mísu a během pár dnů ze zásobníku zmizela. Závěs ale i divně „seděl“ – moc vysoko, rozhodně v jiné výšce, než bylo na nákresu od výrobce.

Cena:od 29 Kč – 9,60 Kč denně

Maxi závěsy

Maxi závěsy slibují větší účinek – hlavně co se vůně a výdrže týče.

Foto: archiv redakce

Dlouhá výdrž a vůně – to jsou maxi závěsyFoto: archiv redakce

WC net Energy aktivní přívěsek Levander 38 g

Podle výrobce provoní vaši toaletu až na měsíc a po celou dobu má zajistit její kompletní hygienu. Vůni potvrzujeme. Výjimečné čisticí účinky jsme nezaznamenali. Měsíc závěs nevydržel, ale i dosažených 21 dní je dobré. Jen pozor – na přední straně držáku je „deo clip“ s vůní levandule, kvůli kterému máte pocit, že je závěs funkční, i když náplň už zmizela.

Cena: od 40 Kč – 1,90 Kč denně

Duck Maxi 4in1 závěs Marine 43 g

Výrobce slibuje hygienickou očistu a měsíc výdrže. Ani v tomto případě jsme si výjimečné čistoty nepovšimli, vydržel 23 dnů. Intenzivně voněl jen první dny. I v jeho případě je po asi 14 dnech dobré se pořádně podívat, zda a jak náplň ubývá. Na letmý pohled to není až tak vidět.

Cena: od 49 Kč – 2,10 denně

Tuhé bloky

Daly by se označit jako klasika. Některé jsou jednorázové, v dalších vyměňujete náplně. Testovali jsme oba druhy.

Foto: archiv redakce

Tuhé bloky překvapily nejen vůní nebo výdržíFoto: archiv redakce

Domestos 3 v 1 Pink WC komplet 40 g

Košík se dá otevřít, můžete použít i pro náhradní náplň. Za jakou dobu bude tahle ne příliš hygienická operace nutná? Výrobce neuvádí, ale při našem testu vydržel 15 dní. Ocenili jsme příjemnou a „čistou“ vůni, připomínající prášek na prádlo. Výjimečná je i možnost nastavit délku závěsu, přizpůsobit jí typu záchodové mísy.

Cena: od 24 Kč – 1,60 Kč denně

Harpic WC blok Svěžest oceánu hygienický závěs 2x 40 g

Výrobce slibuje, že blok čistí a voní až 4 týdny. Jako jediný udává bezpečnost pro septiky. Naše zkušenost potvrzuje dlouhou výdrž – 22 dní. Vůně ale není intenzivní ani v prvních dnech. Závěs má po častém namáčení stále více podobu „vlhkého mýdla“, takže ho můžete štětkou poškodit. Na okraji toalety skvěle sedí díky „zobáčku“ na držáku.

Cena: 35 Kč – 80 haléřů denně

Foto: archiv redakce

Testovali jsme deset různých přípravků do WCFoto: archiv redakce

Který koupit?

Porovnávali jsme vždy dva podobné, takže nemůžeme udělat absolutní pořadí, ale podle zkušeností jistě znovu vyzkoušíme gelový pásek, který je nenápadný, ale voní a dlouho vydrží. Vzhledem k hygienické manipulaci se přikláníme k těm jednorázovým. Pokud vám jde o co nejdelší výdrž, pak sáhněte po provedení maxi.

Jaké přípravky jste vyzkoušeli vy – a s jakým výsledkem? Budeme rádi, když nám to napíšete do diskuse.

Reklama

Načítám