Hlavní obsah

Tipy do kuchyně: Udělejte si pořádek v zásuvkách!

Foto: isifa

Jaký máte pořádek ve své kuchyni vy?Foto: isifa

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nepřehledně poházené kuchyňské pomůcky, kořenky, ale i nádobí a spotřebiče, o kterých nikdy nevíte, kam jste je naposled uložili? Zbavte se chaosu v kuchyni, víme, jak udělat řád ve všech zásuvkách.

Článek

Už jste se naučili třídit odpad, ve skříních máte vše dokonale poskládáno, ale popsat obsah zásuvek v kuchyni by šlo všelijak, jen ne slovem pořádek? Pak vám ještě nikdo neukázal zázrak zvaný vnitřní třídiče neboli organizéry.

S těmito nenápadnými pomocníky bude váš život ze dne na den jednodušší a uspořádanější. Stačí si jen vybrat toho pravého, který dá vaší kuchyni řád.

Foto: Ikea

Integrovaná plastová přihrádka do prostoru pod dřezem skryje čisticí pomůcky a stojí přibližně 50 KčFoto: Ikea

Těmi nejpoužívanějšími zásuvkovými třídiči jsou plastové příborníky. „Mezi často užívané zásuvkové doplňky patří také držáky na talíře, držáky ostrých nožů nebo systémy k uchycení kořenek,“ říká Jaroslav Doutnáč ze specializované firmy Blum a dodává: „Kvalitní systémy jsou vyrobeny ze špičkové nerezové oceli kombinované s vysoce jakostním plastem. Díky těmto materiálům je možné umývat jednotlivé prvky i v myčce na nádobí."

Foto: Ikea

Plastová a omyvatelná podložka na kořenky Rationell Variera padne vaší zásuvce jako ulitá, cena 69 Kč/kusFoto: Ikea

Rychlá a jednoduchá pomoc

Zásuvkové třídiče mohou mít různou podobu, liší se jak svou velikostí a funkcí, tak typem materiálu a způsobem uložení. Tím nejzákladnějším provedením jsou jednoduché plastové zarážky, které můžete podle potřeby jedním krokem zasunout do zásuvky, a oddělit tak jednotlivé sekce šuplíku.

Foto: Eggersmann

Sestava na míru v provedení nerezových kořenek Küchenprofi, rozdělovníků na příbory z mořeného dubu s hliníkovými přepážkami a protiskluzové podložce z alcantry je k dostání od 5000 KčFoto: Eggersmann

Nápaditější podobu třídění prostoru představují plastové či kovové vaničky, které jsou ideální pro ukládání příborů, ostrých nožů a dalších pomůcek. Jednoduše je vložíte do zásuvky a v případě potřeby celé vyjmete. Kovové vaničky dokonce můžete umývat i v myčce na nádobí.

Foto: Blum

Vnitřní členění zásuvek dá vaší kuchyni řád, systém Orga-Line, cena přibližně 2300 KčFoto: Blum

A ještě vyspělejší formou vaniček jsou celistvé plastové vložky. Tyto výplně mají již vylisované přihrádky. Výrobci nabízejí hned několik modelů s různým počtem a velikostí jednotlivých přihrádek. Je to dobře dostupné a levné řešení, přičemž si vyberete přesně takové rozložení drážek a přihrádek, jaké potřebujete. Luxusnější provedení představují dřevěné vložky s obvyklými přihrádkami, případně s přesně vysoustruženými místy pro každý kus kuchyňského náčiní.

Foto: Ikea

Dřevěný příborník Rationell 249 Kč, dřevěný stojan na nože Rationell 349 Kč, dělicí příčka Rationell 179 KčFoto: Ikea

Maximální pořádek v maxi zásuvkách

Obvykle níže položené hluboké zásuvky slouží v kuchyni k ukládání trvanlivých potravin. Řeknete si, že už samotný pevný obal dané potraviny usnadňuje přehlednost a manipulaci, ale i zde uplatníte efektivní třídicí systém v podobě kolíků a zarážek. K ukládání nádobí naopak dobře poslouží speciální úchyty a boxy přímo určené do zásuvek.

Foto: Ikea

Dělicí příčka Rationell do hluboké zásuvky vyčlení místo pro velké dózy. Dobře poslouží i při ukládání nádobí, cena 179 KčFoto: Ikea

„Obecně platí, že čím je systém propracovanější, tím někdy i bývá náročnější na technologie, které zajistí, že bude kvalitně nainstalován do nábytku a bude v něm perfektně fungovat po celou dobu životnosti kuchyně. To už mohou zajistit většinou jen větší truhlářské provozy nebo přímo specializovaní výrobci kuchyní, kteří těmito technologiemi disponují,“ vysvětluje Čeněk Rejšek, manažer showroomu Poggenpohl studio Praha.

Foto: Blum

Na míru vyrobený rozdělovník pro speciální výsuv pod dřezem vás bude stát přibližně 2000 KčFoto: Blum

Vyskakující talíře a jiné efekty

Velice oblíbeným zásuvkovým doplňkem všech uvědomělých hospodyněk je plastový či kovový zásobník na talíře. Jednodušší forma nabízí pouhou funkci ukládání talířku ve sloupci bez rizika jejich sesunutí. Důmyslnější provedení je vybavené „pérujícím“ dnem, díky kterému vám při odebrání jednoho kusu talíře ten další poskočí výš. Tyto vyspělé doplňky se samozřejmě pohybují v jiné cenové relaci než základní plastové výlisky, jejichž cena se pohybuje zhruba kolem 100 až 150 korun. Držáky a zarážky renomovaných výrobců  se pohybují od 1000 korun výše. Nejvyšší cenovou kategorií jsou systémy předních výrobců kuchyní. Spolu s cenou ale předbíhají předchozí kategorie skutečně i kvalitou.

Foto: Hanák nábytek

Sofistikovaný systém vnitřních organizérů a atypických zásuvek nabízí řada kuchyní Line, cena sestav se pohybuje kolem 100 000 Kč podle provedeníFoto: Hanák nábytek

Foto: Blum

Rohové zásuvky jsou s organizéry maximálně využity, speciální příborník stojí přibližně 2000 KčFoto: Blum

Tip redakce:Přemýšlíte celkově o uspořádání ve vaší kuchyni? Pak pro vás máme i inspiraci v podobě článku 5 tipů, jak zvětšit úložné prostory v kuchyni nebo Tipy, jak si usnadnit úklid v kuchyni.

Prohlédněte si doma své zásuvky. Jaký typ organizéru byste si vybrali vy?

Reklama

Načítám