Hlavní obsah

Tipy, jak vydržet dietu i v práci!

Foto: Thinkstock

Jídlo dávkujte po malých porcích a rychlovky si rozmysleteFoto: Thinkstock

Reklama

Zhubnete, když budete jíst minimálně pětkrát denně malé porce! Tak zní základní pravidlo mnoha dietologů. Ale kde máte pořád brát invenci a čas na na jejich přípravu, když jste zaměstnaní? My máme recept na zdravé svačinky. Vyměňte občerstvení přes ulici, párek v rohlíku, bagety, chlebíčky... za naše tipy. Již zítra budete mít na svém pracovním stole po čem sáhnout!

Článek

Vaše věc, jak jíte. Ale pak se na tělo nezlobte, že je často nemocné, unavené nebo tloustne. Navíc jíst ve spěchu a stresu vašemu žaludku nepřidá. Právě naopak. A zdraví je to nejcennější, co máte. Že se tedy přece jen pokusíte to změnit? Tleskáme! A trochu vám pomůžeme.

Kašlete na poznámky kolegů

Aby vás nepřepadl vlčí hlad, kdy sníte na potkání všechno, snažte se mu předejít. Třeba tím, že si při příchodu do práce na stůl kromě kávy a vody, postavíte i talířek s kousky jídla. „Pokud chcete kila shodit, snažte se, aby byl obsah talířku málo tučný. Jestliže s váhou problémy nemáte, ale chcete si vylepšit zdraví, vsaďte na kvalitní potraviny, co nemají například prázdné kalorie,“ radí Iva Málková ze společnosti Stop obezitě. A že si vás kolega či kolegyně dobírá, cože to máte za novoty? Aťsi! Vy večer hlady ledničku bílit nebudete, oni ano!

Foto: Thinkstock

Mějte po ruce aspoň něco malého a zdravého na zahnání největšího hladuFoto: Thinkstock

Ještě naokraj

„Právě snaha zhubnout často vede lidi k tomu, že se snaží nejíst,“ říká výživový poradce Radek Mirovský. „Samozřejmě to se nedá dlouho vydržet, proto se u nich pak střídá období diet a přejídání,“ doplňuje odborník. Podle něj je potřeba opak: jíst málo a často. Nezapomeňte ale i na normální jídlo (snídani, oběd a večeři), které zobáním, respektive svačinkami, jen doplňujete!

Tipy na zobání

Krájená zelenina

Dokud je na trhu ještě čerstvá zelenina, využijte možnosti do sebe dostat množství vitaminů. Nakrájejte si kousek bílé ředkve, jednu až dvě mrkve (potlačuje chuť na sladké), naskládejte na mističku a chroupejte. Tohle můžete jíst celý den. Nejlépe pak večer.

Foto: Thinkstock

Zelenina nakrájená na kousky doplněná lehkým sýrem je ideální na odpoledneFoto: Thinkstock

Ovocný salát

Nastouhejte si půlku jablka s mrkví, zalijte zbylou šťávou, zakapejte citronem a posypte několika rozinkami a slunečnicovými semínky. Mističku (ne mísu) s tímto zdravým dezertem také můžete ujídat celý den.

Naše rada: Chcete-li ubrat kila, během dne byste měli sníst maximálně dva kusy ovoce! Obsahují sice zdravý ovocný cukr, ale pořád jde o cukr. Pokud jej nespálíte následným pohybem, uloží se do tuků. A to je odpověď na věty typu: „Vždyť já jím jen jablka, jak to, že nehubnu?"

Tip redakce: Ale pozor, hubnout jde, i když máte rádi sladkosti. Zkuste Vychytanou dietu, při které můžete sladké!.

Kozí žervé s kuličkami vína

Barevný talířek, na něj sýr, třeba kozí žervé. K němu si přidejte hrst kuliček hroznového vína a máte dobrotu hotovou. Pokud vám kozí sýr nevoní, zkuste kvalitní sýry ze sýrárny (výrazná a opravdová chuť). Je to s ním stejné jako s čokoládou: čím kvalitnější bude, tím méně ho sníte. Stačí opravdu jen pět deka. Ujídejte z nich kdykoli během dne.

Sušené maso

Pokud chcete snížit příjem tuků a tučných potravin a neobejdete se bez neustálého kousání či žvýkání něčeho dobrého, dopřejte si chutné a pro hubnutí vhodné sušené maso, které nabízí několik firem – Indiana Jerky, Africa Biltong, Maypara a podobně. Jedno 25g balení obsahuje pouze okolo 250 kJ, pouhý 1 gram tuku a vysoké množství bílkovin.

Naše rada:Jeho konzumaci je ideální vzhledem k obsahu soli doplnit zeleninou. Nejlevněji je k dostání přes internet nebo v řetězcích Tesco, Globus, Norma a Makro.

Oříšky a semena

Obsahují řadu cenných látek (minerální látky, vitaminy, nenasycené mastné kyseliny), z druhé strany jsou vzhledem k velkému obsahu tuku vysoce kalorické (100 g ořechů obsahuje průměrně okolo 2500 kJ a 100 g semen kolem 2000 kJ).

Foto: Thinkstock

Oříšky jsou zdravé, ale jen v malých dávkáchFoto: Thinkstock

Proto je výhodné si různé druhy oříšků „napytlíkovat“ po 10 gramech, to jsou například 1 oříšek kešu, 1 lískový, 1 mandle, 1 vlašský a 5 půlek burských oříšků – což představuje 250 kJ a 4 g tuku. Menší množství tuku obsahují kaštany nebo sójové „oříšky“, které nabízejí v prodejnách zdravé výživy pod názvem alburetky. Pytlík oříšků si rozdělte na čtvrtiny, jednu na den!

Naše rada: U oříšků platí slogan „všeho s mírou“ na sto procent.

Vitaminové bonbony

Těm, kterým chybí pocit kousání,posloužíbonbony, pastilky a podobně s méně kalorickými sladidly. K dostání jsou třeba Enervit v celé řadě ovocných příchutí, či aromaterapeutické tablety Bonne Santé a další bonbony „bez cukru“ Alpenliebe, Orbit... Energie je okolo 1000 kJ na 100 gramů. Nejlépe je cucejte dopoledne.

Slané tyčinky

Pokud vás i během dne honí chuť na něco slaného, zkuste zapátrat v obchodech se zdravou výživou nebo na internetových bio-shopech. Zapomeňte na přesolené a tučné brambůrky či oříšky, zkuste raději zdravé třeba špaldové slané tyčky, krekry a křupky. Vyzkoušejte třeba i pšeničné pukance, pohankové křupky, kamutové chlebíčky nebo kukuřičné křupky. Jen opatrně s množstvím, opět vám stačí hrst na pracovní dobu.

Tak, nezkusíte to zítra jinak? Ručíme vám za to, že tahle změna určitě bude k lepšímu. Zdraví stojí za trochu snahy. Co říkáte? A propos, víte, co byste při hubnutí neměli pít?

Reklama

Související témata:

Načítám