Hlavní obsah

Tipy pro udržení štíhlé postavy

Foto: Thinkstock

Zhubněte už navždy!Foto: Thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zhubli jste s naším Hubnoucím komandem? Super! Tím to ale nekončí! Teď vás čeká udržovací režim, při kterém je třeba nepolevit. A k tomu vám dopomohou skupinové hodiny. Obohaťte svůj domácí trénink, který jste se s námi naučili, a udržte tělo v kondici! Poradíme vám, které hodiny určitě stojí za to navštívit!

Článek

Domácí cvičení má mnoho výhod. Ušetří vám čas potřebný k přesunu do posilovny, peníze za permanentku, dostanete se ke cvičení častěji, což pomůže vaší psychice a zobrazí se na vaší váze. I když jste se ale už naučili cvičit podle našich videí z pohodlí domova, přesto stojí za to zajít na vybranou skupinovou hodinu. Proč a kterou si vybrat?

Proč jít na skupinovou hodinu

1. Nová motivace

I když vám cvičení doma vyhovuje, skupinové cvičení vás může motivovat k vyšším výkonům. „Doma se mají lidé tendenci trochu ulívat nebo odpočívat častěji, než je nutné. Mnozí se ani bez účasti na skupinové hodině nepřinutí cvičit. Navíc se při hodině motivují i jednotliví cvičící mezi sebou,“ říká osobní trenér Eduard Havel. Velmi důležitý je i pocit, že někam patříte, což pomáhá v motivaci mezi jednotlivými členy skupiny a dokáže vás to přivést ke cvičení i tehdy, kdy na něj nemáte ani pomyšlení. Podle odborníků motivaci a inspiraci můžete najít i pozorováním ostatních, jak cvičí. Navíc vám to pomůže odstranit vlastní chyby. Tím vším můžete zdárně předejít číhajícím úskalím domácího tréninku v podobě pověstných postupných úlev, které si doma s oblibou uděláte. To je rychlá a snadná cesta k vynechání tréninku, a než se nadějete, jste tam, kde jste byli před pár měsíci.

2. Vypilování techniky

I když jsou instruktážní videa našeho Hubnoucího komanda přehledná a máme ověřené, že je zvládnou i začátečníci, je možné, že ještě některé cviky nezvládáte nebo neprovádíte úplně správně. Plavat se také nedá naučit sledováním televize nebo čtením příručky. Ověřit si, jak jste na tom, je nejlepší v terénu, kde vám zkušený trenér napoví, co děláte špatně a případně vám poradí, jaký trénink je pro vaši postavu vhodný. Navíc jistá kontrola odborníkem je dobrá, protože některé chyby dokonce nemáte šanci odhalit. Je známo, že lidé cvičící dlouhodobě sami mají problém vymanit se ze stavu věčného začátečníka. Jestli to se zdravým životním stylem a svou novou váhou myslíte vážně, mělo by vám jít o to, neustále se posunovat kupředu.

3. Stejně zapálení jedinci

Další výhodou návštěvy skupinové hodiny je možnost najít „sparingpartnera“, neboli osobu, která je do vybraného pohybu stejně zapálená jako vy. Okolí, které vás sleduje zvenčí, vás kolikrát spíše nabádá chováním a poznámkami k tomu, abyste přestali. Když najdete správně naladěného parťáka, máte šanci uspět i v udržovacím režimu.

4. Oživení tréninku

„Na skupinových hodinách také objevíte nové cviky, které mohou obohatit váš dosavadní domácí trénink,“ radí trenér. Tělo má tendenci si po nějakém čase zvyknout na zátěž, kterou mu dopřáváte. I v takovou chvíli je změna pozitivní, protože tělo nespadne do případného stereotypu a může dál hubnout a rýsovat se.

Foto: Thinkstock

Skupinová hodina vám v mnohém pomůže!Foto: Thinkstock

5. Pozor: Musí vás to bavit!

Jedno je ale jisté a platí pro všechny druhy skupinových hodin. Vybírejte si takovou, která vás opravdu baví. Na našich videích jsme vám nabídli rozmanitá cvičení, kterými jste se mohli inspirovat. Bez potřebného zapálení k dané aktivitě se výsledků dočkáte za mnohem delší čas nebo brzy otráveně skončíte. Než se vydáte do fitcentra, můžete se o vhodnosti daného cvičení pobavit s některým ze členů Hubnoucího komanda ve speciální poradně.

Naše tipy na zábavné skupinové hodiny

1. Funkční trénink

Hit ve fitcentrech. Jde o různé druhy cvičení, při kterých používáte vlastní váhu těla. Ideální je cvičit ve správné tepové frekvenci. Můžete si zacvičit jen s trenérem nebo ve skupině. V moderních fitcentrech vám půjčí vlastní měřič tepové frekvence a instruktor ohlídá, zda se „neulejváte“. „Při tomto tréninku používáte pouze váhu vašeho těla, proto nedochází k přetížení způsobenému špatným odhadem zátěže,“ vysvětluje Veronika Tichá z fitcentra World Class. Pokud chcete přidat, stačí jen zvýšit počet opakování jednotlivých cviků. Ukázku jsme vám přinesli v článku zde.

2. TRX

Další stále oblíbenější novinkou ve fitcentrech je takzvané TRX. Jde také o druh funkčního tréninku. Cvičí se ve speciálních popruzích, s jejichž pomocí je posilování efektivnější. Opět při něm využíváte vlastní váhu těla, ale také tah a odpor. Takto lze cvičit doslova stovky cviků, takže vás to jen tak neomrzí. Zlepšíte svou fyzičku, posílíte svalstvo a rovnováhu těla.

3. Pilox

Můžete ale také vyzkoušet naprostou novinku s názvem pilox. Jde o skupinové cvičení, při kterém se kombinuje nepřekonatelný pilates s boxem. Pilates jste si s námi mohli zacvičit podle videa zde. Pilox sází na to, že jde o cvičení variabilní, které vás bude bavit stejně jako třeba zumba. Do budoucna se dá říci, že oblíbenými se stanou právě kombinace nejrůznějších druhů cvičení, které mají výhodu ve své variabilitě.

4. H.E.A.T

Skupinové lekce plné energie, rychlé chůze, motivační hudby – to je H.E.A.T. Spálíte při něm spoustu kilojoulů a vyrýsujete svaly na celém těle. Je to skvělý doplněk k domácímu tréninku, který jste s námi začali. Toto cvičení doporučuje i členka našeho Hubnoucího komanda Kateřina Gálová z Nutrendu. Jak vypadá hodina, můžete vidět zde.

Tak co, už jste si vybrali, kam se vydáte? Pokud ne, zkuste ještě jednou projít naše články z Hubnoucího komanda. Pomůže vám to v rozhodování.

Související témata:

Načítám