Hlavní obsah

Tohle je 10 věcí, které se s příchodem dítěte změní

Foto: Profimedia

Dítě vám změní život, a to totálněFoto: Profimedia

Reklama

Najednou žijete úplně jinak! Příchod dítěte změní vše. Váš vztah s partnerem, životní rytmus, priority, vás. Tohle je deset věcí, které se vás předtím netýkaly, dnes je to váš denní chleba!

Článek

Přes veškeré změny to samozřejmě stojí za to! Stát se rodičem je pro mnoho lidí vrcholem života a je to v pořádku. Ale proč nezavzpomínat na staré časy, kdy se vás tohle ještě netýkalo? Tohle je totiž 10 věcí, které se s dítětem změní!

1. Samota? K nezaplacení!

Stačí i jedno dítě, ale pokud jich máte víc, rozhodně víte, o čem mluvíme. Nejste nikdy samy! Děti jsou tak nějak všude a pořád. A když nejsou vidět, jsou alespoň slyšet. A tak když zázrakem na chvíli zmizí, třeba na víkend k babičce, užíváte si čistě jen samoty. Pro vás už neplatí sůl nad zlato, ale samota nad zlato!

2. Ranní lenošení? Kdepak!

Byly jste zvyké alespoň o víkendu vstávat v poklidu, jen tak se povalovat? Pak jste si v tichosti vypily čaj či kávu, daly si nějakou snídani, přečetly noviny? S dětmi je tomuhle konec! Nevstáváte na budík, ale na to „sladké“ dětské „maminko, tatínku, už je ráno“, a jste v okamžitém poklusu. Už nemusíte ani omývat ospalky, opadají vám samy, protože svými rychlými pohyby vytváříte větrné poryvy.

Foto: Profimedia

Lenošení a polehávání v posteli? S dětmi ani náhodouFoto: Profimedia

3. Ponocování? Ani omylem

S předešlým bodem souvisí i tento. Vstáváte tak brzy, že vlastně večer usínáte pomalu dřív než vaše ratolesti. A ano, filmy, které by vás asi bavily, začínají v televizi v době, kdy vy už zhruba hodinku spíte.

4. Uklízíte pořád

Ne, že by se vám s příchodem dítěte zvýšily nároky na čistotu v domácnosti (i když i to se stává), jen prostě máte doma výrazně větší binec. Ještě před nedávnem vám totiž nikdo nerozpatlával sušenky po zrcadle, nezakopával tunu kostiček pod koberec, neschovával papírky od bonbonů do sedačky, nevyléval nápoj ze skleničky a nenosil domů kapsy plné písku.

5. Baví vás dětská móda

A to dokonce možná i víc než ta dospělácká. Vám totiž ne vše sluší, ne vše vám padne, a už vůbec nemusíte sehnat svoji velikost. Jenže dětem sekne úplně všechno! Cokoli na svého caparta koupíte, bude vypadat úchvatně. A to je pak radost utrácet.

6. Jste expert na dětské hrdiny

Znáte všechny postavičky ze všech filmů seriálů a pohádek, které kdy oko vašeho dítěte zahlédlo. Víte, jak se jmenují, co nosí na sobě, jaké mají povahové vlastnosti, kdo je jejich nepřítel, kdo naopak spojenec. Jste expert na dětskou kinematografii! Ale o tom, jaké dospělácké filmy promítají právě v kině, nemáte samozřejmě ani šajn.

Foto: Profimedia

Jakmile se z vás stane matka, už nikdy nic nebude jako dřívFoto: Profimedia

7. Nesnesete dětské utrpení

Vždycky vás samozřejmě dojímalo, když nějaké dítě trpělo. Vždy vám bylo smutno, když jste viděly fotky hladovějících černoušků, či si přečetly o nějakém týraném dítku. Ale teď, když máte vlastní, to vážně nesnesete. Jakmile něco takového vidíte či čtete, je vám úzko, slzy se vám derou do očí a máte nutkavou potřebu jít obejmout svého potomka a ujistit se, že je v pořádku.

8. Víc přemýšlíte

A to o všem. O složení potravin, které jíte, o filmech, které sledujete, výrazech, které používáte, lidech, s nimiž se stýkáte. Najednou totiž opravdu chcete to nejlepší, ne pro sebe, ale pro své dítě.

9. Pořád se bojíte

Strach se stal vaším věrným společníkem. Jakmile jste poprvé v ruce držely své dítě, začaly jste se bát. A budete se bát až do smrti. Aby bylo zdravé, aby mu nikdo neublížil, aby ho nepotkala nějaká nehoda, abyste ho dobře vychovaly.

10. Plánujete jako divé

Možná jste předtím neměly problém nechávat věcem volný průběh, s dítětem se to ale změní. Najednou plánujete vše od výběru restaurace, kam se půjdete najíst, až po dovolenou. Odvážný last minute s odjezdem za pár hodin už se vás netýká. Vy už potřebujete mít jistotu, že hotel bude vážně čistý, že tam budou vařit i pro malé strávníky, že do moře bude pozvolný vstup a večer animační programy.

A jak změnilo dítě váš život?

Reklama

Načítám