Hlavní obsah

Tohle je 5 nejhloupějších mýtů o lásce a vztazích! Také jim věříte?

Foto: Profimedia

O lásce koluje mezi lidmi mnoho rčení, která se ale nezakládají na pravděFoto: Profimedia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O lásce se toho říká hodně. Existuje mnoho rčení týkajících se partnerství, která se tváří jako generacemi ověřená pravda, ale není to tak. A tohle jsou největší a nejhloupější mýty o vztazích!

Článek

Možná jste to slyšely od své matky a ta zas od té své. Jsou to ty věty, které bezmyšlenkovitě říkáte kamarádce, s níž se zrovna rozešel partner. Chrlí je hrdinové vašich oblíbených seriálů, zaslechnete je v obchodě, kde si povídají prodavačky.

Jenže na těch tvrzeních není nic pravdivého. Jsou to nesmysly, mýty, které se z nějakých důvodů ve společnosti uchytily a pořád se šíří. Tomuhle tedy nevěřte!

1. Pravá láska je jen jedna

Někde na tebe čeká ten jeden jediný! Opravdovou lásku zažiješ jen jednou za život. Počkej si na toho svého prince!

Vážně věříte tomu, že v celém širém světě je jen jeden jediný člověk, který vás může učinit šťastnými? „Já říkám běžně, že není jediná hvězda na nebi,“ říká kouč partnerských vztahů Aleš Kalina.

Pokud se ale upnete na představu, že existuje jen jeden jediný, řítíte se do pasti. Váš obzor se velmi zužuje a kvůli tomu nebudete schopny vidět, co všechno vám svět nabízí. A pokud se vám rozpadne vztah, budete se s tím velmi těžko srovnávat. Pocit, že s odchodem tohoto muže končí i veškeré vaše šance na lásku, není moc pozitivní.

Foto: Profimedia

Na světě je určitě hodně lidí, s nimiž můžete být šťastníFoto: Profimedia

2. Láska bolí

Kdepak, láska je krásná a není nic, co by vás při ní mělo zraňovat. „To, co ale bolí, je závislost, upnutí se na partnera a očekávání, že bude naplňovat vaše představy,“ vysvětluje koučka partnerských vztahů Kateřina Matláková ze Školy pro ženy.

Pokud cítíte ve vztahu s někým bolest, je to jen známka toho, že něco není v pořádku. A uklidnění od kamarádky v podobě věty „to víš, láska občas bolí“, nevěřte.

3. Muži neumí být věrní

Jsou to všechny ty teorie o mužské potřebě rozsévat, o tom, jak nejsou stvořeni pro monogamii, mají nevěru v genech a podobně. Nedalo by se přece to samé říct i o ženách? I ony svým partnerům zahýbají! „Muži v sobě sice nosí potřebu okoukávat více žen a hodnotit jejich potenciál k dobrému sexu. Zahýbání je ale jen výsledek vztahové malosti a nevzdělanosti. Mohu přece mít chuť na sousedovy jahody, ale to neznamená, že mu je ukradnu,“ tvrdí Aleš Kalina.

Muži tedy zahýbají, ale jen pokud jsou nevyzrálí, vztahově nedospělí, případně v partnerství nespokojení. Jenže to samé platí i o ženách.

Foto: Profimedia

O rozdělení rolí ve vztahu se toho také hodně napovídáFoto: Profimedia

4. Muž je hlavou rodiny

Jsou to ty nejrůznější představy o rozdělení rolí ve vztahu. Že muž je hlava rodiny (žena třeba krkem, který s ní točí), žena strážkyní rodinného tepla. Že žena se stará o děti a rodinu, muž zajišťuje obživu.

Jenže svět přece není černobílý, a tak ani vztahy mezi muži a ženami nemají jasná pravidla. A vztah je především partnerství, rovnocenné, kde každý má stejná práva. A to, jak si to doma uspořádáte, dělejte podle svých a partnerových potřeb, ne podle toho, co se říká. Nic není špatně, pokud to vyhovuje oběma.

5. Láska je přitažlivost

Jsou to ty řeči o velké jiskře, o motýlcích v břiše, o nespoutané vášni, chemii a podobně. To ale není láska, to je zamilovanost. „Tu provází chemická reakce, díky níž lidé prožívají silné sexuální puzení. A mají pocit, že právě tohle je ta láska, a jakmile to ze vztahu vyprchá, je to pro ně známka, že i láska je pryč,“ říká Kateřina Matláková.

Jenže spíš až po té zamilovanosti přichází láska. Klidnější, vyrovnanější a v mnoha ohledech kvalitnější. Nezahazujte to proto, že věříte tomu, že pokud ze sebe nemáte chuť strhat oblečení pokaždé, když se vidíte, není to láska.

Slyšely jste někdy ještě jiný mýtus o lásce či vztazích?

Načítám