Hlavní obsah

Tohle je 5 věcí, které z rozchodu umí udělat ještě větší peklo!

Foto: Profimedia

Rozchod je vždy nepříjemný a bolestivý, jsou ale věci, které ho výrazně komplikujíFoto: Profimedia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozchod není nikdy lehký. Jsou ale věci, které ho výrazně komplikují. Ztěžují rekonvalescenci, prodlužují dobu, kterou potřebujete na to, abyste se přes něj přenesli. Tohle jsou nejčastější z nich.

Článek

Jen málokterý vztahový krach proběhne zcela v klidu, bez toho, aby alespoň jeden z páru trpěl. Jenže jsou situace, kdy je to všechno mnohem horší. Tohle je pět věcí, které rozchod umí pořádně zkomplikovat.

1. Společní přátelé

Byli jste spolu tak dlouho, že máte vlastně jen společné přátele. Některé jste přivedla vy, jiné váš partner, ale během let se všichni přesunuli do kategorie „naši kamarádi“. Tato komplikace má dvě roviny:

  • Riziková setkání– Jsou akce, na nichž se díky svým společným přátelům potkáte i se svým ex. A to samozřejmě může bolet, pohled na něj vám vše připomene. A i když se s ním neuvidíte fyzicky, nejspíš se vaši kamarádi nevyhnou nějaké té poznámce o něm. „Pokud vám to není příjemné, poproste je, aby to nedělali, že vás to stále zraňuje. Oni si to možná neuvědomují,“ radí koučka partnerských vztahů Kateřina Matláková ze Školy pro ženy.
  • Selekce – Bohužel asi o některé ze svých přátel přijdete. „Je to taková prověrka opravdových přátel. Ti, co do vašeho života patří, v něm zůstanou, ti, co ne, s rozchodem zmizí,“ potvrzuje terapeutka pro děti, rodiny a mezilidské vztahy Lucie Mucalová.
Foto: Profimedia

Pokud máte všechny přátele společné, je možné, že o některé přijdeteFoto: Profimedia

2. Živé závazky

Vynechme děti, protože pokud se rozcházejí lidé s potomky, je to vždy výrazně složitější. Živými závazky v tuto chvíli myslíme spíš společného domácího mazlíčka, třeba psa nebo kočku, kterého oba milujete a chcete.

Dohoda se může mnohdy zdát nemožná, není navíc neobvyklé, že se zvíře stává jakýmsi prostředkem pro vydírání či trestání toho druhého. „Jsou páry, které si po rozchodu dohodly střídavou péči. Jinde bylo zvíře kamenem úrazu, ten víc zraněný ho chtěl za každou cenu pro sebe a na žádný kompromis nebyl ochoten přistoupit,“ potvrzuje Lucie Mucalová.

Pořád si proto připomínejte, že jde o živého tvora, ne nástroj pro pomstu. Komu neschopnost dohodnout se prospěje? Nikomu, včetně vašeho zvířete!

3. Pořád spolu

Rozešli jste se, ale není možné, abyste se nevídali. Třeba spolu pracujete, studujete, nebo bydlíte na malé vesnici. V tomto případě musíte počítat s tím, že rekonvalescence vám bude trvat určitě déle. „Ta setkání vás vždy hodí do vzpomínek. Uvidíte-li ho, jak se baví s kolegyní nebo s jinou ženou, nedej bože, že toká, vyvolá to ve vás pocity žárlivosti, posuzování a sebekritiky,“ varuje Kateřina Matláková.

Samozřejmě existuje radikální řešení, tedy změna práce, bydliště a podobně. Ale většinou tohle nejde a vy musíte tvrdě makat na svém životě, mít možnost se někde vybít, seberealizovat. A musíte vydržet!

Foto: Profimedia

Lékem na vše je komunikace. Jenže rozcházející se lidé spolu mnohdy nedovedou vůbec mluvitFoto: Profimedia

4. Závislost

Ještě horší variantou je, že je jeden z vás na tom druhém nějak závislý. Je třeba jeho zaměstnancem, nebo mu něco dluží, případně bydlí v jeho domě a podobně. V tomto případě platí veškeré rady z předešlého bodu, ale navíc je vyloženě nutné začít pracovat na odstranění této závislosti. I když jde o hledání si nové práce, nebo právníka, který papírově ošetří vaše vzájemné dluhy a podobně.

5. „Zamilovaní“ rodiče

Vaši rodiče si ho tak oblíbili, že odmítají přijmout, že jste se rozešli. Nebo naopak – jeho rodiče vás mají tak moc rádi, že vás stále kontaktují, zvou na obědy, jednoduše vás odmítají pustit z rodiny. V obou případech musíte stanovit pevné hranice, dovolit jen to, co vám je příjemné. Je to váš život, ne jejich.

Zažili jste někdy komplikovaný rozchod? V čem byl největší problém?

Načítám