Hlavní obsah

Tohle jsou 3 nejčastější důvody, proč se ve vztazích hádáme!

Foto: thinkstock

Zdánlivé banality dokážou vztah nepěkně rozrývatFoto: thinkstock

Reklama

Před chvíli jste se k sobě tulili, a najednou se hašteříte o to, kdo by měl uklidit nádobí? Ať se vám to líbí nebo ne, takové souboje jsou součástí vztahů! A o tyhle tři věci se páry hádají nejčastěji!

Článek

Kouzlo nové lásky vyprchá a je tu všední život, všední problémy. Začnete si všímat pohozeného oblečení i zbytků holicí pěny v umyvadle. Nebo zrovna tohle vás nerozčiluje? Tak sláva! Že máte pocuchané nervy z jiných věcí? Vlastně taky dobře. Drobné neshody mohou posílit váš vztah, říkají odborníci. Jen je třeba naučit se kompromisům. Zde je recept na to, jak k sobě mít blíž a jak vyřešit konflikty u tří nejčastějších důvodů hádek.

1. Peníze

Podle Sherry Amatenstein, spisovatelky, manželské poradkyně a terapeutky z New Yorku, která se specializuje na řešení pro páry, jejichž vztah se blíží kritickému bodu, výzkumy prokazují, že páry bojují o peníze víc než o cokoli jiného, a to bez ohledu na příjem jeho i její. Proč jsou peníze tak citlivé téma? „Naše tak zvaná finanční osobnost je utvořena brzy, a pokud narazí na protějšek, který vykazuje konfliktní výdaje a má jiný styl spoření, může nastat problém,“ nechává se slyšet zmíněná odbornice pro portál Shopping Life Style.

Foto: thinkstock

Zdálo se vám, že nebudete nikdy řešit finance? Ale budete, je to nejčastější téma všech partnerských konfliktů! Jde spíš o to, jak z hádek vyjít se ctíFoto: thinkstock

Jak uzavřít mír? Sherry radí sednout si spolu a vytvořit seznam finančních cílů v krátkodobém i dlouhodobém horizontu. Pak si ujasněte základní pravidla, tedy společně se dohodněte na tom, jak by mělo být s penězi nakládáno. Část si vyhraďte na domácnost, jinou na zábavu a podobně. Pokud přijde nečekaný výdaj, navzájem se poraďte. „Otevření komunikační linky vám ušetří nespočet bojů, i na veřejnosti,“ říká Sherry.

2. Domácí práce

„Práce v domácnosti stále patří k nejprovokativnějším tématům u manželských párů," podotýká Sherry Amatenstein. Pravda je taková, že spory podobného typu znamenají víc než pouhé výtky směrem k partnerově lenosti. Na světlo se totiž dostává to, co ve vztahu doopravdy „hnije“.

Jak uzavřít mír? Nejlepší způsob, jak rozdělit domácí práce, je seznam činností, které každý z vás absolutně nenávidí. Právě ty si převezme partner. A naopak. Jestli nesnášíte stejný úkol, řešte ho společně jako tým. A nezapomeňte partnera chválit. „Cením si toho, že jsi vynesl smetí,“ vám pomůže v tom, že stejnou věc udělá i příště.

Foto: thinkstock

Domácí práce je nejlepší rozdělit tak, že se každý vyhne tomu, co dělá opravdu s odporem. V případě shody musí nastoupit zdravý rozumFoto: thinkstock

3. Vnitřní rodinné zákony

S novým partnerem získáváte i jeho rodinu. Klíčem k tomu, jak s ní vyjít, je naučit se vedle sebe bezkonfliktně žít, jinak každá záležitost od návštěvy matky po neustálé rady sestry či bratra bude zdroj svárů mezi vámi, jím a jeho nejbližšími.

Jak uzavřít mír? „Jeho matka nemusí patřit mezi vaše oblíbence, ale čím víc budete upozorňovat na její nedostatky, tím víc se budou projevovat. Místo toho se zaměřte na dobré věci. Které? Vždyť ona miluje stejnou osobu, jakou milujete vy,“ říká expertka s tím, že její pomoc při péči o vaše děti se může hodit.

Něco dobrého tak určitě najdete i na partnerových sourozencích. A o tom vnitřní zákony páru jsou: udržují ho naživu. Nerespektujete je? Vyčítáte mu, že jednou jedinkrát dal za pravdu matce? Pak se nemůžete divit, že se na vás osočil. Jak říká filadelfská psycholožka Barbara D Angelis: „Chování žen k mužům je v padesáti procentech jádrem veškerých problémů. Ať si to uvědomujete nebo ne, možná i vy svým chováním podporujete v mužích jejich nejhorší vlastnosti.“ Není to dobré téma k zamyšlení?

A o jaké věci se hašteříte vy?

Reklama

Načítám