Hlavní obsah

Tohle muži nesnáší! Proč ženy tak rády komandují?

Foto: lightwavemedia, Shutterstock.com

Foto: lightwavemedia, Shutterstock.com

Reklama

Proboha, nasnídej se! Vezmi si bundu, je tam zima. Namaž se, nebo se spálíš. Myslíte, že je tohle konverzace, kterou vede matka s dítětem? Omyl! Někdy takhle ženy mluví se svými muži. Proč máme sklony komandovat? A lze se to odnaučit?

Článek

Jen málokdy vidíte muže, který by takhle komandoval svou ženu. Ale opačně je to až nepříjemně běžný jev. Buďme k sobě upřímné: prostě máme ke komandování sklony. Nejspíš máme pocit, že jde o dobře míněné rady, ale příjemné to našim milovaným polovičkám určitě není.

Proč to tak ženy mají, jak se pak cítí jejich muž a co s tím?

Důvodů je hned několik

V prvé řadě je potřeba říct, že ženy to většinou myslí skutečně dobře. Od přírody jsou právě ženy jakési ochranitelky rodinné pohody, jednoduše se starají o to, aby všem bylo dobře. A bohužel to mnohdy skončí tak, že všechny zasypávají radami a příkazy.

Jak je ale možné, že v pětadvaceti to žena nedělá a třeba o deset či patnáct let později ano? Nejčastější příčiny jsou následující:

  • Muž, který zpohodlní - Po letech soužití už je málokterý muž tak aktivní a pozorný jako na začátku. „Muži v dlouhodobém vztahu většinou zpohodlní a pouštějí iniciativu. A pokud žena něco chce, musí si o to říkat. Čím pohodlnější muž ve vztahu je, tím iniciativnější je žena, tím víc komandování,“ vysvětluje vztahová koučka Kateřina Chytra.
  • Výchova - Sklony ke komandování ve vás bývají už odmala, jen v dospělosti se naplno projeví. „Většinou jde o přejatý vzorec chování z rodiny. Učíte se to od svých matek, které takto komandovaly své děti i muže,“ říká vztahová koučka a zakladatelka Školy pro ženy Lenka Černá.
  • Mateřství - Máte dítě a najednou jste ve zcela nové roli. „Stává se, že ženy vedou se svými dětmi komunikaci ve stylu ‚to musíš a tohle nesmíš‘. Ta komunikace se smrskává do příkazů, které neberou tolik sil jako vysvětlování, proč tohle je nebo není dobré. Žena s dětmi většinou tráví mnoho času a pak není divu, že tento způsob komunikace začíná používat i s partnerem,“ vysvětluje poradkyně v osobním rozvoji Klára Gelnarová.
  • Monopol na rozum - Role matky je pro většinu žen přirozeně velice naplňující, zásadní. „Mnoho let dává žena hodně energie do toho, aby vychovala své děti co nejlépe. Domov a rodina je její působiště, a tak se v této oblasti díky dlouholetým zkušenostem cítí silná natolik, že má tendenci své zkušenosti předkládat jako fakta,“ dodává Klára Gelnarová.
Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Ať už je za vaším komandováním cokoli, vašemu muži to určitě příjemné neníFoto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

A co muži?

Bohužel muži tohle komandování nenesou příliš dobře. Je to v podstatě útok na mužství a sebevědomí. „Cítí se jako malý kluk a jeho žena pro něj ztrácí přitažlivost,“ varuje Kateřina Chytra.

Možné reakce takto komandovaných mužů jsou v podstatě dvě:

  • Útlum - Muž pod náporem příkazů a rad ještě víc pohodlní, ztrácí energii, v podstatě poslouchá svou ženu. Ze zvyku a pro klid v domácnosti. Ovšem uvnitř něj se to bouří a je jen otázka času, kdy se pokusí nějak uniknout (například si najde milenku) nebo bouchne a ženu opustí.
  • Rebelství - Jiní muži jednají jakoby na truc, snaží se se ženou bojovat. A tak rebelují. Ona řekne, aby zahnul doprava, on najust zahne doleva, i když třeba ví, že trasa, kterou navrhla jeho partnerka, je vážně lepší. A tohle samozřejmě vede k hádkám, sporům a nakonec opět třeba i k nevěře či rozchodu.

Takhle ne

Nejdřív si zkuste všímat toho, jak se svým mužem mluvíte. „Prvním krokem je totiž uvědomění si, že komunikujete pomocí příkazů a zákazů s partnerem, který je ale dospělým a svéprávným člověkem,“ radí Klára Gelnarová.

Druhý krok je pak zkusit se pokaždé, když máte nutkavou chuť komandovat, zastavit a přemýšlet, zda je vůbec nutné to říkat, případně zda by to nešlo sdělit jinak, třeba prosbou, nabídkou nebo s milým vysvětlením, proč vy to vidíte takhle. „Ale vždy respektujte, co váš muž nakonec udělá,“ dodává Klára Gelnarová.

Jak jste na tom vy? Máte sklony ke komandování?

Reklama

Související témata:

Načítám