Hlavní obsah

Experti radí: 9 vět, které umí zachránit každý vztah!

Foto: bbernard, Shutterstock.com

Foto: bbernard, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý pár na sebe postupně nabaluje nejrůznější nedořešené spory a neshody. K tomu se přidává každodenní stres a povinnosti a i ten nejfunkčnější vztah může začít skřípat. Proto svou lásku prohlubujte a vztah pročišťujte. Máme návod, jak to udělat!

Článek

Neubrání se tomu nejspíš nikdo, protože v průběhu dlouholetého vztahu se toho prostě hodně děje. A vaše pomyslná emoční skříň se pomalu zaplňuje nevyříkanými neshodami, tématy, která nebyla otevřena, a podobně. A hrozí, že jednou bude skříň skutečně plná a vy se v těch „uklizených“ problémech utopíte.

Vztahový expert Jordan Gray v magazínu Women’s Health tvrdí, že tomu lze předejít pomocí devíti otázek, které byste si měli s partnerem vzájemně pokládat. Na něco byste se měli ptát třeba každý týden, na něco jednou za pár měsíců. Ale jsou to prý dotazy, které prohloubí vaši lásku, zvýší intimitu a vyjasní spoustu případných nedorozumění a sporů. Tady jsou.

1. Je něco, co by ti v tuhle chvíli udělalo radost a cítil/a by ses příjemněji?

Tohle je jakýsi úvod, komunikační předehra, která má vylepšit atmosféru mezi vámi, abyste si mohli dál povídat. Můžete se potěšit jakoukoli drobností, třeba sklenkou vína, objetím, pusou.

2. Existuje způsob, jak bych tě mohl/a v některých situacích víc podpořit?

Tady nemusí váš protějšek nic napadnout a je to v pořádku. Ale možná se ho na to zeptáte ve chvíli, kdy opravdu potřebuje víc vaší podpory. Třeba to má v práci zrovna náročné, není tam dobrá situace, je přetažený a vyčerpaný a vy mu dáváte šanci, aby se vám svěřil.

A najednou možná pochopíte, proč bývá tak protivný, když se vrátí z práce. A už nebudete reagovat podrážděně, což samo o sobě domácí atmosféře jedině prospěje.

3. Je něco, čím jsem tě za uplynulý týden (měsíc) naštval/a či zranil/a?

Tohle je velmi důležité, protože jde o pravidelnou očistu. Zabraňujete tím hromadění nevyřešených problémů, na které dojede mnoho párů.

Je ale nutné nechat partnera mluvit, skutečně si ho vyslechnout, i když například zmíní věc, kterou vy už jste dávno pustili z hlavy nebo pro vás vůbec nebyla důležitá.

4. Existuje něco, díky čemu by ses doma cítil/a příjemněji a víc milován/a?

Tohle je samozřejmě vysoce individuální. Někdo ocení, když si každý den chvíli popovídáte o tom, jaký jste měli den, jiný dá přednost spíš tichu. Někdo potřebuje pravidelný fyzický kontakt, jiný spíš čas jen pro sebe. Vědět, co je to důležité pro váš protějšek, je ale základ úspěchu.

Foto: Pressmaster, Shutterstock.com

Doma byste se oba měli cítit opravdu dobře, je to vaše útočiště před vším špatným. Tak si to tam vzájemně zpříjemňujteFoto: Pressmaster, Shutterstock.com

5. Je nějaký dotyk, který ti je hodně příjemný, ale moc se ti ho nedostává?

Pozor, tady není řeč o sexu, ale o fyzických projevech lásky, jako je objetí, polibek, držení za ruku a podobně. Možná milujete, když vás partner před usnutím objímá, ale ví on o tom? On zas má třeba moc rád, když mu vískáte vlasy, ale řekl vám to někdy?

Tohle jsou drobnosti, které si můžete dopřávat v podstatě kdykoli, ale nejdřív o sobě musíte vědět, co vám dělá dobře.

6. Potřebuješ víc času jen pro sebe?

Každý potřebuje mít nějaký čas jen a jen pro sebe. Někomu stačí čtvrthodinová tichá koupel, další potřebuje pro sebe a svůj koníček dva dny v týdnu. Je to ryze individuální. Někdy se navíc tahle potřeba zvyšuje – třeba když jste unavení, máte v práci víc stresu než obvykle a podobně.

Zeptat se a vědět, jak na tom partner(ka) zrovna je, pomáhá předejít nejrůznějším nedorozuměním.

7. Je nějaký spor z uplynulého týdne, který jsme podle tebe zcela nedořešili?

Je to pokračování „úklidu“ z bodu tři. Existuje samozřejmě riziko, že otevřete téma, které před časem vyvolalo bouřlivou hádku, a bude se to opakovat. Ale teď jste na to připravení, měli jste čas o tom přemýšlet, ty největší emoce by měly být pryč.

Tohle by neměla být hádka, ale spíš šance, jak v klidnější atmosféře vyřešit problém, který vás trápí.

Foto: klublu, Shutterstock.com

Nezapomínejte na sex, i po letech by vás měl bavit a uspokojovatFoto: klublu, Shutterstock.com

8. Jsi spokojený/spokojená s naším sexuálním životem?

Sex není to jediné, na čem vztah stojí, přesto může kvůli milostné frustraci skončit i jinak funkční partnerství. A tohle je šance, jak se o sexu pravidelně bavit, sdělit si, co se vám líbí, nelíbí, čeho máte málo, čeho moc a podobně.

9. Stresuje tě teď něco? A můžu ti to nějak ulehčit?

Tohle je nejjednodušší způsob, jak zjistit, co se vašemu protějšku honí v hlavě. A také je to cesta, jak pochopit jeho chování a třeba eliminovat zbytečná nedorozumění.

Když se váš partner svěří, že se například ošklivě pohádal s otcem nebo že po něm jde nový šéf, konečně vám dojde, proč je poslední dobou tak bez nálady. A i když možná není ve vašich silách mu nějak reálně pomoci, už jen váš zájem je známkou podpory a sounáležitosti.

Myslíte, že to může fungovat?

Související témata:

Načítám