Hlavní obsah

Zabijáci lásky: 4 zlozvyky, které spolehlivě ničí každý vztah!

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dlouhodobý vztah je občas pořádná fuška. Ne vždy je atmosféra příjemná, naopak – doma může být leckdy pořádně dusno. Mnohdy je to ale zbytečné. Stačí se odnaučit několik vztahových zlozvyků.

Článek

Když spolu dva lidé roky žijí, samozřejmě se to neobejde bez občasných hádek, rozporů a neshod. Rozhodně ale nemusíte mít doma dusno třikrát do týdne.

Nekomplikujte si soužití zlozvyky, které jste si během společného života osvojili. Na tyhle čtyři opravdu pozor.

1. Neposloucháte, protože předjímáte

Jste spolu léta, znáte se, máte pocit, že už se vzájemně nemáte čím překvapit. A v takové situaci velmi lehce sklouznete do stavu, kdy jeden druhého neposloucháte, protože jste přesvědčeni, že prostě víte, co vám hodlá sdělit.

Jakmile jeden z vás začne mluvit, druhý v podstatě vypíná, má jasno, co bude partner říkat. On mluví, vy přikyvujete, ale myslíte si na své věci. Nebo mu po pár slovech skočíte do řeči a odstartujete hádku, protože to sice nedořekl, ale vy víte, že vás měl v plánu urazit, zkritizovat a podobně.

Na tohle vážně pozor, neschopnost poslouchat a vnímat druhého je mocný zabiják lásky. Možná jste dlouholetí manželé, ale nejste telepati! Takže nikdy nemůžete stoprocentně vědět, co má ten druhý na srdci, dokud ho nevyslechnete.

2. Nemluvíte, má to vědět

S předešlým bodem tak trochu souvisí i tento zlozvyk. Nejenže máte pocit, že víte, co si ten druhý myslí, aniž byste ho vyslechli, dokonce počítáte s tím, že i on pochopí, co máte na srdci, aniž byste to vyslovili.

A tak vznikají naprosto modelové ukázky hádek, které vůbec nemusely vzniknout. Vy uklízíte, zároveň kontrolujete děti při psaní úkolů a na plotně se vám vaří večeře. Jste unavená, potřebujete pomoct od partnera, ale nepožádáte ho. Sakra, má mu to přece dojít, vždyť přece musí vidět, jak jste vyčerpaná... A zlobíte se na něj, štve vás, jste podrážděná a je jen otázkou času, kdy se pohádáte.

Jenže on neví, co se vám honí hlavou, neví, jak se cítíte, když o tom nemluvíte. Přitom, kdybyste řekla „zlato, pomohl bys mi, prosím“, nejspíš jen ten největší buran na světě by vás odmítl.

3. Bojujete o pravdu

Při vašich výměnách názorů nejde ani tak o hledání řešení a vytváření dohod a kompromisů, jako spíš o to, kdo má pravdu. Vlastně spolu bojujete, každý z vás chce vyhrát, být tím, kdo má pravdu.

A tak ani jeden nechce ustoupit ani o píď, trváte neustále na svém, přetahujete se. A většinou to nikam nevede, protože výhra stejně není výhrou. Možná jste si vydupali, že máte pravdu, ale atmosféra je snad ještě hustší než na začátku hádky.

Nebojujte spolu, nejste soupeři, jste partneři! Máte jít životem ruku v ruce, bok po boku, není to závod. Nejde vůbec o to, kdo do cíle dorazí jako první, měli byste tam dorazit spolu!

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Pokud hádky nevedou ke kompromisu, ale jde v nich jen o vítězství, je to špatněFoto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

4. Útočíte na slabá místa

Když spolu dva lidé dlouho žijí, je jasné, že se opravdu znají. Jednoduše víte, jaké jsou silné stránky vašeho protějšku a jaké jsou naopak ty slabé. A také jste za ty roky vypozorovali, na co je ten druhý vážně citlivý, co je jeho slabina.

A bohužel, ve vypjatých situacích a hádkách mají lidé často sklony právě na tahle slabá místa zaútočit. Využít partnerovu slabinu ve svůj prospěch. A bývá to hodně bolestivé, tyhle rány se těžko opravují.

Než proto svému protějšku něco takového uděláte, zkuste se zastavit a uvědomte si, že tohle není nic jiného než zneužití důvěry, kterou ve vás ten druhý má. Kdyby vám nevěřil, nikdy by vám své slabé místo neukázal. A není snad nic horšího než zklamat důvěru, kterou ve vás někdo vložil!

Tak co, děláte něco z toho?

Související témata:

Načítám