Hlavní obsah

Tom Cruise slaví 57. narozeniny: Čím se proslavil?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženám se z něj odjakživa podlamovala kolena. Ale kromě toho, že je Tom Cruise jedním z nejpřitažlivějších hollywoodských mužů, je to i skvělý herec, vtipálek a milovník adrenalinu. A právě dnes slaví 57. narozeniny.

Článek

Je třeba jej představovat? Vypadá jako kluk, jeho filmy vydělávají stovky milionů dolarů, šplhá po skalách, milují ho v Japonsku, má pilotní průkaz a za sebou tři rozvody. Také měl problémy s učením, málem hrál Iron Mana a někteří herečtí kolegové s ním nechtějí pracovat kvůli jeho příslušnosti k scientologické církvi. Co zajímavého jste o dnešním oslavenci možná nevěděli?

Oscara nemá, Zlatou malinu ano

Desítky filmů, v nichž hrál, jsou pestrou žánrovou směsicí a podle kritiků se velmi liší i kvalitou. Například v roce 1988 přišly do kin dva jeho snímky, z nichž jeden získal čtyři Oscary (Rain Man) a druhý kritika označila za jeden z nejhorších filmů roku (Koktejl). Sám Tom Cruise byl na Oscara nominován, a to dokonce třikrát: za filmy Narozen 4. července (1989), Jerry Maguire (1996) a Magnolia (1999). Sošku si nakonec odnesl, ale úplně jinou – získal antiOscara Zlatou malinu za roli ve filmu Mumie (2017).

Foto: Profimedia.cz

Za ztvárnění špičkového sportovního agenta Jerryho Maguira byl herec nominován na Oscara. Sošku si nakonec neodnesl, ale těšit ho mohl Zlatý glóbusFoto: Profimedia.cz

Milovník vysokých žen

Se svými 170 cm herec rozhodně nepatří k nejvyšším mužům Hollywoodu, ale k největším fešákům ano. Má rád vysoké ženy, nízké ego mu opravdu nehrozí. Ženatý byl celkem třikrát, ale ani jedno manželství s hereckými kolegyněmi nevydrželo. S první ženou Mimi Rogers (63) objevil scientologii, s druhou manželkou Nicole Kidman (52) patřili k nejbohatším hollywoodským párům a poslední manželka Katie Holmes (40) v jednom rozhovoru uvedla, že když jako malá snila o svatbě, ženichem byl v jejích představách právě Tom. Když se pak opravdu brali, dala nevěsta milion jen za šaty.

Foto: Profimedia.cz

Sebevědomí Tomu Cruisovi rozhodně nechybí a i po boku svých vyšších partnerek (zde s poslední manželkou Katie Holmes) rozdává na všechny strany typické úsměvyFoto: Profimedia.cz

Táta tří dětí

Tom Cruise má tři děti. S Nicole Kidman adoptovali dívku Isabellu (26) a chlapce Connora (24) – oba se hlásí k scientologii a s otcem se vídají. S Katie Holmes (40) má herec dnes již třináctiletou dceru Suri. Z té je dnes dětská módní ikona, ale se slavným otcem prý v kontaktu moc nejsou. Říká se, že je to kvůli pravidlům scientologické církve – Katie Holmes do církve nejdříve vstoupila právě kvůli jejich vztahu, ale po rozvodu z ní i s dcerou vystoupila.

Foto: Profimedia.cz

Po rozvodu s Katie Holmes ochladly vztahy i s dcerou Suri, kterou herec téměř nevídáFoto: Profimedia.cz

Herec lepší než kaskadéři

Některé hvězdy trvají na kaskadérech a sjednávají si dubléry, ale Tom Cruise je z jiného těsta. Trvá na tom, že maximum akčních scén odehraje sám. Co má již za sebou? Lezl ve výšce 800 metrů na nejvyšší mrakodrap světa Burdž Chalífa, zvenčí se přidržoval letícího letadla, žádal při filmových rvačkách ostré nože a pod vodou prý vydržel bez nádechu šest minut. Honičky v autě a na motorce jsou pro něj samozřejmostí. A je první herec, který na kameru uskutečnil nebezpečný skok zvaný Halo: při něm příslušníci speciálních jednotek vyskočí z letadla ve výšce okolo 10 km a volným pádem klesají až skoro k zemi – zůstanou tak co nejdéle v utajení. Ve filmech jej předvádějí kaskadéři – a Tom Cruise. Občas si herec svými odvážnými kousky způsobí nějaké zranění (např. zlomený kotník), ale odradit se nenechá.

Foto: Profimedia.cz

Akční scény herec miluje, často je sám vymýšlí a dlouho dopředu se na ně připravujeFoto: Profimedia.cz

Továrna na peníze

I nedůvěřivé Tom Cruise už dávno přesvědčil, že není jen „akční krasavec“, ale že umí hrát. V jeho filmografii najdete tituly vážnější, kladně hodnocené, i filmy akční, ze kterých si kritici na zadek nesedají, ale diváci je milují. Akčního hrdinu agenta Ethana Hunta ztvárnil poprvé v roce 1996 v hitu Mission: Impossible a do důchodu se tahle slavná dvojice nechystá ani po letech. Tom Cruise je zkrátka záruka kasovního trháku a dokonce se říká, že patří mezi hrstku hvězd, kterých se konkurenční distributoři bojí natolik, že premiéry svých filmů nenasazují do kin na stejný víkend.

Foto: Profimedia.cz

S obsazením Toma Cruise do role upíra Lestata ve snímku Interview s upírem (1994) nebyla zpočátku spokojená autorka stejnojmenné novely Anne Rice (77). Po zhlédnutí filmu se herci veřejně omluvilaFoto: Profimedia.cz

Tom Cruise není sám. Kteří jiní slavní herci si také vysloužili Zlatou malinu?

Reklama

Načítám