Hlavní obsah

Trendy kufry: Cestujte stylově!

Foto: Thinkstock

S kufrem by se mělo snadno manipulovatFoto: Thinkstock

Reklama

Nyní, v době dovolených se na cestách neobejdeme bez vhodných zavazadel. Vybíráme je nejen podle toho, jak vypadají, ale zejména podle jejich funkčních vlastností. V případě, že uvažujete o jejich nákupu, víme, na co se zaměřit, abyste si vybraly co nejlépe. A víte, které barvy jsou IN?

Článek

Cestování dozajista zpříjemní, když máme zavazadlo lehké, protože to nezbytné a potřebné k životu mimo domov váhu dost vychýlí. Chceme, aby vnitřek kufru byl prostorný a vypracovaný, případně expandabilní, tj. zda se dá vnitřek zvětšit např. pomocí zipu. Protože zavazadlo neustále někam přemisťujeme, mělo by mít kvalitní kolečka, výsuvná madla a postranní úchyty. A neměl by chybět bezpečnostní zámek, kterým je obsah kufru jištěný proti krádeži např. při přepravě letadlem.

Vizitka zavazadla

Každé zavazadlo renomované značky je opatřeno kartou, tj. svou vizitkou, na které jsou uvedeny jeho rozměry, hmotnost, nosnost, záruka a samozřejmě cena. Cestujeme-li letadlem, musíme znát rozměry svého zavazadla, tj. šířku, výšku, hloubku, objem, protože ty jsou přesně dané a musí se u palubních zavazadel dodržovat, konkrétní informace viz níže.

Váha samotného zavazadla se odvíjí od materiálu, z kterého je zhotoveno, a velikosti. Nejnižší váha středně velkého zavazadla (tj. výška cca 70 cm) je kolem dvou kil a největší kolem šesti kilogramů. Jestliže cestujeme častěji letecky a nechceme platit příplatek za nadbytečné kilogramy (obvykle je sazba 1 % z ceny jednosměrné letenky za každý 1 kg navíc), postačí zcela nosnost do 20 kg.

Na zavazadla se vždy vztahuje záruka dva roky, ale některé značky poskytují 5 až 10 let a jsou i takové výjimky, kdy platí celoživotní záruka, což závisí samozřejmě na ceně, za kterou zavazadlo pořídíme. To neplatí, když zboží nakoupíme na tržišti, tam lze reklamaci těžko uplatnit. Velmi nízké ceny najdeme například i v síti prodejen x-bags.

Foto: Thinkstock

Váha zavazadel závisí na materiáluFoto: Thinkstock

Palubní zavazadla

Když cestujeme letadlem, oceníme palubní zavazadla, protože cennější předměty jako fotoaparát, kameru, počítač, mobil apod. je lepší mít při sobě. Platí pro ně rozměrové (55 x 44 x 20 cm) a hmotnostní (max. 5 kg) limity. Jednotlivé značky je nabízejí v kolekcích, potom cestujeme stylově sladěné, ale koupit je můžeme i samostatně. A i tyto kufříky můžou být s kolečky, pro pohodlnější manipulaci.

Správná volba

Na výběr a nákup zavazadla si udělejme dostatek času. V prodejně je dobré vyzkoušet zipy na kufru, zapínání, ale i pohyblivost madel, kterými jsou kufry opatřeny, jestli mají pojistku a zda nám dobře sednou do ruky. A v neposlední řadě si vyzkoušejme, jak se s ním jezdí, samozřejmě nejlépe to jde se čtyřmi kolečky, což je u nejdražších variant. V případě dvou koleček jsou nejlepší in-linového typu. A vyzkoušeli jsme, ve specializovaných prodejnách nám vše rádi předvedli.

Nejnovější trendy

Zavazadla jsou z textilních materiálů nebo polykarbonátů, ty jsou odolnější proti zašpinění. Nejnovější kolekce mají aerodynamický tvar a strukturovaný plast. K módním barvám patří růžová, fialová, modrá, oranžová, ke stálicím pak černá, bílá, hnědá a šedivá a samozřejmě metalové barvy.

Naše tipy: Velký výběr i cenové rozpětí naleznete v prodejnách Delsey, Samsonite nebo Roncato.

Příjemné letní cestování!

Reklama

Související témata:

Načítám