Hlavní obsah
3,5
(41)
Foto: nndanko / Getty Images

Foto: nndanko / Getty Images

Aktualizováno

Sladké třešně potěší všechny mlsouny. A zvlášť v drobenkovém koláči!

30 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 plech
Těsto
  • 190 g hladké mouky
  • 70 g polohrubé mouky
  • 50 g cukru moučka
  • 0,3 kostky droždí
  • 35 g másla
  • sůl
  • 2 ks žloutků
  • 115 ml mléka
Náplň
  • 1 000 g třešní
  • 3 plátky másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 3 lžíce cukru moučka
Článek

Postup

01.

Mléko ohřejeme na příjemnou teplotu, nesmí pálit, zamícháme do něj lžičku cukru a lžičku mouky, přidáme kvasnice a zamícháme. Necháme kvásek na teplém místě vykynout.

02.

Do zadělávací mísy smícháme polovinu množství mouky, špetku soli, všechen cukr, přidáme žloutky. Máslo rozpustíme. Přidáme vykynutý kvásek a máslo, zamícháme a postupně přimícháváme zbylou mouku. Každá mouka saje jinak, proto přidáváme postupně, dokud nemáme jemné měkké těsto. Těsto pořádně vymícháme, měly by se na něm dělat bublinky. Dáme je bokem přikryté do teplého místa vykynout.

03.

Třešně vypeckujeme. Do misky dáme máslo s cukrem a moukou a uděláme drobenku, smícháme prsty, dokud nevznikne sypká hmota s kousky. Vykynuté těsto ještě jednou promícháme a znovu dáme vykynout. Množství těsta je cca na 1 plech. Plech vyložíme pečicím papírem a těsto na něj až do krajů namačkáme.

04.

Poklademe třešněmi a posypeme drobenkou. Pečeme v předehřáté troubě na 180 ˚C, dokud těsto není po krajích zlatavé.

Související témata:

Načítám