Hlavní obsah

Tři svařáky, nebo úraz za milion? Rádce pro lyžaře, jak a proč se pojistit na hory

Foto: Karramba Production, Shutterstock.com

Foto: Karramba Production, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je jedno, jestli se chystáte brázdit sjezdovky do Rakouska, Itálie nebo Francie. A je také jedno, zda jste začátečník, nebo „mazák“. Vždy byste si měli sjednat cestovní pojištění. Proč na něj pamatovat?

Článek

Možná máte pocit, že modrá kartička tuzemské pojišťovny musí přece stačit, když jedete jen na víkend a jen na místo, které je skoro na dohled našich hranic. Je pravda, že by se vám i tak mělo dostat nutné a neodkladné péče, ale rozhodně na tom neušetříte!

Proč se pojistit?

Odpověď na otázku, proč se pojistit, je jednoduchá a jasná: abyste v případě nehody či úrazu neutratili desetitisíce či dokonce statisíce zbytečně. Pokud budete spoléhat jen na Evropské zdravotní pojištění – tedy klasickou modrou kartičku zdravotní pojišťovny – dostane se vám v zemích EU a několika dalších ošetření, ale jen toho nejnutnějšího a jen v zařízeních, placených z veřejných zdrojů. Komunikaci s nimi si musíte také na místě domluvit sami a počítejte s tím, že i v nich vás čeká úhrada spoluúčasti za ošetření a léky. A nejde o zanedbatelné částky!

Jen pro ilustraci – pokud si ublížíte na svahu a horská služba vás bude muset svézt dolů a předat ambulanci, vyjde vás to asi na deset tisíc, jeden den v zahraniční nemocnici přijde na 15–20 tisíc, a pokud by bylo potřeba vás dopravit z hor vrtulníkem, bavíme se rázem o částce i kolem sta tisíc, záleží na tom, jak to bude dlouhý let. Ale co když bude nutná operace komplikovanější zlomeniny? Pak si připravte kolem 400 tisíc. A to jste zatím platili jen za sebe – co když se srazíte s někým dalším a budete muset platit i jeho ošetření? To už se dostáváte do hladiny čísel, za která by byl pěkný byt či dokonce dům…

Foto: Stock-Asso, Shutterstock.com

Pojištění není drahé a klid v duši je k nezaplaceníFoto: Stock-Asso, Shutterstock.com

Co pojistit?

Samozřejmě, že vás nikdo nechce zbytečně děsit, ale možnost úrazu je při zimních sportech docela vysoká na to, abyste na ni vůbec nepomysleli. A co si tedy rozhodně pojistit?

Léčebné výlohy – jde o pojištění, které uhradí náklady na ošetření, léčbu, léky nebo nutné převozy jako zásah horské služby, transport vrtulníkem, případně převoz zpět do České republiky. „Při lyžování je riziko úrazu mnohem vyšší než například na dovolené u moře, proto byste si měli vybírat pojištění s vyšším limitem, ideálně neomezeným,“ říká Petr Hošek z AXA Partners. Právě proto se na výši limitu rozhodně ptejte a zvažte své potřeby.

Úrazové pojištění – toto zahrnuje pojistné plnění v případě trvalých následků nebo smrti následkem úrazu

Pojištění odpovědnosti – zde jde o pojištění vztahující se na škodu na zdraví nebo majetku. „Ta pamatuje na situaci, kdy jste ublížili třetí osobě a musíte jí třeba uhradit zničené lyže, náklady na ošetření a ušlý zisk,“ radí Markéta Bláhová, specialistka pojistných produktů ve společnosti Chytrý Honza.

Možnost, že někoho zraníte, je na často velmi obsazených sjezdovkách bohužel docela reálná. Mít pro takový případ pojistku je fajn, ale spolu s ní si osvojte i pár zásad, které usnadní případné vyřizování s pojišťovnou. Jen tak vám pojistka k něčemu bude.

Na co nezapomenout, pokud dojde k nehodě, při které zraníte vy někoho dalšího?

  • Shromážděte informace - zjistěte jméno a adresu účastníků nehody i svědků. Jistě s sebou máte mobil, tudíž vše nafoťte.
  • Trvejte na svých právech - pokud dojde k vyšetřování nehody a je třeba výslechu na policii, trvejte na tom, že chcete tlumočníka, nepodepisujte nic, čemu nerozumíte. Pokud byl o nehodě sepsán protokol nebo záchranáři vypracovali záznam o nehodě, chtějte jeho kopii.
  • Nesdělujte nic o pojistce - podrobnosti o ní nesdělujte třetí straně, ale komunikujte s pojišťovnou přímo. Každá pojišťovna má asistenční službu, které co nejdřív ohlaste, že došlo k pojistné události. Většinou se vám dostane i pomoci v jejím řešení a rad, na co nezapomenout.

Kolik stojí pojištění?

Pojištění na cesty není tak drahé, jak byste se mohli bát – záleží samozřejmě na tom, jaký limit zvolíte a jak rizikově se hodláte chovat. Hlouběji si sáhnou do kapsy ti, kteří si nevystačí s vyznačenými sjezdovkami a hodlají se pohybovat i mimo ně. V tom případě se vyplatí se rozhodně připojistit – ovšem to dělají jen některé pojišťovny a rozhodně ne v rámci běžných pojistek. Pozor ale na to, že pokud způsobíte nehodu například pod vlivem alkoholu, nebo porušením pravidel na sjezdovce, nemusíte se vyplacení nákladů dočkat vůbec.

Stále si říkáte, že raději ušetříte? Děláte chybu, neboť pojištění s maximálním limitem vyjde kolem 40 Kč na den, což při týdenním pobytu v zahraničních horách znamená ani ne tři stovky. A to jsou tři až čtyři svařáky ve stánku u vleku… Za oněch asi 40 Kč denně dostáváte pojištění z neomezenými výlohami, pojištěním zavazadel do 40 tisíc, odpovědností za zdraví do výše 20 000 000 a odpovědnosti na majetku do 10 000 000 Kč.

Pokud spoléháte na cestovní pojištění nabízené v rámci služeb k platební kartě, pak je vždy lepší si překontrolovat limity pojištění a případně se připojistit, pokud vám připadají nízké.

Pojišťujete se před pobytem na zahraničních horách? Napište nám!

Související témata:

Načítám