Hlavní obsah

Úraz kolene? Nová metoda zkrátí dobu léčby z půl roku na osm týdnů!

Foto: Profimedia

Poranila jste si koleno? V létě to opravdu nepotěší. Dobrou zprávou je, že medicína už v léčbě značně pokročilaFoto: Profimedia

Reklama

Léto přeje pohybu, ale také úrazům. Poškozené překřížené vazy v koleni se léčí dlouho, ale při použití nové metody využití vnitřní voperované ortézy se tato doba dá výrazně zkrátit. O co jde?

Článek

Za mnoho letních úrazů nohou, a nemusí to být jen bolestivé zlomeniny, ale třeba i zhmožděná kolena či poškozené vazy, většinou může zdánlivě neškodný rekreační sport, který v době dovolených lidé prostě zkoušejí častěji než v běžném čase.

Na začátku může být nešťastný pád, zakopnutí nebo srážka se soupeřem při hře a komplikace je na světě. Aniž byste si to uvědomovali, kolena se musí vyrovnat s daleko větší zátěží, než je tělesná hmotnost jejich majitele. Například při obyčejné chůzi do schodů je zátěž vyšší 3,3krát a při hlubokých dřepech dokonce 7,6krát.

Přestože je kolenní kloub schopen přenášet tak velkou sílu, není jeho odolnost absolutní. Na rozdíl od kyčelního kloubu, který se může pohybovat mnoha směry, kolena jsou určena k pohybu jen jedním směrem.

Foto: Profimedia

Komu by se chtělo skončit o prázdninách v péči lékařeFoto: Profimedia

Pochroumané koleno není k smíchu

Natržené nebo dokonce utržené vazy bolí, brání v chůzi a jejich léčení trvá dlouho. Neobejdete se bez ortézy, berlí a někdy i komplikované operace – plastiky vazů. Doba léčení se může protáhnout i na 6–12 měsíců. Nový způsob léčení tohoto problému však návrat do kondice může zkrátit, třeba i na 6–8 týdnů.

„Pokud je možné pacienta ošetřit touto metodou, provede se operace, kdy přišijeme poraněný odtržený vaz zpět ke stehenní kosti a vedle něj umístíme a zafixujeme na stehenní i holenní kosti pásek z pleteného vlákna FiberTape. Jedná se vlastně o takovou vnitřní ortézu,“ vysvětluje MUDr. Robert Frei z Centra sportovní a pohybové medicíny v Praze.

„Operaci provádíme v celkové či epidurální anestezii, je to minimálně invazivní artroskopický výkon. Voperovaná ortéza kolenní kloub stabilizuje a umožní tělu rychle vrátit vazy do původního stavu,“ popisuje Robert Frei.

Foto: Profimedia

Kolena jsou citlivá, a tak si je leckdo při sportu chrání vnější ortézouFoto: Profimedia

Pomalé kroky ke zdraví

Takto ošetřené koleno je možné – s podporou vnitřní ortézy – téměř okamžitě používat, končetinu přiměřeně zatěžovat a postupně se pomalu vracet k běžným aktivitám jako před úrazem. Ovšem plná sportovní zátěž bude možná s ohledem na výsledky průběžných vyšetření ne dříve než po šesti týdnech od operace.

„Díky tomu, že je možné hned po operaci končetinu plně zatěžovat, samozřejmě tak, aby nebolela, obejde se pacient daleko dříve bez berlí a vnější ortézy. Tedy pokud to není nutné ke zmírnění bolestí," říká MUDr. Vít Heblt z Ortopedického oddělení nemocnice v Litomyšli.

„Od prvního dne po operaci může cvičit a koleno používat. Plný rozsah pohybu povolujeme asi po 2–3 týdnech a sport ještě později. Vlastní vaz se sice dál hojí ještě několik měsíců, ale po celou tuto dobu ho chrání vložený FiberTape, umístěný hned vedle něj,“ doplňuje Vít Heblt.

Rehabilitace pacienta tedy probíhá rychleji, po třech týdnech je již možné jezdit i na kole či rotopedu a po 5–6 týdnech se dá běhat a posilovat. Návrat ke kontaktním sportům, ale třeba i k tenisu se daří po dvou měsících. A ještě jedna příjemná informace na závěr, zákrok je hrazen pojišťovnami.

Máte zkušenost z pochroumaným kolenem z letního sportování? A jak dlouho trvala rehabilitace vám?

Reklama

Související témata:
Ortéza

Načítám