Hlavní obsah

Trik pro dokonale šťavnaté kuře. Naučte se ho s námi

Foto: Eva Malúšová

trhane kureci postupFoto: Eva Malúšová

Kuřecí maso má tu výhodu, že ho můžete kombinovat téměř s čímkoli, je rychle hotové a navíc poměrně dietní. Jak ale na to, aby nebylo vysušené? Naučte se můj oblíbený trik s marinádou!

Článek

Příprava v troubě pečeného masa s kůží je téměř bez práce. Když ho pak navíc smícháte s lahodnou marinádou, máte po ruce výborný základ do burgerů, těstovin i salátů. Trhané kuřecí je krásně šťavnaté, a když si ho připravíte více dopředu, budete mít vždy po ruce báječnou večeři nebo oběd.

Trhané kuřecí maso

Na 2 velké porce potřebujete: 2 kuřecí stehna, sůl, pepř, 3 šalotky nebo 1 cibuli, 4 stroužky česneku, olivový olej, chilli, lžičku uzené papriky, 2 lžičky hnědého cukru, 2 lžíce sójové omáčky, ½ plechovky drcených rajčat, limetu

Foto: Eva Malúšová

Jemné kuřecí maso snese výraznější kořeníFoto: Eva Malúšová

Postup: Očištěná stehna ze všech stran osolte a opepřete a přikrytá je pečte asi 40 minut při 180 °C doměkka. Mezitím si na troše oleje orestujte najemno pokrájenou šalotku se špetkou chilli, přidejte nasekaný česnek, nechte chvilinku rozvonět a vmíchejte rajčata, ½ hrnku vody a uzenou papriku. Osolte a opepřete a alespoň 10 minut povařte. Na závěr dochuťte cukrem, sójovou omáčkou a limetovou šťávou, marináda by měla být trochu kořeněnější, aby ochutila jemné kuřecí maso.

Foto: Eva Malúšová

Stehna ze všech stran osolte a opepřete a dejte asi na 40 minut přikryté péctFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Mezitím si hravě připravíte omáčkuFoto: Eva Malúšová

Maso ze stehen pomocí dvou vidliček oberte, roztrhejte na vlákna a vmíchejte do omáčky. Takto připravené trhané kuřecí je báječné do sendvičů, burgerů, quesadill, těstovin nebo třeba salátů. Stehen doporučuji upéct rovnou více (nebo klidně celé kuře), a mít tak v ledničce nebo mrazáku vždy po ruce skvělý „domácí polotovar“. V chladu vydrží klidně tři dny.

Foto: Eva Malúšová

Omáčku dochuťte limetkou a trochou cukru a upečené maso natrhejte pomocí dvou vidličekFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Maso vmíchejte do omáčky a můžete ho podávat!Foto: Eva Malúšová

Tip: Já kuře podávala v burgerových houskách s kadeřávkem a čerstvým červeným zelím ochuceným solí, pepřem, citronem a majonézou a bylo skvostné!

Vyzkoušíte se mnou dnešní recept?

Reklama