Hlavní obsah

Tvaroh, ostružiny a hrušky: Křehký koláč s chutí a vůní babího léta

Foto: Marcel Rozhoň

Foto: Marcel Rozhoň

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koláče z křehkého těsta patří mezi klasiku. Křupavý korpus naplněný sladkým krémem, tomu zkrátka neodoláte! Tentokrát jsme pro vás připravili kombinaci tvarohu a pozdně letního ovoce.

Článek

Moučníky z křehkého těsta jsou rychlovka, na kterou se v lednici vždycky něco najde. Můžete kombinovat různé druhy mouky a na náplň použít mascarpone, ricottu nebo klasiku v podobě tvarohu. Dílo nakonec dotáhněte k dokonalosti oblíbeným ovocem.

Křehký koláč s hruškami a krémem

Na formu o průměru 25 cm budete potřebovat: 100 g hladké mouky, 150 g špaldové mouky, 1 vejce, 130 g másla, 6 g třtinového cukru, 1/2 lžičky nastrouhané citronové kůry

Na náplň si připravte: 400 g měkkého tvarohu, 4 lžíce zakysané smetany, 1 vejce, 4 lžíce moučkového cukru, 2 hrušky, 150 g ostružin

Postup: Do mísy prosejte obě mouky. Přidejte ostatní suroviny a důkladně propracujte, aby vzniklo hladké těsto bez hrudek. Zabalte ho do fólie a uložte v chladu. Mezitím ušlehejte tvaroh s moučkovým cukrem, vejcem a zakysanou smetanou. Odleželé těsto vyválejte, přeneste do formy a přebytečné okraje seřízněte. Vyložte pečicím papírem, na něj položte fazole na pečení a v troubě předehřáté na 180 °C pečte 10 až 12 minut. Pak vyjměte, fazole i papír odstraňte, na korpus naneste krém a ten poklaďte nakrájenými hruškami a ostružinami. Koláč vraťte do trouby a pečte dalších 30 minut při stejné teplotě.

Tip: Místo cukru můžete do tvarohového krému přidat 150 g nastrouhané bílé čokolády.

Pečete pravidelně? Jaké jsou vaše nejoblíbenější podzimní koláče?

Reklama

Načítám