Hlavní obsah

Pro milovníky sladkého: Křehký koláč s broskvemi s medem a vanilkou

Foto: Marcel Rozhoň

Foto: Marcel Rozhoň

Reklama

Tenhle křehký koláč s broskvovou náplní vypadá luxusně, přesto vám jeho příprava v kuchyni moc času nezabere. Nevýhodou je, že stejně rychle zmizí ze stolu.

Článek

Křehké těsto patří mezi moje nejoblíbenější. Lze ho použít na sladké i slané moučníky a můžete si ho připravit i do zásoby (v lednici vydrží zabalené ve fólii i několik dnů). Jestli si v těchto horkých dnech chcete čas strávený u sporáku zkrátit ještě víc, sáhněte po jistotě: místo křehkého použijte chlazené listové těsto.

Galetky s medovými broskvemi

Na 4 koláčky budete potřebovat: 180 g hladké mouky, 70 g špaldové mouky, 1 vejce, 120 g másla, 70 g třtinového cukru, špetku soli. Na náplň: 200 g mascarpone, špetku drcené vanilky, 1 lžíci moučkového cukru, 1 lžíci medu, špetku skořice, 1 lžíci másla, 4 pevné broskve

Postup: Do mísy prosejte obě mouky se špetkou soli. Přidejte cukr, vejce, nakrájené máslo a vypracujte hladké a nedrobivé těsto. Je-li příliš tuhé, přidejte dvě až tři lžíce studené vody. Těsto zabalte do fólie a nechte chvíli uležet v chladu. Mezitím ušlehejte mascarpone s vanilkou a cukrem. Broskve nakrájejte na kousky. V pánvi rozpusťte máslo a broskve na něm krátce opečte. Vmíchejte skořici a ještě chvilku prohřejte. Vychlazené těsto rozdělte na čtyři díly a ty vyválejte do kulatého tvaru. Na každé kolo dejte doprostřed lžíci krému z mascarpone a trochu rozetřete. Na krém poskládejte kousky broskví a okraje těsta zahněte. Broskve nakonec zakapejte tekutým medem a koláče pečte 20 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

Tip: Ovoce volte podle sezony. Koláče chutnají skvěle i s jablky, hruškami nebo v kombinaci s ostružinami.

Jaký je váš oblíbený letní moučník? My milujeme dezerty se zmrzlinou a malinovou šarlotu.

Reklama

Související témata:

Načítám