Hlavní obsah

Lahodný moučník: Upečte si perníkový dort s tvarohem a švestkami!

Foto: Eva Malúšová

Upečte si voňavý perníkový dort podle receptu, který pro vás připravila blogerka MartinaFoto: Eva Malúšová

Reklama

Když přijde na podzimní pečení, jako první u nás vždycky zavoní perník. A co teprve, když je doplněný šťavnatým ovocem a nadýchaným tvarohovým krémem? Upečte si vláčný podzimní dort!

Článek

Po dýňovém dortu s fíkovým krémem a čokoládovém koláči s kaštany a slaným karamelem si pro vás holky ze Sugartown připravily další báječnou sladkost – podzimní dort plný tradičních surovin v moderní podobě. Tereza v něm zkombinovala vláčné perníkové těsto, nadýchaný tvarohový krém, povidla a flambované švestky. U koho z vás to o víkendu zavoní sladkým pečením?

Perníkový dort s tvarohovým krémem a flambovanými švestkami

Na formu o průměru 26 cm potřebujete: 300 g cukru krupice, 150 ml slunečnicového oleje, 2 vejce, 400 g hladké mouky, 1 lžičku jedlé sody, 1 kypřicí prášek do perníku, 3 lžíce holandského kakaa, 1 lžičku skořice, 1 sklenice povidel, ½ l mléka

Na krém: 1 tučný tvaroh, 2 polotučné tvarohy, kardamom nebo skořici, 50 g cukru krupice, 2 kelímky smetany ke šlehání, 2 ztužovače šlehačky

Na švestky: 1 polévkovou lžíci másla, 50 g cukru krupice, 50 ml aromatického alkoholu (Amaretto, medová whisky), asi 10 větších švestek

Foto: Eva Malúšová

Švestky, tvaroh a povidla skvěle doplní kořeněné těstoFoto: Eva Malúšová

Postup: Troubu vyhřejte na 170 °C. Cukr vyšlehejte s olejem, přidejte vejce a poté ke směsi prosejte všechny sypké ingredience – mouku, sodu, kypřicí prášek, kakao a skořici.

Foto: Eva Malúšová

K ušlehaným vajíčkům, cukru a oleji prosijte všechny sypké ingredienceFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Vmíchejte mléko a polovinu povidel a těsto nalejte do formy vyložené pečicím papíremFoto: Eva Malúšová

Vmíchejte polovinu povidel (recept na nejlepší povidla téměř bez práce najdete v článku Babiččiny recepty: Luxusní povidla z trouby) a mléko a pečte ve formě vyložené pečicím papírem asi 45 minut. V polovině pečení dort překryjte alobalem nebo pečicím papírem, aby se povrch nespálil. Vychladlý korpus seřízněte do roviny, jednou prokrojte a spodní polovinu potřete zbytkem povidel.

Foto: Eva Malúšová

Švestky podpalte raději špejlí, abyste se nespálili, až alkohol vzplaneFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Upečený korpus seřízněte do roviny a jednou prokrojteFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Spodní část potřete zbylými povidlyFoto: Eva Malúšová

Mezi tím, co se korpus peče, ušlehejte (nejlépe elektrickým šlehačem) tvarohy s cukrem a špetkou kardamomu, opatrně vmíchejte ušlehanou smetanu a na závěr i oba ztužovače. Krém nechte v ledničce alespoň půl hodiny zatuhnout, poté ho třetinu namažte na povidly pomazanou spodní část, přiklopte vrchní částí a zbylé 2/3 krému natřete na vršek dortu.

Foto: Eva Malúšová

A doplňte tvarohovým krémemFoto: Eva Malúšová

Omyjte, vypeckujte a rozpulte švestky, ve vyšší pánvi rozehřejte cukr, a když začne karamelizovat, přidejte máslo. Nechte rozpustit, poté přidejte švestky a asi 5 minut prohřejte. Zalejte alkoholem, zapálenou špejlí směs podpalte a nechte dohořet a vychladnout. Těsně před podáváním naaranžujte švestky na vršek dortu.

Foto: Eva Malúšová

Před podáváním už jen dozdobte oflambovanými švestkamiFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

A vláčný podzimní dort je hotový!Foto: Eva Malúšová

Souhlasíte s tím, že vlastnoručně upečený dort je vždycky lepší než ten kupovaný?

Reklama

Načítám