Hlavní obsah

Ulehčete si žehlení: Zkuste to bez prkna s napařovačem

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nesnášíte žehlení kvůli všemu tomu chystání a skládání prkna nebo je to pro vás práce, která vás nebaví a zabere příliš času? Ať tak či tak, máme pro vás řešení, které všechny tyhle důvody zruší!

Článek

Znáte jistě také situaci, kdy se ráno na poslední chvíli rozhodnete vzít si na sebe jiné kalhoty, než jste plánovali… ale zjistíte, že jsou celé zmačkané. Není ale čas na to, začít chystat žehlicí prkno, žhavit žehličku, takže zklamaně odejdete v něčem, co jste vlastně nechtěli. Tak taková situace už nemusí nikdy nastat, pokud bude ve vaší domácí výbavě napařovač čili steamer.

Přednosti napařovačů

I modernější napařovací žehličky už zvládnou takzvané vertikální žehlení, ale pouze v omezené míře. Daleko lépe na tom jsou parní generátory či stanice, které díky tlaku páry už nemají problémy vyžehlit plnohodnotně i košili nebo halenku na ramínku. Jejich nevýhodou je ale to, že jsou poměrně objemné a déle se zahřívají, čili nejsou příliš mobilní ani pohotové.

Ve chvílích, kdy potřebujete žehlit „teď a tady“, nastává ideální chvíle pro napařovač. „Napařovače oděvů jsou do budoucna určitě cestou, jak jednoduše a rychle pečovat o oblečení. Mohou být vždy po ruce, v mnoha případech dokonce úplně nahradí žehličku. Hlavně pokud nežehlíte velké kusy, jako je povlečení či ubrusy. Navíc se mění materiály, z nichž je oblečení, a hodně z nich je nemačkavých nebo se nemusí žehlit. Pára zbaví látku i případných bakterií a roztočů,“ říká Denisa Čarná, zástupce značky Tefal.

Intenzivní proud z napařovače dovede z textilu vyhnat ale i zápach či ho osvěžit. To se hodí, pokud vám oblečení načichlo kouřem, ale nechce se vám ho zbytečně prát.

U napařovačů oceníte i to, že mohou být stále po ruce, můžete je brát s sebou na cesty, protože v kufru zaberou minimum místa, a oblečení zvelebí rovnou na ramínku. Potěší i to, že je můžete použít i na citlivé jemné materiály, ale i ty silné a nepoddajné. „Vertikální žehlení je skvělé na košile, saka, sukně, šaty, blůzy a podobně. Protože napařujete, tedy pára vniká do látky a napíná ji, nehrozí vznik nežádoucích skladů či blýskavých míst,“ vysvětluje produktový manažer Kasa CZ Petr Štursa.

Foto: Tefal

Výhodou je, že napařovat můžete oblečení na ramínku a kdekoli potřebujeteFoto: Tefal

Co nabízí trh?

Vybírat můžete z přístrojů, které svou konstrukcí připomínají věšák a v základně mají zabudován parní generátor nebo ze skladnějších ručních napařovačů.

Při výběru tedy zohledněte, zda se vám bude víc hodit přístroj, který postavíte třeba do šatny nebo i skříně, či byste rádi něco mobilnějšího. Nezapomeňte zjistit i délku přívodního kabelu, oceníte bezpečnostní vypínání a jistě i technologie, které pomohou s případným vodním kamenem. U ručních přístrojů je vždy lepší si je opravdu do ruky vzít a vyzkoušet, jak se s nimi manipuluje.

Některé napařovače nabízejí i zajímavou výbavu – třeba kartáč na žmolky, nástavec na silnější látky nebo takový, se kterým uděláte na kalhotách puky. Takže můžete při výběru přihlédnout i k takovému bonusu.

Foto: Archiv firmy

Tefal DR 8085, parní výkon 24 g/min, příkon 1500 W, objem nádržky 200 ml, délka kabelu 3m, tlačítko na výstup páry s aretací, velké podsvětlené tlačítko zap/vyp, rychlé zahřátí 45 s, cena 1999 Kč Foto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Philips StyleTouch GC440/47, parní výkon 30 g/min, příkon 1500 W, nádržka 200 ml, délka kabelu 1,9 m, technologie proti usazování vodního kamene, cena: 2799 KčFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Tristar ST-8916, příkon 1200 W, rychlé nahřátí, parní výkon 20 g/min, nádržka 260 ml, cena: 1099 KčFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Tefal Instant Control IS8380, příkon 1700 W, parní výkon 35 g/min, nádržka 1700 ml, patentovaný systém vertikální opory Press & Steam, odnímatelná základna, nastavitelná výška, nastavení intenzity páry, rychlé zahřátí, cena: 4490 KčFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Princess 01.332834.01.001, odnímatelný zásobník na vodu 1,8 l, parní výkon neuveden, příkon 1260–1500 W, kolečka pro lehké přesouvání, v balení ramínko na šaty, flexibilní hadice, cena: 3299 KčFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

SteamOne Unilys, příkon 2000 W, parní výkon 42 g/min, rychlý ohřev, odnímatelná nádržka 1,2 l, anti-calc systém, teleskopická tyč s ramínkem a sadou příslušenství, cena: 7999 KčFoto: Archiv firmy

Hodil by se vám napařovač? Napište, kdy nejvíc!

Reklama

Související témata:

Načítám