Hlavní obsah

Umělé nehty mohou způsobit plíseň a infekci. Ještě je chcete?

Foto: thinkstock

Umělé nehty, nebo raději jen manikúra a nový lak?Foto: thinkstock

Lámavé nehty a touha mít upravené ruce. To jsou dva nejčastější důvody, pro které si dámy pořizují umělé nehty. Ale pozor! Odborníci říkají: Umělé nehty nejsou pro každou ženu! Nepatříte k nim i vy?

Článek

Vypadá to jako snadné a pohodlné řešení problémů s nehty. Stačí si ty umělé nalepit nebo je během dvou hodin pořídit v některém z mnoha salonů. Na co ale dát pozor, abyste si s novými nehty neodnesly dlouhodobé a velmi nepříjemné zdravotní obtíže?

Nalepovací nehty jsou nejrizikovější

Drogerie i tržnice nabízejí spoustu nalepovacích nehtů v různých tvarech i barvách. Podle odborníků jsou právě ony tou nejnebezpečnější možností zkrášlení vašich rukou.

„Riziko je v tom, že často obsahují zakázanou látku dibuthylftalát. Při styku s pokožkou se může dostat do organismu, a dokonce způsobit neplodnost,“ varuje hlavní hygienik MUDr. Vladimír Valenta.

Navíc si málokdo umí nehty nalepit tak, aby pod ně nepronikala vlhkost, čímž se stávají rájem pro bakterie a plísně. „Pro vaše nehty je špatné i to, že je celé pokryjete lepidlem a vrstvou neprodyšného plastu – a když je sundáváte, musíte je brutálně strhnout,“ varuje Dagmar Vopatřilová z nehtového salonu v Horoměřicích.

Foto: thinkstock

Jednou z výhod umělých nehtů je, že jsou stále upravené, protože na nich dlouho drží lakFoto: thinkstock

Salon nevybírejte podle ceny

Máte pocit, že v nehtovém studiu či salonu vám nebezpečí z nekvalitních materiálů nehrozí? Není to bohužel tak úplně pravda. Levné akrylové materiály obsahují stejné látky, které se přidávají například do lepidel nebo bělidel – tedy i polymethakrylát nebo jedovatý a velmi hořlavý benzoylperoxid, o kterém se mluví i jako o karcinogenu.

Bohužel jako klientka nemáte moc možností zjistit, jak kvalitní materiál nehtové studio používá. „Musíte dát na recenze a zkušenosti zákazníků, zeptat se na materiály, se kterými pracují, protože ty oficiálně distribuované mají patřičné atesty a můžete si být jisté, že se vám z nich do těla nedostává žádná škodlivá chemie,“ radí Dagmar Vopatřilová. Věnujte proto pozornost tomu, jak ochotně vám v tom kterém salonu předvedou certifikáty personálu a atesty materiálů.

A co si o umělých nehtech myslí lékaři? Jejich názory se velmi liší – negativní ohlasy vycházejí jistě hlavně z toho, že v ordinacích potkávají jen ty případy, kdy byly umělé nehty příčinou potíží. „Vím o tom, že někteří lékaři umělým nehtům nakloněni opravdu nejsou. Váhala bych s tím v případě, že již máte nějaké například plísňové onemocnění nehtů. V takovém případě není od věci se před aplikací poradit s kožním lékařem,“ říká primářka Dermatovenerologické kliniky Fakultní nemocnice Na Bulovce MUDr. Naďa Vojáčková.

Foto: thinkstock

Pokud se svěříte některému z nehtových studií, dobře sledujte nejen vybavení, ale i hygienuFoto: thinkstock

Pozor na hygienu

I v případě, že jsou umělé nehty z kvalitních a zdravotně nezávadných materiálů, tedy těch s atestací a zamířily jste do prověřeného salonu, můžete být v ohrožení, a to kvůli nedostatečné hygieně. Než tedy svěříte komukoli své ruce, porozhlédněte se po tom, v jak čistém prostředí pracuje, trvejte na dezinfekci nástrojů i vlastních nehtů před tím, než na ně použijí pilníky, nůžky… V opačném případě hrozí, že si kromě parády odnesete i plíseň.

Pokud máte problémy s nehty – zejména plíseň, neměli by vám umělé nehty vůbec udělat. A to nejen kvůli vám a tomu, že by umělé nehty stejně nedržely, ale i vzhledem k možné kontaminaci nástrojů a podložky, na kterou dáváte ruce při práci manikérky.

Máte zkušenosti s umělými nehty? Napište nám je!

Reklama