Hlavní obsah

Umíte se sprchovat? 7 chyb, které dělá (skoro) každý

Foto: Alliance, Shutterstock.com

Foto: Alliance, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když panuje teplé počasí, většina lidí vymění relaxační koupel ve vaně horké vody za osvěžující sprchu. Neděláte ale přitom chyby, které by vaší kůži a zdraví škodily? S námi to zjistíte.

Článek

I zarputilí vyznavači dlouhých koupelí a relaxace ve vaně musejí připustit, že když se potřebují ráno rychle probrat nebo osvěžit po tropickém dni, skočí raději do sprchy. Ovšem i při tak samozřejmé věci, jakou pro vás sprchování jistě je, můžete udělat pár škodlivých chyb. A možná je děláte dokonce s pocitem, že právě takhle je to správně.

7 chyb při sprchování

Víte, co všechno můžete dělat při sprchování špatně? Je toho víc, od nevhodné teploty vody až po nesprávnou volbu mýdla či sprchového gelu.

  1. Do sprchy několikrát denně - dopřáváte si osvěžující proud vody nejen každý den, ale dokonce i několikrát denně? Jestli nepracujete ve velmi prašném prostředí nebo se zásadně nezapotíte, pak byste si to měli rozmyslet. Každé sprchování smývá z kůže ochranný film a ta ztrácí svou obranyschopnost. Pokud už pod vodu několikrát denně musíte, pak mýdlo použijte jen na místa, kde se výrazně potíte, a zbytek těla jen opláchněte.
  2. Neuvážený výběr kosmetiky - čapnete v obchodě mýdlo či sprchový gel, které pěkně voní, mají přitažlivý obal nebo jsou v akci? Děláte chybu a právě kvůli tomu se může pro kůži stát sprchování nikoli očistou, ale očistcem. Rozmyslete se předem, co od sprchování očekáváte a co vaše pleť potřebuje, a investujte poté do přípravků, které ji vyživí, hydratují a současně vás povzbudí. „Vyzkoušejte například sprchové gely, které jsou navrženy tak, aby vás a vaši pokožku během ranní sprchy probudily, dodaly energii a rozpohybovaly,“ radí Věra Jiroudková, brand manažerka značky Rexona.
  3. Půl hodiny pod sprchou - rozhodně neplatí, že čím déle budete pod sprchou, tím lépe. Naopak – dermatologové radí, aby šlo o rychlou akci, tak do tří minut. Tomu nadšeně přikyvují i ti, kteří si doma hlídají spotřebu vody. Máte potřebu stát pod teplou sprchou dlouho, abyste odcházeli s pocitem poctivého umytí? Raději si občas napusťte vanu. Pro kůži ani peněženku to sice lepší není, ale prohřejete se a zrelaxujete.
  4. Špatné opláchnutí - myslíte si, že vůně mýdla či gelu zůstane na kůži déle, když to nebudete přehánět s jejich oplachováním? Omyl. Přípravek byste měli dobře smýt, jeho dlouhodobé působení by mohlo pokožku dráždit. Obecně platí, že čím je kůže starší, tím méně mýdla snese a potřebuje.
  5. Masáž proudem vody - proudění teplé vody ze sprchy tělo příjemně prokrví a namasíruje, ale určitě při této proceduře vynechte obličej – proud může poškodit jemné kapiláry a způsobit červené skvrny. Tvář nesprchujte, ale šetrně omyjte vlažnou vodou. „Pacientkám radím ráno omývat obličej vychlazenou termální vodou, která pokožku nejen probudí a prokrví, ale také trochu stahuje póry,“ doporučuje MUDr. Věra Terzijská z kliniky Perfect Clinic Dermatolog.
  6. Příliš teplá či studená voda - různá teplota vody má na organismus odlišné účinky. Potřebujete uklidnit? Namíchejte si ve sprše vlažnou vodu – otevře póry, ale nevysuší kůži. Když se chcete rychle probudit, zvolte sprchu chladnější, ale nikoli jako metodu proti pocení – po studené se budete potit víc. Doporučit lze střídání teplé a chladné vody, což tělo otužuje, zlepšuje imunitu, rozšiřuje cévy a prokrvuje pokožku. Dá se tak docela účinně působit například proti celulitidě.
  7. Drhnutí ručníkem - jestli končíte sprchu tím, že si dokonale a pěkně s důsledností vydrbete tělo ručníkem, vyzkoušejte to jinak. Vodou a mytím je pokožka zbavená ochranné vrstvy, takže poslední, co potřebuje, je drhnutí. Ideální je jen tak si po sprše vlézt do županu nebo se zamotat do ručníku a nechat vodu volně oschnout.
Foto: TORWAISTUDIO, Shutterstock.com

Odborníci radí, abyste to nepřeháněli ani s přílišným mydlením, rozhodně ne každý den, nebo dokonce několikrát denněFoto: TORWAISTUDIO, Shutterstock.com

Co s sebou do sprchy?

Ocenili byste pár tipů na kosmetiku, kterou se vyplatí vzít do sprchy? Našli jsme na trhu takové, které vás některou ze svých vlastností jistě zaujmou:

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Nové sprchové gely Rexona probudí vás i vaši pokožku, takže jsou skvělé pro vyznavače ranní sprchy, 250 a 400 ml za doporučenou cenu 66,90 a 89,90 Kč. Osvěžující sprchový gel Vodní Meloun Dermacol hydratuje, 250 ml za 55 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Krémový sprchový gel Nivea Creme Care obsahuje provitaminy a pečující oleje, 50 ml za 29 Kč. Sprchový gel Naturalium Kokos pečuje o pleť vitaminem E a antioxidanty, 500 ml za 89 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Sprchový gel Dove Deeply Nourishing vyživuje a hydratuje, 250 ml za 69 Kč. Antistresový sprchový gel Palmolive Aroma Sensations s esenciálními oleji uvolňuje napětí po dlouhém dni, 500 ml za 89 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Sprchový gel Kokos Urtekram s bio aloí vera a výtažky z bio pomerančové kůry vyživí a hydratuje, 245 ml za 149 Kč. Sprchový gel Granátové jablko Fosfa Feel Eco je vhodný pro vegany, 300 ml za 109 KčFoto: Archiv firem

Kdy a čím se sprchujete vy? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám