Hlavní obsah

Ráno, nebo večer? Víme, kdy a jaká sprcha je nejlepší právě pro vás

Foto: LarsZ, Shutterstock.com

Foto: LarsZ, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Strávit pár minut pod sprchou neslouží jen k očistě těla. Může to prospět vaší imunitě, kráse, spánku i psychice. Záleží ovšem na několika faktorech, včetně vhodného načasování.

Článek

Přijde vám, že na sprchování není nic složitého? Jestli se chcete jen umýt, pak skutečně ne. Ale možná se tím ochuzujete o řadu dalších benefitů, které vám chvilka v koupelně může přinést. A jiné jsou ráno a jiné večer.

Jde vám o čistotu? Večerní sprcha nestačí

Myslíte to s hygienou vážně? Určitě si dejte sprchu večer. Celý den jste strávili v jednom oblečení, zpotili jste se dobíháním autobusu, chcete ze sebe smýt těžké pracovní úkoly, odér restaurace i špínu veřejné dopravy.

Jenže ani ráno po probuzení nejste zrovna nejčistší. Tělo během spánku pracuje, zbavuje se toxinů – a to i póry v pokožce a potem. Kůže tak může být ulepená – o to víc, jestliže v ložnici přehnaně topíte či máte neprodyšnou pokrývku. Ložní prádlo je plné bakterií, roztočů a zbytků kůže, a neměníte-li ho co dva týdny a neperete na vysokou teplotu, odnášíte si ráno z postele nečisté suvenýry.

Citlivé kůži stačí sprcha obden

Možná jste se naopak setkali s názory, že sprchovat se několikrát denně není zdravé. Dokonce prý ani není třeba mýt se každý den. „Každodenní očista může vést k poškozování pokožky, protože dochází k porušení vrstvičky mazu vytvářeného na těle. Je to patrné zvlášť u lidí se sušší kůží. Otvíráte tím cestu ke vzniku různých ekzémů nebo vyrážek,“ vysvětluje dermatolog Tomáš Polák, odborník společnosti Jika. Trápí-li vás citlivá až ekzematická kůže, zbytečně to s vodou nepřehánějte, a zda ráno či večer, je jedno.

Bojíte se vrásek a celulitidy? Snižte teplotu

Horkou vodou pokožce neprospíváte, zato studená umí hotové zázraky. Trápí-li vás pomerančová kůže, zkuste problematické partie masírovat prudkým proudem chladné vody – vždy ve směru odspodu nahoru. Tím rozproudíte lymfu a zmírníte celulitidu.

Studená voda umí vyzrát i na vrásky v dekoltu. „Citlivé pokožce dekoltu prospěje občasná jemná masáž sprchou, při které budete střídat proud teplé a studené vody. Kůže se tím pěkně prokrví,“ radí Iva Obstová, korektivní dermatoložka z Medicom Clinic.

Takovou ledovou sprchu zařaďte ráno, probere vás, rozproudí metabolismus a pomůže vám rychleji vyzmizíkovat vrásky a otlačky z noci strávené v posteli, které jsou typické právě pro citlivou oblast dekoltu.

Chlad ale nakopne i mozek – budete vnímavější a čilejší. „Sprchování studenou vodou je vhodné hlavně v zimě, kdy posiluje obranyschopnost těla a imunitní systém,“ doporučuje dermatolog. Díky ledové sprše prodloužíte své mládí.

Špatně spíte? Do sprchy večer, ale ne pozdě

I večerní sprcha nabízí benefity: máte-li potíže s usínáním či neklidným spánkem, zkuste se sprchovat právě večer. Ovšem nikoli těsně před spaním – do koupelny zamiřte hodinu až hodinu a půl před ulehnutím. Mělo by vám to pomoci odplavit starosti, zklidnit a přepnout se do relaxačního režimu, okamžik v koupelně by se mohl stát mezníkem mezi denními povinnostmi a večerním klidovým režimem. Voda by rozhodně neměla být horká ani příliš studená, to tělo zbytečně energizuje, což večer není žádoucí.

A co dalšího sprcha umí?

Foto: lenetstan, Shutterstock.com

Studená sprcha vás nakopne, teplá zklidní a uvolníFoto: lenetstan, Shutterstock.com

Návaly studená voda nezažene

Už jste oslavila padesátku a potýkáte se s nepříjemnými návaly horka? Možná vás napadlo zchladit se studenou sprchou. Bohužel to není ideální řešení – chlad zužuje cévy, což problému moc nepomáhá. „Po takové sprše se člověk potí během chvíle znovu, ale o to víc. Voda na sprchování by měla být vždy vlažná, protože právě tehdy otevírá póry, ale zároveň nevysušuje,“ radí Tomáš Polák.

Sprcha je zdravější než vana

Zdravé pokožce častější sprchování neublíží, ale vždy mějte na paměti, že ji tak zbavujete ochranného filmu a příliš horkou vodou ji nadbytečně vysušujete. „Proto je pro kůži mnohem vhodnější sprchování než vana, ale pokud se jednou za čas bez koupele neobejdete, zkuste si do vody alespoň přidat odvar z otrub, škrobu nebo třeba rostlinný olej. Tyto látky pokožku vyživují a zvláčňují,“ vysvětluje Katarína Třísková, korektivní dermatoložka z Medicom Clinic.

Kromě horké vody pokožce neprospěje ani nadměrné používání mýdla nebo pěny do koupele. Jestliže se sprchujete i několikrát denně, jejich užití raději omezte.

Kdy se nejradši sprchujete vy?

Reklama

Načítám