Hlavní obsah

Sprcha po sexu a jablka aneb Jak zabránit zánětům močových cest?

Foto: Voyagerix, Shutterstock.com

Foto: Voyagerix, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zánět močového měchýře je tak bolestivá zkušenost, že uděláte všechno proto, abyste tím už nikdy nemuseli procházet. Čeho se tedy vyvarovat a na co naopak dohlédnout?

Článek

Za potížemi je v naprosté většině přítomnost bakterie Escherichia coli v místech, kde nemá co dělat. Patří do střevní mikroflóry, takže bývá ve střevech či v okolí konečníku. Když se však ocitne v močovém ústrojí, může být zaděláno na problém. „Častěji jsou ohroženy ženy, protože anatomie jejich močového systému nahrává snadnějšímu pronikání infekce – a to i do vyšších etáží, tedy až ledvin,“ říká Petra Ronová, primářka dialyzačního střediska Fresenius NephroCare v pražských Vysočanech.

Jak zánětu močových cest předejít?

Při sexu a na toaletě

K přenosu zmíněných bakterií dochází nejčastěji dvěma způsoby: na toaletě nebo při sexu. V prvním případě postačí, když se naučíte po vykonání potřeby utírat směrem zepředu dozadu a celou oblast pravidelně mýt, ideálně sprchovat. Vyplatí se pořídit si speciální mycí kosmetiku: má antibakteriální schopnosti a neutrální pH.

Co se sexu týče, odborníci doporučují, aby se po něm šly ženy nejprve vymočit a poté vysprchovat – to by mělo z inkriminovaných míst odstranit vše nežádoucí.

Foto: Lucky Business, Shutterstock.com

Na zánět močového měchýře si můžete zadělat „technickou chybou“, kterou děláte na WCFoto: Lucky Business, Shutterstock.com

Role prádla se podceňuje

Při prevenci zánětu močového ústrojí myslete na dostatečné oblékání. Prochladnutí totiž – a to nejen přímo močových cest – vede k oslabení imunity a organismus pak nemá sílu vzdorovat bakteriím tolik, jak byste potřebovali.

Na druhou stranu, výhra není ani příliš teplé, těsné či neprodyšné oblečení. V propoceném, zapařeném a nevětraném prostoru se bakteriím daří velmi dobře a rychleji se množí. Takže jestli to se zdravým svých močových cest myslíte vážně, vsaďte na bavlnu – je prodyšná a pokožka se pod ní nezapařuje. Také přemýšlejte o adekvátním množství textilu, který vás udrží v pohodě.

Plavky plné nebezpečí

V souvislosti s riziky je zapotřebí zmínit i to, které číhá po návštěvě aquaparku, bazénu nebo v létě koupaliště. „Problémem nošení mokrých plavek je nejen to, že kvůli nim mohou močové cesty snadno prochladnout. Voda z bazénu, jíž jsou nasáklé, obsahuje také spoustu virů, bakterií a prvoků, což riziko infekce velmi zvyšuje. Nejlepší by tedy bylo se vykoupat, osprchovat a hned převléknout do suchého,“ radí urolog Marek Tůma z kliniky UroKlinikum v Praze.

Vsaďte na přírodu

Podpořte obranyschopnost těla přísunem látek, které účinkují právě proti zánětům močových cest. Tradiční a obecně známé jsou brusinky, a to jak v podobě džusu, extraktu, tak i sušené či ve formě potravních doplňků – lékaři je radí jako prevenci obecně. Účinný je i sacharid D-manóza – obsahují ho například jablka, hrušky nebo kvasné produkty. V kombinaci s brusinkami je účinek D-manózy dvojnásobný: díky nim bakterie nebudou moci ulpívat na sliznici močového měchýře a přirozeně se vyplaví z těla močí.

Chybu neuděláte, když do jídelníčku pravidelně zařadíte močopudné potraviny, tedy například okurku, celer a petržel. Můžete je přihodit třeba do smoothie.

Utopte riziko

Mají-li se bakterie vyplavit močí, jak zněla předešlá rada, musíte tělu dodat „materiál“ na její výrobu, což jsou alespoň dva litry tekutin denně – ideálně to mají být nesycené nápoje, voda nebo bylinné čaje. „Moč je pak naředěná a močení nepálí. Koncentrovaná moč dráždí močové cesty a její kyselé pH podporuje rozvoj bakteriální infekce. Pokud málo pijete a ještě to spojíte s ostrým jídlem nebo vínem, může vás močení pálit, aniž byste měli zánět,“ vysvětluje primářka Michaela Matoušková z pražského Urocentra.

Pokud vás pálí močení, můžete vypít sklenici vody, do které vmícháte lžičku jedlé sody. Soda trochu zneutralizuje kyselost moči a zmírní tak pálení. Protože soda s vodou není chuťově nic moc, můžete ji rozmíchat i do čaje – ideálně vhodného při zánětu močových cest.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Osm sklenic vody denně sníží nejen riziko zánětu močového měchýře, ale zrychlí i jeho léčbu, když už přijdeFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reagujte co nejrychleji

Udělali jste všechno a stejně pociťujete pálení a další potíže, které zánět močových cest naznačují? „Většina infekcí močových cest u nerizikových skupin je naštěstí nekomplikovaná a postačí samoléčba. Hlavní je dostatečně pít a být v klidovém režimu. Další zásada je nezadržovat moč. Můžete si koupit i podpůrné prostředky, například zmíněné brusinky, doplnit je lze i přípravkem proti křečím a bolesti, které doporučí lékárník,“ říká Marek Tůma.

Jestliže ale do tří dnů potíže neustoupí nebo jsou výrazné, musíte k lékaři! „Když se objeví bolest v bedrech, teploty, třes či krev v moči, bude zřejmě nezbytná léčba antibiotiky či chemoterapeutiky, ale to potvrdí vyšetření moči. Infekce močových cest a močového měchýře jsou poměrně běžné, ale musí se dobře vyléčit, aby se nevracely, nestaly se chronickými a nevedly následně až k zánětu ledvin, což už je závažný a těžko léčitelný problém,“ varuje zkušený lékař.

Máte osobní zkušenost se zánětem močového měchýře? Poraďte ostatním, jak se mu bránit!

Načítám