Hlavní obsah

Umíte vařit zdravě?

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Vaření bez tuku a zahušťovadelFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud jste se rozhodli zhubnout, pak počítejte s tím, že je to nejen o tom, že musíte snížit kalorický příjem. Především je nutné naučit se vybírat kvalitní potraviny a dokázat z nich zdravě uvařit. A to až taková legrace není...

Článek

Zdravé vaření je hlavně o kvalitních a dobře skladovaných potravinách. A jak je nejlépe upravit? Třeba dušením, grilováním bez tuku, vařením ve vodě, v páře nebo „smažením" na vodě či bez tuku v páře.

Bez tuku a zahušťovadel

Pokud chceme zdravě vařit, pak bychom si měli hlavně dát záležet na výběru vhodných surovin - v každém jídle by měla být alespoň jedna výživově hodnotná ingredience. Tak např. základ na omáčky by měl být téměř vždy z celozrnné (pšeničné, špaldové, žitné) mouky, může být obohacený i o mouku jinou, např. sójovou, kukuřičnou, pohankovou, rýžovou. Mouka by tudíž neměla sloužit jen jako zahušťovadlo, ale jako důležitá součást pokrmu plná výživných látek. Samozřejmě nemusíme zavrhovat bílou pšeničnou mouku, ale měli bychom ji používat jen občas, popř. ji kombinovat s moukou celozrnnou. Omáček se tedy nemusíme zříkat, ovšem raději bez jíšky, tučné smetany a šťávy z vypečeného masa.

Polévka je grunt

Polévky jsou skvělé hlavně při dietě! Dobře připravená polévka obsahuje tekutiny a hodně výživných látek. Doporučují se zejména zeleninové polévky, které nemusíme zahušťovat, ale můžeme vařit i řadu dalších polévek, kde můžeme jako zahušťovadlo použít různé zavářky, rozmixovanou zeleninu, celozrnnou mouku rozmixovanou s trochou vody, apod. Určitě jsou při dietě zakázané vývary z masa - povolené jsou pouze vývary ze zeleniny.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Polévky jsou zdravé a také díky nim zhubneteFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Co je zakázáno

Máte rádi smažení, pečení s tukem, zahušťování jídel (moukou, jíškou, chlebem), dochucování smetanou, tučným mlékem nebo slazení jídel? Pokud chcete žít zdravě a třeba i nějaké to kilo shodit, pak to všechno honem rychle zapomeňte. A nebojte se, říká se sice, že jídlo bez tuku je vlastně bez chuti, ale není to tak úplně pravda. Tuk sice je ideálním nosičem chuťové informace, a tak když budete jíst jídlo bez tuku nebo s jeho přirozeným vlastním minimálním množstvím, musíte jídlu chuť dodat jinou cestou. Nejlépe kořením nebo bylinkami. Na trhu nebo i ve specializovaných obchodech jsou stovky druhů koření, které vám umožní tisíce kombinací jídel.

Pozor si musíte dávat jen na sójové omáčky a bujony, a na připravené kořenící směsi, které obsahují přílišné množství soli nebo sodíku. Co se týče čerstvých bylinek, pak je to určitě nejlepší volba. I v malém bytě v květináči můžete pěstovat petržel či bazalku. A pokud pěstovat nic nechcete, dají se koupit i bylinky sušené.

Související témata:

Načítám