Hlavní obsah

Urychlete hubnutí proteiny i spalovači. Jaké ale vybrat?

Foto: Profimedia

Bez suplementů se samozřejmě obejdete, ale některé vám mohou práci dost usnadnitFoto: Profimedia

Reklama

Letos jste se do toho konečně obuly naplno. Začnete nejen jíst zdravě, ale i pořádně cvičit, aby vaše tělo bylo jak štíhlé, tak sexy pevné. Víte, jak vám v této snaze mohou pomoct správné suplementy?

Článek

Pokud si aktivní životní styl teprve osvojujete, nemusí vám být úplně jasné, na co jsou všechny ty pilulky, prášky či speciální tyčinky, které ve fitku vídáte u těch ostřílenějších sportovců. Vyznat se v nabídce sportovní výživy a doplňcích stravy ostatně pro žádného začátečníka není úplně legrace.

„Podpůrných prostředků pro lepší sportovní výkon je na trhu opravdu mnoho. Pro váš start vám ale rozhodně bude stačit spalovač tuků, vysokoprocentní proteinový přípravek, případně komplex minerálů, stopových prvků a vitaminů,“ uvádí hned na začátek osobní trenér a výživový poradce Radek Pajič z Bomton Power Concept.

Bez proteinu ani ránu

Zvýšený příjem bílkovin neboli proteinů je pro úspěšné hubnutí a zpevňování těla naprostý základ. Dostat do sebe uspokojivé množství bílkovin ze stravy není pro hubnoucí ženu, která musí dodržovat určitý snížený energetický příjem, úplně jednoduché.

Abyste nemusely jíst pětkrát denně steak, jsou tady proteinové přípravky, díky kterým přijmete dostatečné množství proteinů, ale i dalších prospěšných látek.

„Instantní protein je nejzákladnějším suplementem pro každého fyzicky aktivního jedince. Ať už je jeho cíl nabírání svaloviny či redukce váhy,” říká fitness odborník Karel Markel ze společnosti Supertělo.cz.

„Proteinový přípravek je dobrý pro udržení a růst svalové hmoty, což je samozřejmě žádoucí i u žen! Nebojte, žádný Rambo z vás nebude! Naopak, více svalů znamená větší podíl vody v těle a vyšší bazální metabolismus,“ podotýká trenér Radek Pajič. Když je váš bazální metabolismus vysoký, tak máte rychlejší spalování, a to pořád, i když zrovna jen ležíte na gauči.

„V dnešní době už proteinové přípravky obsahují dostatečné množství aminokyselin, BCAA, L-Glutaminu, a vy tak v jedné dávce do sebe dostanete vlastně tři a více suplementů najednou, a nemusíte mít tak doma zásobu jako v lékárně či sportovním klubu,“ komentuje dále Radek Pajič. Tyto další látky chrání svaly a velmi napomáhají jejich regeneraci.

Foto: Archiv firmy

Protein CFM Instant Whey Extrifit je dostupný v sedmi výborných příchutích, například cookies či borůvka. U ovocných jsou navíc obsaženy rozemleté kousíčky 100% ovoce. To vše se sedmi trávicími enzymy a sladidlem stévie, cena za 2270 g 1150 KčFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Impact Whey Protein od Myprotein obsahuje více než 82 g bílkovin ve 100 g prášku. Tento syrovátkový protein obsahuje skvělý podíl aminokyselin s rozvětveným řetězcem přirozených bílkovin (BCAA), cena za 2500 g 990 KčFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Proteinová tyčinka Nutrend Deluxe obsahuje vysoký podíl proteinů (30 %) a zároveň minimum cukrů – je slazena stévií. Je dostupná v úžasných příchutích jako třeba panna cotta, skořicový šnek nebo jahodový cheesecake, cena za 5 kusů 196 KčFoto: Archiv firmy

Spalovač je super parťák

„Při snaze o úbytek tuku a tělesné váhy se hodí každý pomocník. A proto jsou v poslední době stále oblíbenějším doplňkem stravy takzvané spalovače. Obsahují vysoce koncentrované množství aktivních látek, které stimulují organismus k lepším výkonům a současně zefektivňují procesy vedoucí ke spalování tuku,” představuje tyto oblíbené suplementy fitness specialista Karel Markel.

Účinnost jednotlivých spalovačů se samozřejmě různí. Záleží na složení a koncentraci aktivních látek. „Jestli ale se spalovači nemáte žádné nebo máte jen minimální zkušenosti, nesahejte hned po těch nejsilnějších, nemusí vám udělat dobře. Začněte slabšími a určitě se držte doporučeného dávkování uvedeného na etiketě. Časem můžete množství upravit. Jestli ale máte zdravotní komplikace, konzultujte vhodnost spalovače se svým lékařem či lékárníkem,“ doporučuje Radek Pajič.

Foto: Archiv firmy

Termogenic fair power Survival je vysoce účinný spalovač s nejprověřenější kombinací účinných látek – synefrinu, kofeinu a kůry vrby bílé, doplněný o vysokou dávku extraktu zeleného čaje a L-karnitinu, cena za 60 tablet 299 KčFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Přípravek CLA 800 Caps All Stars je tvořen z 80 % CLA, což je mastná kyselina nezbytně důležitá pro sportovce v rýsovací fázi a při redukční dietě, cena za 100 tablet 645 KčFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Spalovač L-Karnitin Reflex Nutrition, který se podílí při metabolismu na uvolňování energie z tukových zásob, cena za balení o 90 kapslích 675 KčFoto: Archiv firmy

Nezapomínejte doplňovat vitaminy

„V momentech, kdy si například hlídáte striktní jídelníček, řekněme kvůli snížení tělesného tuku, může být problém přijímat vitaminy ze zeleniny a ovoce. To proto, že obsahují také sacharidy, jejichž množství nemusí do jídelníčku zapadat. Je tedy výhodnější doplňovat vitaminy a minerály prostřednictvím doplňků stravy,” uvádí Karel Markel.

Navíc tělo sportujícího jedince má mnohem vyšší spotřebu vitaminů a stopových prvků. To proto, že se při zvýšené fyzické aktivitě mnoho důležitých látek vyplavuje, například potem.

Foto: Archiv firmy

Iontex Forte Extrifit je iontový a regenerační nápoj pro doplnění minerálních látek, vitaminů a energie během sportovního výkonu a také po výkonu, cena za 600 gramů 399 KčFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Amix Multi Mega Stack je směs vybraných vitaminů a minerálních látek nezbytných pro podporu základních funkcí lidského těla, cena za balení o 120 kapslích 424 KčFoto: Archiv firmy

Máte zkušenosti se sportovní výživou?

Reklama

Načítám