Hlavní obsah

Uštvaná matka: Prázdniny jsou pro svobodné matky za trest!

Foto: Marie Bartošová

Prázdniny milují mé děti, ale já ne. Prostě na ně nemám!Foto: Marie Bartošová

Reklama

Kde jsou ty časy, kdy jsme jako děti trávili polovinu prázdnin na táboře a rodiče to finančně nezruinovalo? Kde jsou časy, kdy měli i prarodiče čas hlídat svá vnoučata?

Článek

Odpověď na své úvodní otázky nehledám. Jsou to otázky víceméně řečnické, ale já si skutečně pamatuji, že jsme byli s bratrem na třítýdenním táboře, bylo nám tam dobře a i rodiče, zůstavší doma, měli po celou dobu co jíst. Možná bych se měla právě rodičů zeptat, jak to dělali během letních prázdnin, když jsme byli s bratrem malí.

Sama teď stojím před otázkou „kam je strčit“, a jediné, co mi připadá realizovatelné, je obří ptačí klec s pítkem a miniaturním korýtkem s potravou pro mé dvě děti. Možná i nějaké to bidýlko by se jim hodilo, aby se tam uvnitř nenudily. Jakékoli jiné možnosti jsou pro mě, svobodnou matku, nedostupné. Je pro mne absolutně nemyslitelné zaplatit skoro čtyři tisíce za příměstský tábor (dvakrát), aby mi někdo hlídal děti od osmi do čtyř hodin pět dní v týdnu.

Cena klasických dětských táborů, včetně potřebného vybavení, se také vyšplhá nad již zmiňované čtyři tisíce (opět dvakrát). Tak si říkám, že bychom pomalu měli už od září začít šetřit na další letní prázdniny, a to bez sebemenší myšlenky na rodinnou dovolenou, protože na tu již nezbude. Nebo bychom si mohli v dnešní přeúvěrované době vzít i úvěr na letní prázdniny.

Když existují půjčky už i na léky, které si můžete zřídit přímo v lékárnách, proč by někdo nevymyslel úvěr na léto? Nakonec budeme splácet léto do prosince, abychom si mohli vzít další půjčku na Vánoce, a až splatíme i tu, vezmeme si opět letní a takto budeme žít. Z úvěru do úvěru. Když se na ten matematický nesmysl dívám, pořád mi připadá obří klec jako dobrý nápad.

Většina mladých rodičů má své vlastní rodiče ještě stále v pracovním poměru. Možná jim pomohou jedním týdnem, možná dvěma, ale co těch zbývajících šest? Starší děti se o sebe již dokážou postarat, ty můžou zůstat samy doma, i když se rodiče bojí, že se vrátí večer z práce do holobytu. Ale s těmi malými skutečně někdo být musí. Zajímalo by mě, jak to dělají ostatní rodiče, kteří nemají možnost umístit své potomky do nějakých zařízení, a ani nemají možnost hlídání svými nejbližšími.

A pokud se mezi vámi najde někdo, kdo uvažuje o prodeji obří ptačí klece, tak se hlásím jako první zájemce.

Reklama

Načítám