Hlavní obsah

Utekl od oltáře! Mám mu dát šanci?

Foto: Thinkstock

Ženich jaksi nedorazil...Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všechno je připravené, hosté čekají, svatební obřad by měl odstartovat každou chvíli, ale nevěsta nervózně přešlapuje. Něco tu nehraje: ženich se zatím nedostavil. Ve filmu se u podobné scény obecenstvo velmi baví, ale v reálu? Dovedete si to představit? Jarka z Ostravska ano. Zažila to na vlastní kůži.

Článek

V Americe se tyhle věci stávají, ale u nás musíte hodně pátrat, abyste na nějaký podobný pár narazily. Je to snad proto, že je svatba nákladnou záležitostí a rozvod naopak jednoduchým řešením, když vztah neklape? Možná. Každopádně případů, kdy byl sňatek zrušen přímo v obřadní síni, je doslova hrstka. Když už se to stane, scénář je spíš takový, že se ženich s nevěstou pohádají cestou na svatbu a na místo určení vůbec nedorazí.

Jak byste se zachovaly, kdyby vám partner utekl od oltáře a byly byste schopné ho vzít zpět? Na to jsme se vás ptali v ulicích Prahy. Odpovědi najdete v anketě zde:

Osudná rozlučková party

Jarce bylo sedmnáct, když s dvacetiletým Zbyňkem otěhotněla. „Bydleli jsme na malém městě a svobodná matka byla doslova vyvrhel společnosti. Takže se nás nikdo z rodiny neptal, jestli se chceme vzít, nebo ne. Bylo to předem dané," vypráví svůj příběh dnes už dvaačtyřicetiletá maminka tří dětí.

Vzhledem k tomu, že Jarka nebyla plnoletá, museli jí rodiče „dokupovat" jeden rok (takhle se to dříve dělalo, aby mohla svatba vůbec proběhnout). Byl to velký tlak na všechny zúčastněné strany. Zbyňkovi vše navíc komplikoval nástup na vojnu. Aby mohl na svatbu dorazit, musel si vzít tři dny volna, během kterého ho čekal i rozlučkový večírek se svobodou. Už prý v kasárnách ho kamarádi od svatby zrazovali. Těžko říct, jakou roli to v jeho konečném rozhodnutí hrálo. Ale...  Večer před svatbou se opil s kamarády a ráno zkrátka nedorazil. Utekl zpátky do kasáren. „Byla jsem zklamaná. I když ta svatba byla uměle vyvolaná, milovala jsem ho a na ten den jsem se těšila. Nejdřív jsem ctila vztek a nenávist. Pak už jen sebelítost. Ta ostuda, a to ještě nikdo kromě mých rodičů nic netušil o mém miminku, které jsem čekala. Tehdy jsem si myslela, že je to totální konec mého šťastného života," vzpomíná na osudný den Jarka.

Foto: archiv TV Prima

Adam se setká se svou bývalou láskouFoto: archiv TV Prima

Pochybnosti – mohou ohrozit sňatek?

To, že se svazku Zbyněk bál, není vzhledem k věku a době, která panovala, nic neobvyklého. I dnes je to velké rozhodnutí. Stejný problém řeší i hrdinové seriálu Přešlapy Adam a Radka. Mají před svatbou a Adam potká nečekaně svou starou lásku. Do toho se Radka dozví,že i její kamarádka Jana něco s Adamem měla. Budoucí manželský pár má tedy rozhodně o čem přemýšlet. Otázkou je, zda je vůbec dobré vytahovat podobné staré záležitosti právě před svatbou, nebo je lepší pomlčet. Jak to dopadne a zda se sňatek přeci jen uskuteční, se dozvíte dnes v osm hodin na Primě.

Vzít ho zpátky na milost?

Vraťme se ale k příběhu Jarky. Útěkem od oltáře jejich příběh zdaleka neskončil. Zbyněk se vrátil na vojnu svobodný a Jarka dál tajila své miminko. V dopisech si ale vše vysvětlili. Jak se říká: Papír snese všechno. Zbyněk se hájil tím, že dostal strach. Že ho zmátlo i to, jak ho kamarádi odrazovali od svatby s tím, že být na vojně čerstvě ženatý, není nic moc. Přesto ho Jarka na milost vzala. Přiznává, že to bylo hlavně kvůli nenarozenému dítěti, i když láska mezi nimi stále přetrvávala. Dva týdny po „nové" svatbě se jim narodila krásná holčička a za dva roky nato ještě jedna. Šťastný konec ovšem nečekejte. Manželství vydrželo něco málo přes tři roky. Jarka to měla se dvěma dětmi dost složité, ale nakonec našla partnera, se kterým je skutečně šťastná a porodila mu i další děťátko.

Máte podobnou zkušenost? Co byste dělaly, kdyby partner nedorazil k oltáři, nebo vyslovil „ NE" při slavnostním slibu? Myslíte si, že pochybnosti partnerů mohou vést ke zrušení svatby? O tom všem můžete psát do diskuse pod článkem nebo na info@prozeny.cz.

Reklama

Související témata:

Načítám