Hlavní obsah

Už jste někdy zažily bradavkové vyvrcholení? A je to vůbec normální?

Foto: Profimedia

Dosáhnete vyvrcholení drážděním bradavek?Foto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neexistuje žádná přesvědčivá teorie, která by vysvětlovala smysl ženského vyvrcholení. Proto nás pořád tak fascinuje. Zvlášť to náhodné a spontánně prožité. Už jste někdy ochutnaly bradavkovou slast?

Článek

Sexuoložka Jaroslava Pondělíčková-Mašlová patřící k zakladatelské generaci české sexuologické školy, kterou vybudoval profesor Josef Hynie, popisuje orgasmus jako vyvrcholení sexuálního slastného pocitu a jakési příjemné uvolnění, které je zpravidla provázeno pocitem štěstí. Odkud se bere?

Tady všude to jde!

Nejen podle této skvělé odbornice existuje sedm míst, při jejichž dráždění jsou některé ženy schopny dospět pocitu vyvrcholení. Při líbání a dráždění úst, při dráždění prsů, při stimulaci oblasti poštěváčku, dráždění bodu G, dráždění hluboké části pochvy, při stimulaci konečníku a bezdotykově určitým psychickým vzrušením.

Jedná se však o možnosti, ne pevně dané standardy. Možná proto jsou některé orgasmy tolik opředené tajemstvím. K nim bezesporu patří i takzvaný bradavkový. Co je zač?

Angličtina pro něj má název „nipplegasm“ a v odborné literatuře je tento jev popsán jako vyvrcholení způsobené výhradně drážděním bradavek – ať už svépomocí nebo někým jiným. Rarita? Jak se to vezme.

Foto: Profimedia

Erotogenní zóny jsou na těle vzájemně propojenyFoto: Profimedia

Co všechno musí hrát do karet?

Když psycholog a výzkumník Barry Komisaruk z americké univerzity Rutgers zaplatil jedenácti ženám 100 dolarů, aby mohl skenovat jejich mozek při masturbaci, už dávno věděl svoje. Nebyl překvapen, když se přesvědčil o souvztažné reakci probíhající v mozku a „tam dole“. Všechny dámy začaly vlhnout a některé se blížily k vyvrcholení. Známá věc.

Úžas ale tenhle výzkumník zaznamenal ve chvíli, kdy si ženy začaly stimulovat bradavky a jejich mozky i těla reagovaly úplně stejně jako předtím. Jak je něco takového možné?

Hovoří se o neurologickém reflexu, kdy žena dosáhne spontánního vyvrcholení takřka téměř bez práce, také o velmi výrazném vzrušení, nebo dokonce o zvýšených hladinách hormonů oxytocinu a prolaktinu. Ty se například po porodu v době kojení postarají o nebývalý erotický zážitek. Je to tedy jen náhoda? Žádné plánování nepomáhá?

Jako zkušenost, fajn, ale cíl?

Podle americké gynekoložky Christiane Northrup není orgasmus vyvolaný drážděním prsou nic výjimečného. Právě ona tvrdí, že když jsou stimulovány bradavky, uvolňuje se již zmíněný oxytocin, který způsobuje děložní a vaginální kontrakce spojené s orgasmem. Sama prý ví o několika případech.

To psycholog a předseda Národního centra pro výzkum lidského potenciálu v americkém Los Angeles Otto Herbert na základě svých poznání rovnou tvrdí, že 29 procent žen aspoň jednou v životě bradavkový orgasmus prožije. „Ve srovnání s ostatními erotogenními zónami na ženském těle jsou bradavky nejcitlivější na tlak a dotek,“ nechal se slyšet pro odborný magazín Journal of Sexual Medicine. Přesto se zdá, že tato forma vyvrcholení není pro každého.

Foto: Profimedia

Mužův zájem o bradavky vzrušuje asi 30 procent ženFoto: Profimedia

Nechte to plavat!

Některé ženy dráždění bradavek nepovažují za vzrušující natolik, aby si kvůli tomu musely psát deník těch nej zážitků. Sexuologové proto upozorňují, že pokud máte v tomto směru podobná očekávání, která se později nesplní, může přijít pocit, že je s vámi něco špatně. Proto jen registrujte, že je tento způsob dosažení orgasmu možný, nikoli podmínečný.

Pokud ale chcete okusit bradavkový orgasmus, otevřete se svým smyslům, prozkoumávejte vlastní možnosti, masturbaci a milování si užívejte. Výrazně pomáhá i vysoký stupeň emocionálního i fyzického vzrušení. Tak stimulujte, co se dá – na prsou i kdekoli jinde. Pak pro vás možná bude snazší bradavkový orgasmus poznat...

A jak bradavkový orgasmus vnímáte právě vy? Je pro vás nedosažitelný?

Reklama

Načítám