Hlavní obsah
4,0
(10)
Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Milujete koláče plné ovoce? Tak to neváhejte a připravte si tenhle recept. Na tenké vrstvě těsta je báječná ovocná směs s kořením, která provoní celou kuchyň!

40 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
20 cm průměr formy
Těsto
  • 400 g hladké mouky
  • 75 g cukru moučka
  • 200 g másla
  • 60 ml studené vody
Náplň
  • 4 ks hrušek
  • 4 ks jablek
  • 2 ks citronu
  • 50 g třtinového cukru
  • 1 lžíce čerstvého zázvoru
  • 1 ks vanilkového lusku
  • 1 ks žloutků
  • 1 rulička skořice
  • 125 ml vody
Směs na pokrytí
  • 100 g mandlí
  • 1 lžíce mouky
  • 20 g třtinového cukru
Článek

Postup

01.

Nejprve si připravte těsto. V misce smíchejte hladkou mouku, moučkový cukr a máslo. Vznikne vám drobivé těsto. K němu přilévejte ledovou vodu a propracovávejte, dokud nevznikne hladké pevné těsto. Množství by mělo být okolo 60 ml, může se ale při každém pečení trochu odlišovat. Těsto zabalte do fólie nebo mikrotenového sáčku a nechte ho v lednici odpočívat aspoň 30 minut.

02.

Hrušky a jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kostky. Do misky dejte pokrájené ovoce a zalijte ho šťávou ze dvou citronů. Směs zasypte 50 g třtinového cukru, zázvorem a semínky z vanilkového lusku. Směs přendejte do hrnce. Nakonec přidejte celou skořici, vše zalijte vodou a náplň přiveďte k varu. Vařte doměkka 10–15 minut a hotovou směs nechte vychladnout.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

03.

Troubu předehřejte na 200 °C. Polovinu těsta vyválejte na plát a dejte ho na dno koláčové formy. Okraje zařízněte. Dno koláče několikrát propíchněte vidličkou a dejte na chvíli vychladit do lednice. Pak těsto 20 minut pečte.

04.

Upečené těsto vyndejte z trouby, dne pokryjte směsí mandlí, mouky a 20 g cukru a koláč zalijte připravenou ovocnou směsí.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

05.

Z druhé poloviny těsta vyválejte placku a vyřízněte proužky. Ty vyrovnejte na vršek koláče do mřížky.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

06.

Povrch potřete rozkvedlaným žloutkem a dejte péct na dalších 20 minut. Vychladlé krájejte a podávejte.

Související témata:

Načítám