Článek
Postup
01.
Nejprve si připravte těsto. V misce smíchejte hladkou mouku, moučkový cukr a máslo. Vznikne vám drobivé těsto. K němu přilévejte ledovou vodu a propracovávejte, dokud nevznikne hladké pevné těsto. Množství by mělo být okolo 60 ml, může se ale při každém pečení trochu odlišovat. Těsto zabalte do fólie nebo mikrotenového sáčku a nechte ho v lednici odpočívat aspoň 30 minut.
02.
Hrušky a jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kostky. Do misky dejte pokrájené ovoce a zalijte ho šťávou ze dvou citronů. Směs zasypte 50 g třtinového cukru, zázvorem a semínky z vanilkového lusku. Směs přendejte do hrnce. Nakonec přidejte celou skořici, vše zalijte vodou a náplň přiveďte k varu. Vařte doměkka 10–15 minut a hotovou směs nechte vychladnout.

Foto: Mona Martinů
03.
Troubu předehřejte na 200 °C. Polovinu těsta vyválejte na plát a dejte ho na dno koláčové formy. Okraje zařízněte. Dno koláče několikrát propíchněte vidličkou a dejte na chvíli vychladit do lednice. Pak těsto 20 minut pečte.
04.
Upečené těsto vyndejte z trouby, dne pokryjte směsí mandlí, mouky a 20 g cukru a koláč zalijte připravenou ovocnou směsí.

Foto: Mona Martinů
05.
Z druhé poloviny těsta vyválejte placku a vyřízněte proužky. Ty vyrovnejte na vršek koláče do mřížky.

Foto: Mona Martinů
06.
Povrch potřete rozkvedlaným žloutkem a dejte péct na dalších 20 minut. Vychladlé krájejte a podávejte.