Hlavní obsah

Obrácený hruškový koláč s čokoládou a karamelem

Hodnocení:
(20)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
35 minut
Doba vaření
35 minut
Náročnost
nízká

Mrazivé dny jsou tu a s nimi přichází chuť zahrabat se pod deku a pochutnat si na něčem lahodném. Hrušky k podzimnímu období neodmyslitelně patří a v kombinaci s čokoládou a karamelem si skvěle rozumějí. Obrácený hruškový koláč očaruje vaše smysly a zahřeje vás u srdíčka.

Ingredience pro:
24 cm průměr formy
Na koláč
  • 100 g másla
  • 50 g čokolády 70%
  • 4 hrušky
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 150 g hladké špaldové mouky
  • sůl
  • 1 lžička jedlé sody
  • 20 g holandského kakaa
  • 20 g mletého máku
  • 2 vejce
  • 100 g krupicového cukru
  • 150 ml mléka
Na karamel
  • 50 g másla
  • 100 g krupicového cukru
Článek

Postup

Krok 1: Máslo a čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a nechte zchladnout. Hrušky oloupejte, rozpulte, malou lžičkou odstraňte jádřince a lehce zastříkněte citronovou šťávou.

Krok 2: Připravte si karamel. Máslo rozpusťte v pánvi, přisypejte cukr a za občasného míchání nechte zkaramelizovat. Karamel vlijte rovnoměrně na dno formy a vyskládejte na něj hrušky řeznou stranou dolů.

Krok 3: Mouku se špetkou soli, jedlou sodou a kakaem prosejte do mísy. Přidejte mletý mák a promíchejte. Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny, přilijte zchladlé máslo s čokoládou a nakonec mléko. Obě směsi důkladně smíchejte.

Krok 4: Hotové těsto nalijte na hrušky a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 35 minut, dokud nezůstane špejle suchá. Po upečení nechte koláč před obrácením odpočinout a zchladnout. Pak jej vyklopte na připravený podnos a nechte se unášet jeho skvělou šťavnatou chutí.

Podle videonávodu můžete vyzkoušet také obrácený pomerančový koláč!

ynezorPumanzeSaNyknalC