Hlavní obsah

Užíváte antikoncepci? Pozor, v těchto případech může selhat!

Foto: Thinkstock

Ach jo, jak se to mohlo stát? Vždyť přece beru prášky!Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Beru přece pilulky, nic se nemůže stát! Na tohle přesvědčení už doplatilo hodně žen. Stačí jedna střevní chřipka nebo angína, na kterou dostanete antibiotika – a neplánované miminko může být na cestě.

Článek

Hormonální pilulky jsou u nás nejrozšířenější formou antikoncepce. Podle průzkumu agentury Ipsos ze začátku minulého roku ji užívá každá druhá žena (54 %) mezi 18 a 35 lety. Spolehlivost téhle metody je oficiálně 0,3, to znamená, že z tisíce žen, které ji používají jako jedinou formu ochrany, nechtěně otěhotní tři.

Ovšem pozor – tohle ideální číslo platí v případě, že ji budete užívat přesně podle doporučení. Ve skutečnosti dělají dámy chyby a působí na ně i jiné vlivy, což ve svém důsledku způsobí, že pilulka může selhat až v devíti případech ze sta.

Ta moje hlava děravá!

Prosté zapomenutí je tou nejjednodušší a nejčastější příčinou selhání antikoncepce. K výpadkům nejčastěji dochází v situacích, kdy se nějak naruší pravidelný denní režim, třeba při cestování, po večírku, při práci na směny, ale také při stěhování nebo pobytu v nemocnici. Nevezmete-li si pilulku v obvyklou dobu, ale vzpomenete si včas a spolknete ji do 12 hodin poté, měla by být její spolehlivost zachována.

Delší interval, nebo dokonce vynechání více pilulek za sebou, už ale znamená, že byste až do konce cyklu měly pro jistotu používat i jinou formu ochrany, například kondom nebo spermicidní krém.

Foto: Thinkstock

Nemůžete se dopočítat? Možná jste jednu pilulku vynechala. Pokud na to přijdete až druhý den, je lepší chránit se až do konce cyklu ještě jiným způsobemFoto: Thinkstock

Když útroby protestují

Průchod pilulky trávicím traktem a její vstřebávání v žaludku trvá přibližně čtyři hodiny. Pokud vás do té doby postihnou žaludeční potíže a dojde i na zvracení, musíte tabletku považovat za vynechanou a zařídit se podobně jako v předchozím odstavci.

Totéž platí v případě průjmu – čím je silnější, tím je riziko selhání vyšší. Léky, užívané na průjem (včetně aktivního uhlí) navíc snižují vstřebávání sliznic trávicího traktu, a tím i účinnost všech ostatních přípravků.

Pokud vás postihne obojí současně, průjem i zvracení, je pravděpodobnost selhání antikoncepce ještě mnohem vyšší. Výše rizika závisí i na tom, jak dlouho před onemocněním došlo k poslednímu nechráněnému milování – spermie totiž můžou v pochvě přežít i několik dnů. V každém případě se vyplatí poradit se s lékařem.

Foto: Thinkstock

Bouřka v trávicím traktu člověka pěkně potrápí, a dokonce může způsobit i selhání antikoncepce. Málokdo na to ale pomyslíFoto: Thinkstock

Antibiotika a jiné léky: pozor na ně!

Antibiotika, zvláště ta širokospektrální, narušují bakteriální osídlení střev, a tím i vstřebávání hormonů v antikoncepčním přípravku. „Kombinace antibiotik a hormonální antikoncepce proto může snížit její účinnost, a proto v takovém případě ženám doporučuji, aby volily ještě další druh ochrany,“ říká gynekolog MUDr. Ivan Ročárek.

Mezi další léky, které můžou mít na spolehlivost HA značný vliv, patří především antiepileptika, dále některé léky proti nespavosti a na tlumení bolesti. Chcete-li mít jistotu, upozorněte lékaře na svoji antikoncepci pokaždé, když vám nějaké léky předepíše. A samozřejmě si přečtěte i příbalový leták.

Jaké máte zkušenosti s užíváním hormonů? Znáte někoho, komu pilulka selhala?

Reklama

Načítám