Hlavní obsah

Vánoce dietně? Zkuste je s námi!

Foto: Thinkstock

I takové svátky, jako Vánoce, se dají přežít bez přejídáníFoto: Thinkstock

Reklama

Jak to udělat, když k svátkům dobroty patří, ale přitom byste se v lednu zase rádi vešli do kalhot? Máme pro vás pár fíglů, jak jít na vánoční pokrmy chytře! Vždyť stačí jen něco ubrat či změnit, a rázem máte o pár kalorií méně!

Článek

Opravdu je to snadné! Dobré jídlo, a tedy i cukroví či sváteční menu, nemusí být nutně přeslazené či tučné. „Stačí se nebát experimentovat a vsadit na kvalitní ingredience, díky jejichž výrazné chuti vám bude stačit sníst mnohem menší množství. Vaše chuťové pohárky totiž budou i takuspokojeny," radí specialistka na zdravý životní styl Jana Altnerová.

Proto, chcete-li si Vánoce užít se vším všudy, ale zároveň si pěstovat své zdraví, zkuste naše triky. Výživový expert Petr Havlíček říká: „Vánoce přece nemusí být o přejídání a těžkém žaludku. Pochutnat se dá nejen na smaženém kaprovi, ale i správně pečené čerstvé rybě." Takže, jak na to?

1. Vybírejte zdravě

Už samotným výběrem druhů pečiva, které upečete, zavdáváte příležitost zhřešit hodně, nebo málo. Ne nebojte, nechceme vás nutit k tomu, abyste cukroví nejedli vůbec. Ale proč se dělat s tučnými krémy či extra sladkým pečivem, když úspěch sklidíte třeba s jablečnými hrudkami, datlovými kousky nebo jahelnými kolečky, tedy mnohem zdravějšími dobrotami?

Recept na jahelná kolečka

Potřebujete:100 g jáhel, 2 vejce, 2 dcl mléka, 6 lžic javorového sirupu, 2 lžíce slunečnicových semínek, 3 lžíce rozinek, 1 až 2 lžíce sezamového oleje, sůl, skořici, citronovou kůru.

Postup: Spařte jáhly, přidejte do nich rozinky, slunečnice, sirup a podle chuti doslaďte, dosolte, přidejte skořici a citronovou kůru. Vmíchejte olej, jeden žloutek a zlehka také rozšlehané bílky. Celou směs pak rozdělte na pečicí papír na kolečka nebo hrudky a nechte 15 minut péct při 180 stupních Celsia.

Foto: Thinkstock

I cukroví lze vyrobit dietně, třeba bez cukrové polevyFoto: Thinkstock

2. Méně a lépe

Při výběru, co upečete, zkuste nebýt stereotypní a vsadit na pár zcela nových druhů. Budou sice dietnějšího charakteru, ale z druhé strany, proč byste měli svátky strávit bolením žaludku či pálením žáhy, protože jste snědli, na co jste přišli? Zkuste si dopřát extra dobré, z kvalitních surovin a přitom zdravé. (Je to stejné jako s čokoládou: proč sníst celou tabulku tučné, když vás uspokojí ta vysokoprocentní kvalitní a natolik výživná, že vám budou stačit dva čtverečky?)

3. Neotřelý základ

Při přípravě těsta na jakékoli typy cukroví použijte celozrnnou mouku. Dobře na pečení chutná špaldová, žitná nebo kukuřičná. Jestli je budete používat poprvé, doporučuji si z vybrané nejdříve upéct třeba palačinku, abyste věděli, jaká je jejich chuť po upečení. Podle toho zvolte, na jaký typ cukroví by se vám mohla hodit. Ze špaldové jemně mleté dělám třeba linecká kolečka, ze žitné datlové řezy. Experiment vám přinese díky specifické chuti unikát. A hlavně: celozrnná mouka zaručí, že na počet kousků díky kvalitě sníte mnohem méně než těch obvyklých. Vláknina totiž zasytí i největší mlsaly. Pracuje se s ní stejně jako s jinou moukou. Pokud nechcete mít těsto příliš hutné, přidejte více vody nebo jí mixněte s bílou klasickou moukou.

4. Slaďte nejen cukrem

Při slazení můžete používat místo klasického cukru tmavý přírodní (pozor opět na dobarvované). Díky zpracování obsahuje stopové prvky, minerály i vitaminy a k našemu tělu je tak šetrnější než bílý. Výborný je také javorový sirup, pro některé typy i med. Stačí vám mnohem menší množství k tomu, aby cukroví bylo opravdu sladké. Osladit jej můžete také třeba sušeným ovocem (rozinky, datle, fíky), které je zdravější než klasický cukr.

5. Dvakrát važ a jednou dávej

Ruku na srdce, opravdu myslíte, že je potřeba dávat do náplní nebo těsta tolik tuku na pečení? Zpolovičit množství u některých těst můžete záměnou za olej: slunečnicový, sezamový, konopný. Zkrátka místo dvou Her zkuste pár lžic oleje, malé množství cukru a doladit vše více kořením: pravou vanilkou, skořicí a podobně. Pokud si na zdravé cukroví netroufáte, využít můžete služeb bio obchůdků, popř. e-shopů, v nichž dělají cukroví na objednávky.

6. Jsou i lepší ryby než kapři

Začínáte-li přemýšlet, čím naplnit sváteční stůl i na Štědrý večer, rozhodně vsaďte místo smažených na pečené ryby. Dopřejte si čerstvou rybu (nabízí trhy, Makro, Tesco, see foody a jiné), doporučuji specialitu, třeba parmici nachovou či pražmu královskou. Jedinečné ryby chtějí osvědčený recept, který vám v dobrých obchodech dokonce i poradí. Jinak se poptejte známých, zvlášť kulinářů.

Recept na Parmici nachovou

Tahle rybka má sama o sobě velmi lahodné maso, které je jemně narůžovělé. Není potřeba proto používat výrazná koření. Ale stačí rybu jen zakapat extra olivovým olejem, přidat třeba kousky máty a citronu. Zabalit do alobalu a upéct 10 až 15 minut (podle hmotnosti ryby) v troubě.

7. Bramborový salát jinak

Stejně tak zkuste experimentovat s bramborovým salátem. Místo klasické majonézy zkuste méně tučnou sojanézu (chuťově rozdíl nepoznáte) či bílý jogurt. Kdo zvládne oželet klasiku, nemusí si k dobré rybě připravovat bramborový salát, ale pouze dobré brambory.

Recept na Židovský bramborový salát bez majonézy

Potřebujete: zhruba 9 velkých brambor uvařených ve slupce, 4 až 6 lžic oleje, trochu vinného octa, cukr, sůl, trochu hořčice, 2 až 3 stroužky česneku, pár kousku řapíkatých celerů, 2 mrkve, menší cibule, hrst zelené petrželky.

Brambory uvařte, pak oloupejte a nakrájejte stejně jako řapíky celeru. Přidejte nastrouhanou mrkev, nakrájenou cibuli, utřený česnek a vše promíchejte. Dochuťte zbylými ingrediencemi a nechte v chladu odstát.

Tip redakce:Pokud se vám ale vše nepodaří tak, jak byste chtěli, nezoufejte, zkuste třeba cvičení v páru. Já jsem ho absolvovala (více v článku Blanka v akci: S cizím mužem v cizím pokoji) a je super!

Určitě není potřeba stále honit kalorie nebo se hystericky držet tabulek s kilojouly, aby vaše váha nenabývala. Jenže někdy skutečně stačí udělat v zaběhnutém menu pár drobných změn a... vašeho tchána přestane brát žlučník, vaše maminka si nebude stěžovat na pálení žáhy... a především vy budete i po vánočních a silvestrovských hodech bez pěti kil navíc. A to není k zahození, co říkáte?

Reklama

Načítám