Hlavní obsah

Vánoční losos, treska nebo pstruh? Zkuste super recepty!

Foto: Greta Blumajerová

Vánoce si můžete vychutnat i bez kapra!Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Říkáte si, že byste si ke štědrovečerní večeři rádi pochutnali na rybě, ale o kapra nestojíte? Vyměňte ho za lososa, pstruha nebo tresku. Máme recepty, které si užijete!

Článek

Čerstvé ryby dnes běžně pořídíte i za pultem v supermarketu. Tak proč je nepřipravit na sváteční tabuli? Máme pro vás hned tři recepty, které nás v redakci nadchly. Zaujmou i vás?

Losos s bylinkovou krustou

Na 4 porce potřebujete: 4 filety z lososa s kůží (po 200 g), hrst strouhanky, několik snítek tymiánu a petrželky, 2 lžíce sušených brusinek, 50 g strouhaných mandlí, 100 g másla, šťávu ze dvou citronů, sůl a pepř, 2 banánové šalotky, 2 vejce, 300 g červené čočky

Foto: Greta Blumajerová

Lososa můžete nechat v troubě i kratší dobu - záleží, jak moc propečeného ho máte radějiFoto: Greta Blumajerová

Filety lososa pokapejte citronovou šťávou, osolte, opepřete a položte na dno zapékací misky kůží dolů. V misce smíchejte strouhanku, nasekané bylinky, brusinky, mandle a vše propojte rozpuštěným máslem. Připravenou směs lžící rozprostřete po filetech a lososa dejte péct do trouby při 180 stupních Celsia na 15 až 18 minut.

Mezitím připravte čočku. Tu propláchněte pod tekoucí vodou a dejte vařit v osolené vodě. Nezapomeňte sbírat pěnu! Asi po 10 minutách uvařenu čočku přeceďte a nechte okapat. Na pánvi na oleji zpěňte najemno nakrájenou šalotku, přidejte čočku, vajíčka, nechte krátce prohřát, a je to.

Pstruh se šalvějovou omáčkou

Na 4 porce potřebujete:4 čerstvé pstruhy, 100 ml bílého vína, 100 ml smetany ke šlehání, 4 lžíce citronové šťávy do omáčky, šťávu ze dvou citronů na rybu, 2 lžíce másla, větší snítku šalvěje, sůl a pepř, brambory jako přílohu

Foto: Greta Blumajerová

Pstruh s kyselou omáčkou? Letos jasná volba!Foto: Greta Blumajerová

Pstruha osolte, opepřete, zakapejte citronovou šťávou a dovnitř každého vložte trochu šalvěje. Pstruhy dejte do trouby a pečte je 25-30 minut při 180 stupních Celsia. Mezitím připravte omáčku. V kastrůlku rozpusťte máslo, zalijte ho vínem a základ nechte zredukovat na polovinu. Pak přidejte smetanu, citronovou šťávu, trochu nasekané šalvěje a nechte omáčku ještě chvíli prohřát. Pstruhy podávejte s vařenými bramborami.

Treska v kari těstíčku

Na 4 porce potřebujete: 4 filety z tresky, 50 g hladké mouky, 2 vejce, 2 lžičky kari, 100 ml vody, sůl, 2 citrony, 300 g čerstvých salátových lístků, 1 mango, 150 ml bílého jogurtu

Foto: Greta Blumajerová

Treska ve žlutém kabátku hravě nahradí řízekFoto: Greta Blumajerová

Z hladké mouky, vajec, kari, vody a soli vyšlehejte těstíčko. Tresku osolte, zakapejte citronovou šťávou a obalte v těstíčku. Filety pak opečte na oleji v rozpálené pánvi, stačí po třech minutách z každé strany. Podávejte se salátem, který vznikne spojením lístků, kostiček čerstvého manga a jogurtu.

A jak se chystáte dělat sváteční rybu vy?

Reklama

Načítám