Hlavní obsah

Váš byt o vás prozradí víc, než si myslíte!

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bydlení si většinou zařizujete tak, abyste se v něm cítili dobře. A právě díky tomu se z jediného pohledu na vaši domácnost dá vyčíst, jakou máte povahu. Najdete se i vy?

Článek

Věděli jste, že pokud váš dům hraje teplými barvami a na sedačce máte dekorativní polštářky, jste pravděpodobně přizpůsobivý a přátelský člověk? Barvy na stěnách, styl nábytku i míra nepořádku mohou odrážet to, jací jste.

Vše je samozřejmě nutné brát s rezervou a to, že si někdy neustelete postel, hned neznamená, že se od základu změnila i vaše osobnost. Přesto se v tom, jak si zařídíte svůj domov, podle psychologů a různých studií, odráží velký kus vaší osobnosti. Přece jen se říká, že domov je tam, kde je vaše srdce. Jaká charakteristika se skrývá právě ve vašem domě?

Foto: ben bryant, Shutterstock.com

Teplé barevné odstíny a spousta dekoračních polštářků na pohovce jsou znakem optimistických, přizpůsobivých a přátelských povahFoto: ben bryant, Shutterstock.com

Minimalističtí introverti a extroverti milující design

Strohému minimalistickému stylu s neutrálními odstíny prý dávají přednost hlavně introverti. Preferujete věci, které mají svou jasně danou funkci a nepotřebujete žádné nadbytečné ozdoby či dekorace? Nejspíš máte ke všemu logický přístup, snažíte se zachovat si nadhled a můžete mít problém s vyjadřováním vlastních pocitů.

Extroverti naopak milují umělecká díla, knihovny se starými kousky a designový nábytek. Byt se snaží sladit do posledního puntíku a docílit toho, že působí pozitivně, příjemně a harmonicky. Pravděpodobně to pramení z jejich touhy po uznání od druhých.

Mnohé prozradí i barvy. Přírodní zemité odstíny si své místo nachází u klidných lidí, kteří touží po harmonii a stabilitě, citrusové barvy si vybírají komunikativní lidé s optimistickou povahou.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Minimalismus prý častěji vyhledávají introverti. Zachovávají si logický přístup a potřebují kolem sebe věci, které mají svou jasně danou funkciFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Styly určující temperament

Pro veselé a společenské sangviniky je typický jednoduchý a nekomplikovaný skandinávský styl, který nejčastěji kombinují s teplými barevnými odstíny. Zároveň jsou velkými milovníky čerstvých květin.

Klidní flegmatici potřebují funkční bydlení, ve kterém se nic nenachází zbytečně a vše má svůj smysl. V oblibě mají převážně přírodní materiály, kůži a zemité barvy.

Zato temperamentní cholerici si libují ve výrazných barvách a kouscích. Nesmí jim chybět koberce, lesklé doplňky z oceli a tapety. Své bydlení se snaží stále upravovat a zdokonalovat.

U přemýšlivých melancholiků pravděpodobně najdete vše spojené s pohodlím – huňaté deky, měkké polštářky, polstrovaná křesla a nábytek s jemnými liniemi. Zalíbení si nachází hlavně ve vintage a provensálských stylech.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Skandinávský styl preferují hlavně společenští sangvinici. S oblibou ho doplňují o veselé a teplé barvy a čerstvé květinyFoto: New Africa, Shutterstock.com

Kontroverze jménem nepořádek

Nepořádek v bytě má nechvalnou pověst a každý se snaží před příchodem návštěvy uklidit, aby udělal co nejlepší dojem. Podle mnoha vědců se ale význam pořádku příliš přeceňuje a to, že vám nevadí trocha chaosu, může znamenat prostě jen to, že zatím v životě hledáte svoji cestu. Nepořádek na stole prý podporuje tvůrčí myšlenky a ne příliš spořádaní lidé mohou mít dobrodružnou povahu.

Nemluvíme však o nepořádku, přes který se nedá najít podlaha. Příliš zaneřáděný a neprakticky zařízený byt je většinou jedním z původců stresu.

To, jestli si ráno stelete postel, může vypovědět o vašem vztahu k práci a cvičení. Pokud je podle vás stlaní jen ztrátou času, pravděpodobně se vyhýbáte i posilovnám, nejste spokojeni ve své práci a nejspíš se probouzíte nevyspalí. U lidí, u kterých se nenajde ani smítka prachu pod postelí, dost možná nejde jen o přílišnou touhu po pořádku, ale i o sklony k úzkostem.

Přeplněný šatník a skříně mohou být znamením toho, že příliš tíhnete k minulosti a nejste připraveni vzdát se jistých vzpomínek. S upnutím se k minulosti souvisí i vybírání si starožitného nábytku. K jeho pořízení mají tendenci lidé, kteří se těžko vyrovnávají se změnami.

Foto: Bohbeh, Shutterstock.com

Váš vztah k pravidelnému stlaní postele může odrážet i váš postoj k práci a fyzické aktivitěFoto: Bohbeh, Shutterstock.com

Shoduje se vaše bydlení s vaší povahou, nebo na vás nic nesedí?

Reklama

Související témata:

Načítám