Hlavní obsah
Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Jednoduchá příprava a ještě jednodušší postup, to je vepřové s česnekovou omáčkou. Určitě vám zachutná.

40 min.
Příprava
1 hod., 10 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 400 g vepřové kýty
  • 300 g rýže basmati
  • 3 lžíce oleje
Marináda
  • 12 stroužků česneku
  • 6 lžic sójové omáčky
    6
  • 6 lžic bílého vinného octa
    12
  • 2 lžíce oleje
  • 3 ks bobkového listu
  • 1 lžička čerstvě mletého pepře
  • 1 lžička cukru
  • 2 dl vody
Salát
  • 250 g bílého zelí
  • 1 ks mrkve
  • 1/2 ks cibule
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička estragonu
  • 2 lžíce majonézy
    3
  • 1 kelímek bílého jogurtu
    7
  • 1 špetka pepře
  • 1 špetka soli
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Maso je důležité alespoň den dopředu naložit do marinády. Zabere to asi 10 minut času. Vepřové nakrájejte na malé kostky a dejte do uzavíratelné nádoby. V misce si připravte marinádu. Smíchejte drcený česnek s olejem, vodou, octem, sójovou omáčkou, cukrem, pepřem a bobkovými listy. Nalijte na maso a uzavřené dejte do ledničky. Druhý den celou směs i s marinádou vložte do menšího hrnce a přilijte ½ hrnku vody. Maso by mělo být v marinádě potopené – proto menší hrnec nebo pánev s poklicí.

02.

Nechte vařit asi 35–40 minut na mírném plameni. Jednou za 15 minut promíchejte. Ve chvíli, kdy je maso měkké, připravte pánev s trochou oleje. Maso vyndejte z marinády, nechte chvíli okapat, aby olej neprskal, a opečte na pánvi. Bobkové listy vyhoďte. Marinádu v hrnci zredukujte vařením na poloviční množství na omáčku. Podávejte s rýží a zelným salátem.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

03.

Bílé zelí nakrouhejte na co nejmenší nudličky, nejlépe nožem nebo na struhadle. Vložte do mísy a posolte. Pomocí rukou zelí pomačkejte se solí tak, aby zkřehlo. Trvá to asi 5–10 minut. Poté přidejte najemno nakrájenou cibulku a strouhanou mrkev. Promíchejte s cukrem, octem a podle chuti majonézou a jogurtem – není potřeba použít velké množství, salát nemá v zálivce plavat. Osolte a opepřete. Díky pomačkání je salát krásně křehký – pokud toto vynecháte, je lepší ho nechat v ledničce den dva odležet.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

A další tipy? Tato úprava masa pochází z Filipín a díky použitému octu maso vydrží déle. Ocet maso zakonzervuje. V minulosti proto byla tato úprava velmi oblíbená a nezbytná.

Marináda na maso je úplně základní a tak jako u nás máme tisíc receptů na guláš nebo svíčkovou, i marinádu můžete různě vylepšovat dle svých možností a chutí. Skvěle se do ní hodí například oregano, červená paprika nebo pomerančová kůra – která dodá trochu exotické chuti.

Nejtypičtější přílohou je rýže, ale můžete zkusit třeba i těstoviny nebo pečivo. Co se týká surovin, pokud vyměníte japonskou sójovou omáčku za klasickou, vinný a estragonový ocet za obyčejný a basmati rýži za cenově dostupnější druh, dostanete se s cenou i na 40 korun včetně salátu.

Estragonový i vinný ocet jsou včetně typické japonské omáčky běžně dostupné v obchodě, popřípadě ve zdravých výživách. A pokud máte starost s využitím obou octů, jsou skvělé do všech možných salátů, polévek i omáček a zdravější a chutnější než synteticky vyrobené. Pokud přesto nemůžete estragonový ocet sehnat, můžete si ho snadno vyrobit doma, bude vám stačit 500 ml vinného octa a 10 snítek estragonu.

Ocet vlijte do uzavíratelné sklenice, přidejte estragon a nechte louhovat po dobu 2-3 týdnů při pokojové teplotě. Občas sklenici protřepte, aby byl estragon celý ponořený. Poté sceďte a skladujte na temném místě bez přístupu vzduchu.

Související témata:

Načítám