Hlavní obsah

5 tipů na rychlovky k večeři, které nezkazí vaši dietu

Foto: thinkstock

Hubnete? Tak k večeři jen jednu skleničku vínaFoto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Váháte, co si dát k večeři, abyste si nezkazili snahu zhubnout? Tak abyste nemuseli složitě počítat obsah kalorií, požádali jsme výživové experty o jejich tipy. Tady jsou!

Článek

Že byste byli nejradši, aby jídlo bylo nejen vhodné pro vaši dietu, ale i rychle hotové? Po čem tedy večer sáhnout, aby to bylo přesně ono? „Hlavně ne po čerstvém salátu!“ radí Lada Nosková z Diet Plan.

„Není na to počasí. Lehké osvěžující jídlo plné barev a vůní čerstvé jarní a letní zeleniny je bohužel pryč,“ uvádí s tím, že v těchto chladných dnech se potřebujete jídlem i zahřát. Proto byste měli jíst zeleninu tepelně zpracovanou. Nebo snad máte chuť na studené rajče z lednice, když je venku -2 ˚C? „I tak ale pro hubnutí platí jedno zlaté pravidlo: zeleninu po kýblech a po lopatách,“ uzavírá odbornice. A její tipy?

Zimní Caprese

Postup:Na cibulce a olivovém oleji orestujte nakrájená rajčata z plechovky (400 g), povařte, přidejte čerstvou bazalku, sůl, pepř, popřípadě dochuťte dle vlastní chuti. Do super rychlé rajčatové polévky vložte mozzarellu light (125 g), zakápněte olivovým olejem a dozdobte bazalkou.

Foto: thinkstock

Teplá večeře je v zimě lepší volba než studená – zahřejeFoto: thinkstock

Teplá pánev raz dva

Postup:Cuketu, papriku, cibuli či jinou zeleninu krátce nasucho orestujte na pánvičce, aby změkla, ale zůstala křupavá (zhruba 4 minuty). Poté k ní přidejte salát z tuňáka s bílými fazolemi a olejem. Pozor ale na jeho množství. Právě proto nedávejte olej na záčátku pod zeleninu. Vše dochuťte podle své potřeby (sůl, pepř, čerstvé bylinky, citronová šťáva…).

Vaječná omeleta se špenátem

Postup:Rozšlehejte jedno celé vejce s bílkem navíc, nalijte na pánev. Mezitím si vedle v pánvičce či hrnci připravte dušený listový špenát. Na hotovou omeletu dejte plátky 30procentního sýra a naklaďte špenát. Vše zabalte do palačinky, či jen přeložte na půl. Dochuťte solí, pepřem, popřípadě červenou paprikou.

Foto: thinkstock

Lehké, rychlé a dobré!Foto: thinkstock

Kolegyně ing. Iva Veselá, expert na výživu pro Holmes Place, ale striktně čerstvou zeleninu během zimy neodmítá. Záleží na vás, zda na ni máte chuť. Její recepty pro vás jsou tedy: složitější teplé jídlo a rychlá studená večeře.

Krůtí steak s kuskusem a zeleninou

Postup: Plátek masa okořeňte a na trošce oleje ho osmahněte. Kuskus promíchejte s oblíbeným kořením, zalijte horkou vodou a pod talířkem nechte pár minut změknout. Mezitím si poduste oblíbenou zeleninu (cuketa, lilek, mrkev), přidejte k ní kuskus a promíchejte. Podávejte s masem. „Krůtí maso, kuskus i zelenina jsou dietní, netučné potraviny. Pokrm je bohatý na bílkoviny a zelenina zvýší objem celého pokrmu," uvádí.

Cottage sýr s žitným chlebem a zeleninou

Postup: Pokud trávíte den v teple a nepotřebujete teplou večeři, není nic rychlejšího než rozbalit sýr, vzít si plátek chleba a vše doplnit zeleninou (paprikou, cuketou, rajčaty) nebo připraveným salátem, do kterého lze cottage přimíchat. Takové jídlo je plné bílkovin, vlákniny, vitaminů a minerálů. „K ochucení zeleniny lze použít například umeocet, který je nejen bohatou zásobárnou minerálů, ale také snižuje pH organismu," doplňuje na závěr tip Iva Veselá.

A jaká dietní jídla máte rádi vy? Podělte se o ně s ostatními!

Reklama

Načítám