Hlavní obsah

Velké vychytávky pro malé koupelny. Jaké novinky si můžete pořídit?

Foto: Thinkstock

Sterilní bílou barvu nechte minulosti, i malý prostor potřebuje trochu životaFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každého z nás občas přepadne touha po vylepšování svého domova, a což teprve místa, které je tolik frekventované, jako koupelna. Chcete-li ji vylepšit a máte-li opravdu malou místnost, čtěte naše tipy!

Článek

Začít můžete s drobnostmi, které oživí i mini prostory, nebo rovnou zvažte radikální zásah. Například v podobě výměny sanity, pořízení si podomítkového modulu nebo nových obkladů a dlažby.

1. Aby byl pořádek

Když už nevíte, jak lépe uspořádat koupelnu, a chybí vám umístit pár drobností, kupte si šikovné magnety. Pomůže také některý z prvků závěsného programu nebo vybírejte to, co vám dokáže posloužit ještě jiným způsobem.

Foto: Bonami CZ

Značka Reenbergs vymyslela speciální držáky a háčky, které se nemusí vrtat, stačí super silný magnet (cena k doptání v obchodě)Foto: Bonami CZ

Foto: Sapho

Koupelnové sety Rainbow se prodávají v několika barvách, i jednotlivě (například sklenka za 355 Kč)Foto: Sapho

Foto: Kika Nábytek

Kosmetické drobnosti nemusí ležet všude možně, do latě je srovná košíček Bowl (199 Kč/kus)Foto: Kika Nábytek

Foto: JIKA

Nábytek Tigo lze doplnit doplnit plechovými organizéry na ukládání nezbytných drobnostíFoto: JIKA

2. Do čeho se utřít

Jak proměnit koupelnu bez bourání? Nejrychlejší cestu nabízí nové ručníky, osušky nebo savé koberečky. Kromě vzoru řešte také materiál, praktická je například příměs bambusu, která zvyšuje nasákavost. Více se dozvíte v článku Ručník, který nezatuchne a zůstane měkký? Takhle ho poznáte!.

Foto: À la Maison

Nové ručníky se hodí vždy (Croco, různé rozměry i barvy, například 50 x 100 cm, za 450 Kč)Foto: À la Maison

3. Sprcha, nebo vana?

„Když není dost místa pro vanu i sprchový kout, dejte přednost prostornějšímu, alespoň 90 centimetrů širokému bezbariérovému koutu. Nejenže esteticky lépe vypadá, ale zapuštěná vanička či vhodně upravený povrch podlahy jsou příjemnější pro vstup i výstup. A když si neumíte představit koupelnu bez vany, sáhněte po takové, která je krásná, pohodlná i bezpečná,“ říká Jaroslav Vačkář ze společnosti SIKO Koupelny. Prodávají si ale i zkrácené délky, například 120 centimetrů.

Foto: Sapho

Sprchovou vaničku Arena lze postavit na nožičky nebo instalovat bezbariérově (90 x 90 x 4 cm, za 7790 Kč)Foto: Sapho

Foto: J.A.P.

Pískované sklo můžete použít také v koupelně, díky ošetření nano vrstvou na něm nezůstanou otisky. Z vnitřní strany ho lze opatřit povrchem Anti calc, který zabraňuje usazování vodního kamene a zasychání kapek vody (od 7020 Kč)Foto: J.A.P.

4. Řešte sanitu

Snažte se vybírat takové zařizovací předměty, aby se do koupelny vůbec vešly. Ale nikoli na úkor funkce, ergonomie či pohodlí.

„Volba sanity je individuální záležitostí, i v malých prostorách. Závisí na mnoha faktorech, nejen samotných rozměrech jednotlivých výrobků, ale i na rozměrech místnosti, uspořádání zařizovacích předmětů, vašich zvyklostí a podobně,“ připomíná designérka Martina Šimková z Perfecto design. A dodává, že v koupelnách s toaletou je nezbytné použít odsávání pachu přímo z WC mísy.

Foto: Perfecto design

Elegantní řešení malé koupelny od designérů: v tomto případě jde o 1,95 x 2 m a vešlo se sem vše, co majitelé chtěli: umyvadlo, toaleta (zde model Forty3), vana, sprcha, pračka se sušičkou, radiátor, zrcadlo i úložné prostoryFoto: Perfecto design

Foto: Perfecto design

Zkrácená toaleta Forty3 od Globo se skutečně vejde všude (43 cm, za 9825 Kč)Foto: Perfecto design

Foto: Keramika Soukup

Podomítková bidetová baterie Bozz s ruční sprškou šetří místo (set za 4475 Kč)Foto: Keramika Soukup

5. Podomítkové moduly i do mini prostor

Pokud nechcete mít stále na očích splachovací nádržku toalety, vsaďte na podmítkový WC modul.

„Může se použít pro samostatně stojící i závěsné klozety, nabízejí se typy vhodné pro obezdění i pro suchou montáž – sádrokarton. Snadno se zabudují pod omítku, takže pohledově bude vidět jen samotná WC mísa a ovládací tlačítko,“ uvádí produktová manažerka Alena Machátová ze společnosti Laufen CZ. Navíc se prodávají i moduly se skutečně subtilní stavební hloubkou, které se vejdou všude.

Foto: Alfa topení CZ

Celohliníkový koupelnový žebřík Krom Dynamic s otočnými příčkami lze objednat jako teplovodní, elektrický nebo kombinovaný zdroj tepla (cena od 8494 Kč)Foto: Alfa topení CZ

Foto: HOTHOT Exclusive

Na foto (uprostřed): Radiátor Ruby Round můžete pověsit do rohu, a tak ušetřit potřebné centimetry (radiátor lze vyrobit na míru i v jiné délce, na výběr 40 barev, cena od 11 796 Kč)Foto: HOTHOT Exclusive

Foto: JIKA

Modul WC Basic System Compact s montážní hloubkou 8 cm pro závěsné klozety je vhodný pro obezdění (za 4234 Kč)Foto: JIKA

6. Vyberte správný nábytek

Tradiční otázku, kam se všemi věcmi, vyřeší vhodné úložné prostory. Mrkněte se po zásuvkách s organizéry, nábytku se zaoblenými rohy a spočítejte si, jaká hloubka skříněk se k vám reálně vejde. „Menší hloubka koupelnového nábytku znamená více volného prostoru. Týká se jak doplňkových skříní, tak i těch pod umyvadlem,“ podotýká Zdeněk Blažek z Dřevojasu. Zaměřte se také na úchytky nábytku. V malé koupelně by jen překážely a otevírat dvířka můžete i bez nich.

Foto: Dřevojas

Kolekce koupelnového nábytku Color potěší nejen barvami, praktické jsou i vyfrézované úchytky (od 7490 Kč)Foto: Dřevojas

Foto: IKEA

Skříňka Lejen má speciální poličku na zubní kartáčky i holítko (20 x 31 x 23 cm, za 179 Kč)Foto: IKEA

7. Co na podlahu, co na zeď

Chcete-li jít s dobou, poohlédněte se po novinkách v obkladech a dlažbách pro příští rok, některé už jsou v prodeji. A pokud máte pocit, že imitací přírodních materiálů už bylo dost a chtělo by to více barev, vyberete si také, ať už preferujete výrazné nebo jemné pastelové tóny. Stále však přetrvává trend v používání větších obkladů, což platí i pro malé koupelny.

Ale mezi námi, není až tak těžké je objevit. První ochutnávku nabízíme tady: Nej trendy v obkladech: Pro krásnější koupelnu, kuchyň i další pokoje!.

Foto: Rako

Nová série Fresh zaujme rozměrovou pestrostí, barevností i sympatickou cenou. Základem jsou lesklé hladké obkládačky 20 x 40 cm s listrovým tiskem nabízené v pěti pastelových tónech – oranžovém, žlutém, béžovém, fialovém a bílém (například rozměr 20 x 40 cm, za 299 Kč/m^2 )Foto: Rako

Foto: Keramika Soukup

Skleněná mozaika série Bijou od výrobce Vidrepur se hodí všude (rozměr: 31,5 x 31,5 cm, 3339 Kč/m^2 )Foto: Keramika Soukup

Jste početná rodina, která má také malou koupelnu? A objevili jste fígl, jak ji všichni využít, aniž byste se stále strkali a vyhýbali se jeden druhému? Dejte to vědět nám i ostatním!

Reklama

Načítám