Hlavní obsah

Velký přehled stylů v bydlení

Foto: Thinkstock

Jste romantik, nebo klasik? Vaše bydlení to prozradí!Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Považujete se za milovníky klasiky? Nebo tvrdíte, že váš byt je zařízený v ryze moderním stylu? Možná se mýlíte. A místo klasiky dáváte přednost country a modernu si pletete se skandinávským interiérem. Už se v tom přestáváte orientovat? Právě pro vás jsme připravili velký přehled stylů.

Článek

Materiály, barvy, tvar a dezén nábytku a samozřejmě také kvalita – stačí správně zvolit a poskládat těchto pět faktorů. Z obyčejného pokoje vytvoříte krásný a hlavně stylový interiér! Zde je 10 typů, který je pro vás ten pravý?

1. Elegantní

Základem elegantního stylu je dřevo, nejlépe v tmavém odstínu, doplněné bílou barvou. To pak můžete doplnit jednou barvou, vhodné jsou zemité odstíny, například varianty hnědé, bordové, ale i zelená či fialová. U klasického interiéru také zapomeňte na různé „výstřelky“, jako jsou sedací vaky, atypické plastové kousky a podobně. Naopak sáhněte po pohovce, křeslech, konferenčním stolku, komodě a několika skříňkách. Jestliže se rozhodnete oživit pokoj dekorem, dopřejte si ho například na tapetách či závěsech. Měl by však být nenápadný, nejlépe tón v tónu.

Foto: Homestyle

Přírodní tóny a obvyklé nábytkové kousky dominují klasickému styluFoto: Homestyle

2. Moderní

Variabilita a jednoduchost, barvy a také zastoupení přírodních materiálů jak ve své pravé podobě, tak jako jejich imitace – to jsou znaky současných moderních interiérů. Když se řekne, že pokoji vládne dřevo, nemusí to nutně znamenat, že zde bude zastoupené – vzor dřeva se objevuje na laminátu, keramických obkladech i fóliích nalepených na dvířkách skříní nebo kuchyňských linek. Vypadají stejně, jen více vydrží a snadněji je udržujete. I když trendy preferují lesklé povrchy, nejsou nutností. Naopak. Zajímavého efektu dosáhnete právě kombinací lesklých a matných ploch. Z barev tento styl doporučuje jednu základní zkombinovanou s jedním až dvěma doplňkovými odstíny. Barevné trendy se rok co rok mění, a nyní platí: Nevíte, jak vymalovat? Zvolte červenou!.

Foto: Decoland

Výrazné barvy a variabilní nábytek - líbí se vám tato moderna?Foto: Decoland

3. Barevný

Barvy, barvy a barvy! Nestačí vám jeden až tři odstíny? Rozhodněte se pro všechny! Barvy zažily svůj velký rozkvět už v padesátých až sedmdesátých letech minulého století a nyní se vracejí. Pokud je milujete, dopřejte si je. Ale nezapomínejte, že i tady jedna musí být základní. Rozhodně to ale není bílá či jiný neutrální odstín. Zapomeňte na šedou pohovku a vyměňte ji za červenou, nebojte se zkombinovat modrá a fialová křesla a to vše doplňte dalšími sytými a jasnými odstíny.

Foto: Thinkstock

Barvy jsou v interiéru vítané, tak proč si jich nedopřát hodně?Foto: Thinkstock

4. Romantický

Bílý nebo světle krémový nábytek příjemných zaoblených tvarů a k tomu červená, růžová či fialová barva doplněná květinovým dekorem – pokud tohle vše spojíte, není pochyb, že jste romantické duše a ve stejném stylu máte zařízené i své bydlení. K nezbytným doplňkům patří i jemné a splývavé látky, mašle, volány, křišťály nebo měkký koberec.

Foto: IKEA

Sen nejedné paní a dívky - byt zařízený v romantickém styluFoto: IKEA

5. Glamour

Bílá a černá, případně doplněné o fialovou – to je barevný základ glamour stylu. Na luxusu a přitažlivosti mu pak dodává vysoký lesk nábytku i doplňků, který je pro něj typický a nezbytný. Proto se u něj setkáte se stříbrnými a zlatými doplňky, zrcadly a sklem. Přípustný je i nábytek imitující zdobné baroko a rokoko, ovšem nikoli ve dřevě, ale v bílém či černém laku.

Foto: Kare design

Co se leskne a třpytí je ... glamour!Foto: Kare design

6. Puristický

Stylově čistý, s důrazem na detail – takový je puristický styl. Proto není divu, že mu dominuje hlavně bílá barva, kterou maximálně doplní dřevo a kvalitní přírodní kůže. Tento styl potlačuje barevnost, množství nábytku se omezuje na minimum, ale důležitá je jeho propracovanost, sladěnost a smysl pro detail. Lustr, stojací lampa i pracovní lampička tak nutně musejí pocházet ze stejné kolekce, barva přírodní kůže na pohovce je totožná s malbou stěn. Vše samozřejmě bývá v prvotřídní kvalitě.

Foto: Thinkstock

Puristický styl si na ozdoby a doplňky opravdu nepotrpíFoto: Thinkstock

7. Skandinávský

Milujete světlé dřevo a stále jste ho mezi styly nenašli? Jeho čas přichází v tom skandinávském. I když vznikl na severu, patří u nás k velmi oblíbeným. Jeho typické znaky – tedy světlé dřevo, doplněné bílou a případně černou barvou vyhovují i tuzemským ne zrovna velkým bytům. Dále platí, že jeho krása je v jednoduchosti, a to nejen ve vzhledu, ale také v používání.

Foto: IKEA

Skandinávské pojetí interiéru je velmi oblíbené i u násFoto: IKEA

8. Venkovský

New Country nebo také New Vintage – to jsou označení pro venkovský styl. K němu potřebujete především správné prostředí, které nabízejí staré domy či chalupy. Základem tohoto stylu je pak dřevěný nábytek, na náhražky ale zapomeňte! Správně by mělo jít o kvalitní a dobře opracovaný masiv. Venkovskému stylu pak sluší i různé historické kousky, jako jsou komody, almary, příborníky – stačí jeden kousek, který dodá místnosti šmrnc. Sluší mu i doplňky ze dřeva, proutí či porcelánu. Barvy volte v přírodních odstínech.

Foto: Kare design

Venkovský styl potřebuje ty správné prostoryFoto: Kare design

9. Koloniální

Přírodní materiály, a to nejen dřevo, ale i kůže a kožešiny, doplněné paletou barev od tlumené zelené přes hnědé a pískové barvy až po bílou, ovšem vždy pouze v matném provedení – to je základ koloniálního stylu. Žádané jsou u něj i různé proutěné výrobky, které můžete použít i méně tradičním způsobem, než představují vyplétaná křesla. Co takhle nahradit klasické rolety těmi z rákosu?

Foto: Abitare

Milujete-li cestování, zařiďte si v koloniálním duchu i své bydleníFoto: Abitare

10. Avantgardní

Beton, přiznané cihly, atypické kousky nábytku nejen z plastu, ale i z nerez oceli nebo drátu a vůbec všeho neobvyklého a netradičního – že si neumíte představit takto zařízený byt? Avantgardní styl není zrovna rozšířený. Jeho dalším typickým znakem jsou výrazné barvy jako červená, bordó, oranžová nebo jejich kombinace.

Foto: Abitare

Beton, cihly a vše neobvyklé spolu dohromady tvoří avantgardní bydleníFoto: Abitare

Tak už víte, zda jste spíš na klasiku, či romantiku? Nebo jste se zhlédli v avantgardě? Řekněte to ostatním v diskusi pod článkem!

Reklama

Načítám