Hlavní obsah

Trendy bydlení pro podzim: 5 hitů, které vás nesmí minout

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nové trendy ovládly nejen módní přehlídky. Jak si zařídit domov, aby byl i na podzim stylový? Víme, co bude vašemu bytu v nadcházejících měsících slušet!

Článek

Se změnou ročních období přichází i změny v tom, co se považuje za stylové. Nejde jen o přehlídková mola, obměnu trendů zažívá i interiérový design a dekorace. Tradičními barvami podzimu bývají ohnivé tóny oranžové a odstíny hořčice. Ty ale letos ustupují do pozadí a objevují se spíše na menších plochách, zatímco na výsluní se dostává trochu jiná paleta barev. Co se bude v interiéru nosit tentokrát a jak tomu uzpůsobit i své bydlení? Těchto pět trendů by vás rozhodně nemělo minout!

1. Tmavé tóny v čele s modrou

Barvou letošního podzimu se hned v několika svých tónech a odstínech stala modrá. Na nábytku i doplňcích ji najdete od světle až našedivěle modré po tmavou námořní modř. Pravý podzimní nádech jí dodá kombinace se zemitými barvami – tmavě hnědou, oříškovou nebo smetanovou. Jako skvělý kontrast jí na malých plochách poslouží sytá barva hořčice. Chybět nesmí ani barva roku, ultrafialová. Ne každému ale její syté tóny vyhovují, a tak si svou cestu do podzimních trendů našla hlavně jako podtón modré.

Foto: Photographee.eu

Odstíny modré jsou v kombinaci s neutrálními zemitými barvami hitem letošního podzimu. Skvěle ladí hlavně s barvou hořčiceFoto: Photographee.eu

Libujete si v temných barvách a rádi zkoušíte něco nového? Možná vás zaujme trend tmavých podlah. Než se ale pro tuhle volbu rozhodnete, pořádně si ji promyslete. Na někoho může působit až příliš ponuře a nepříjemně.

Foto: Jodie Johnson, Shutterstock.com

Tmavá podlaha rozhodně nevyhovuje každému. Než se pro ni odhodláte, vše si pořádně promysleteFoto: Jodie Johnson, Shutterstock.com

2. Třpyt a nadměrné velikosti

Co se týče materiálů, je letošní podzim plný rozmanitosti a pestrosti. Populárnější než kdy dřív bude samet, zejména pak na křeslech, polštářích a přehozech. Na přehlídkových molech se mimo jiné objevily poměrně netradiční materiály, včetně plastu a vinylu. Je tedy zřejmé, že bude oblíbené vše, co se třpytí, blýská a odráží světla. U dekorací to může být metalový, kovový a skleněný povrch, u textilu flitry.

Foto: Africa Studi, Shutterstock.com

Na podzim se bude nosit vše, co se třpytí. Dodejte trochu lesku i svému obydlí a pořiďte si dekorační polštáře s flitry v metalických barváchFoto: Africa Studi, Shutterstock.com

Do sezony se opět dostává vrstvení, čehož můžete využít při dekorování pohovky a postele. Přidejte více polštářků, dek a přehozů. Čím větší, tím lepší – nadměrné velikosti budou letos na podzim v módě!

Foto: Albina Glisic, Shutterstock.com

Podzimní počasí přímo láká k odpočinku s horkým nápojem, knihou a obrovskou dekouFoto: Albina Glisic, Shutterstock.com

3. Zpátky k osmdesátkám

Na molech vede oblečení inspirované typickým sportovním stylem osmdesátých let, velký návrat hlásí neonové barvy a tyto prvky se dostávají i do bytů. Bláznivé graffiti tapety a zářivě barevné koberce ale nemusí být pro každého. Pokud nepatříte mezi největší odvážlivce a volíte raději střídmější varianty, vsaďte na neonové dekorace nebo doplňky s číslicemi a písmeny. Hodí se na obrazy, polštáře nebo deky.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Motivy s velkými čísly se hodí například na obrazy a snadno jimi můžete vytvořit dekorace, které mají skrytý osobní významFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Foto: 5 second Studio, Shutterstock.com

Velkým hitem jsou i neonové barvy. Nemusíte si jimi hned natřít všechny místnosti, menší doplňky bohatě stačíFoto: 5 second Studio, Shutterstock.com

4. Doplňky jako z tovární haly

Industriální styl bydlení inspirovaný prostředím továren a průmyslových prostorů je stále oblíbenější. A některé jeho prvky budou obzvláště v kurzu během letošního podzimu. Základem je osvětlení ze studených kovů, ideálně natřené černou barvou. Vybírejte kovové lampy, světla vyrobená z trubek nebo velké retro žárovky.

Foto: phol_66, Shutterstock.com

Svítidla z kovů a retro žárovky jsou podzimním trendem, který čerpá inspiraci z industriálního styluFoto: phol_66, Shutterstock.com

Dekorace a interiérové prvky z betonu byly v zahraničí hitem před lety, když se industriální styl rozmohl. Své místo si najdou i v nadcházejících měsících, tentokrát v trochu mírnější podobě. Sáhněte po menších doplňcích, jako jsou květináče, misky nebo stolní lampičky.

Foto: Julia Karo, Shutterstock.com

Výrobky z betonu budou na podzim trendy jako menší doplňky, například květináčeFoto: Julia Karo, Shutterstock.com

5. Oslava starodávných kousků

Posledním výrazným trendem jsou vintage a starodávné kousky, převážně pak ze dřeva. Pohled na dřevo s patinou stáří prý přináší pocit klidu a pohodlí. Až budete tedy shánět poličku, noční stolek nebo stojan na ručníky, zapomeňte na moderně vypadající kousky a sáhněte po věkovitě vypadajícím dřevu. V kombinaci s industriálními prvky vytvoří neotřelou kombinaci, kterou nemůžete během letošního podzimu udělat chybu.

Foto: united photo studio, Shutterstock.com

Staré dřevo uklidňuje. Nalaďte se díky němu před vánočním stresem do pohody a nahraďte jím moderní kousky nábytkuFoto: united photo studio, Shutterstock.com

Přizpůsobujete svůj domov jednotlivým ročním obdobím?

Reklama

Související témata:

Načítám