Hlavní obsah

Ze stáje pro koně úžasné bydlení! Jak se vám líbí?

Foto: Daniel Čáha

Foto: Daniel Čáha

Pokud si pod pojmem ateliér představujete bohémsky až chaoticky vybavenou půdu, tak tentokrát jste na omylu. Zveme vás do pražského ateliéru, který si svým vzhledem nezadá s luxusním bytem.

Článek

Na základě dřívější dobré spolupráce oslovil majitel dvoupodlažního ateliéru studio Jan Bek architekt – Bekarch. Tentokrát si přál, aby architekti zpracovali návrh bytu o rozloze 86 metrů čtverečních, kde by mohl v příjemném prostředí pracovat, přijímat návštěvy a občas i přenocovat. Interiér měl tedy mít nejen reprezentativní, ale i obytnou funkci se vším vybavením, které k tomu patří.

Klenby a dřevěné trámy předem určily styl

Architekti měli k dispozici dvoupatrový prostor ve staré pražské zástavbě, který je přístupný přímo ze dvora. „Jelikož se nejednalo o novostavbu, prostor nabídl krásné cihlové valené klenby do ocelových nosníků, zajímavě pojaté trámoví horního patra a mnoho dalšího, co již definovalo, jakým směrem se bude design ubírat,“ uvádí Jan Bek. V dobách dávno minulých tady byla stáj pro koně. Nyní zde měl vzniknout inspirativní interiér s klidným útočištěm, sloužícím pro odpočinek a relax v prvním patře.

„Věci se vracejí na samý začátek pořád a stále v cyklech, a snad tomu i osud přál, že se toto kouzelné místo městského dvorku proměnilo opět v místo, kde plyne život dnešní doby. Cílem a přáním bylo vnést tomuto prostoru zase duši a život. S velkým respektem jsme kladli důraz na rekonstrukci původních architektonických prvků,“ prozrazuje majitel.

Foto: Daniel Čáha

V reprezentativní části nechybí ani jídelní stůl se šesti židlemi a kuchyňka, která je skrytá za harmonikovými dveřmiFoto: Daniel Čáha

Dolní patro slouží k reprezentaci

V dolním patře ateliéru se nachází reprezentativní část, která se skládá z lounge (pohodlného) sezení pro jednání s klienty, velkého jídelního stolu se šesti židlemi a skryté kuchyňky za harmonikovými dveřmi. Samozřejmě zde nechybí ani koupelna se sprchou a toaletou.

„Hned na začátku jsem věděl, že toto bude to pravé místo, kde bych velmi rád pracoval a trávil čas. Požadavek na rekonstrukci zněl jasně, zachovat co nejvíce původních prvků s tím, že bude kladen velký důraz na dodavatele, to nebylo jednoduché, kvalitních řemeslníků není nikdy dost,“ upřesňuje majitel.

Vládnou zde trendy materiály 

Když vejdete do ateliéru, na první pohled vás upoutají betonové stěrky s barevnou pigmentací do modré a zelené barvy. Na podlaze převažuje praktická šedá dlažba. Ta je však doplněná částí s dekorem, která vizuálně odděluje prostor se sedačkou a jídelním stolem. Velmi působivým interiérovým prvkem je valený cihlový strop v přízemí.

Horní patro je laděno spíše do světlých barev. Architekti tady plně zúročili klady dřevěné dubové podlahy, která je nejen vizuálně atraktivní, ale prostor díky ní působí útulným a hřejivým dojmem.

„Každá akce je pro nás něčím novým, ale zde vidím hlavní posun v barevnosti. Většinou se držíme tlumených nebo monochromatických barev. Klient je řeckého původu, a tak jsme si dovolili s barvami trochu zaexperimentovat. S výsledkem jsme spokojeni. Nutno podotknout, že výběr stylových doplňků a obrazů jde za klientem,“ říká Jan Bek.

Foto: Daniel Čáha

A ateliéru nechybí ani koupelna s toaletou, kde je také využita kombinace šedé dlažby a dlažby s dekoremFoto: Daniel Čáha

Šanci dostaly české značky

Veškerý nábytek je vyrobený z ořechového dřeva. Většinou pochází od české firmy Ton, výrobcem pohovky je Polstrin. Knihovnu, skříně, koupelnový nábytek a kuchyňskou linku navrhli architekti přímo na míru. Osvětlení je od české firmy Bomma. „Hned na prvních schůzkách jsme definovali dodavatele vybavení a nábytku. Rozhodli jsme se, pokud to bylo možné, pro české výrobce a designéry, kterých jsme já i klient velkými obdivovateli a tak trochu fanoušky,“ dodává architekt.

Horní patro bychom mohli označit jako tzv. intimní zónu. Je zde kladen důraz na soukromí. Naleznete zde pracovnu majitele a ložnici. Autorem návrhu a realizace nábytku do pracovny, vyrobeného opět z ořechového dřeva, je firma Situs.

Vizitka studia

Pražské studio Jan Bek architekt – Bekarch se věnuje jak projekci objektů k bydlení, tak interiérové tvorbě komerčních a soukromých interiérů. Z toho plyne i rozdělení portfolia do sekcí House, Private a Social. Mezi interiéry často figurují restaurace, kavárny a kanceláře. Studio klade důraz na komplexnost služeb, kromě projekční fáze jsou schopni domluvit i odzkoušené dodavatele a pomoci klientovi se stavbou. Ve své tvorbě se snaží dosáhnout funkčnosti, jednoduchosti, ale nikoliv monochromatické strohosti. Více na www.bekarch.cz.

Jak se vám líbí kombinace stěrky a cihlového stropu? Pěkné, co říkáte?

Reklama