Hlavní obsah
3,0
(327)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Maso a posléze i mrkev jen hodíte na plech a zbytek práce už za vás odvede trouba. Vepřová krkovička je díky poměrně dlouhému pečení krásně šťavnatá, mrkvové pyré je ochucené šťávou z masa a ještě vás čeká silný výpek, kterým si vše přelijete. To už za tu chvilku čekání stojí, co myslíte?

15 min.
Příprava
2 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 4 plátky krkovice
  • 1 lžička soli a pepře
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1/2 lžičky uzené papriky
  • 4 stroužky česneku
  • 1 ks cibule
  • 1 kg mrkve
  • 1/4 lžičky mletého zázvoru
  • 1 lžička citronové šťávy
Článek

Postup

01.

Připravte si suroviny. Pro sytější jídlo můžete k mrkvi přidat i kousky brambor nebo celé baby brambůrky.

Foto: Eva Malúšová

Mrkve dejte klidně celé kilo, trochu se speče a jako příloha je skvěláFoto: Eva Malúšová

02.

Česnek nasekejte a cibuli pokrájejte nadrobno.

Foto: Eva Malúšová

Připravte si česnek a cibuliFoto: Eva Malúšová

03.

Maso z obou stran osolte, opepřete a poprašte kmínem a uzenou paprikou. Polovinu česneku a cibule rozložte do velkého pekáče, překryjte masem a posypejte druhou polovinou. Podlijte půl litrem vody, přiklopte a pečte 45 minut při 180 °C.

Foto: Eva Malúšová

Polovinu rozložte pod a polovina na ochucené masoFoto: Eva Malúšová

04.

Poté plátky otočte, přidejte oloupanou a na menší kusy pokrájenou mrkev, zlehka osolte a posypejte zázvorem a pečte dalších asi 75 minut nebo dokud není mrkev i maso měkké.

Foto: Eva Malúšová

Mrkev přidejte až později, stačí jí v troubě méně času než masuFoto: Eva Malúšová

05.

Mrkve poté vyndejte stranou. Teplotu v troubě zvyšte, nebo přepněte na gril, a maso nechte ještě chvíli odkryté opéct, než připravíte pyré. Mrkve jednoduše rozmixujte a případně dochuťte trochou citronové šťávy. Pokud jste přidávali brambory, ty rozmixujte spolu s mrkví nebo nechte v celku.

Foto: Eva Malúšová

Upečenou mrkev rozmixujte nebo rozšťouchejte a případně dochuťte trochou citronuFoto: Eva Malúšová

06.

Pyré podávejte přelité šťávou a doplněné masem.

Foto: Eva Malúšová

Když mrkev rozmixujete nebo rozšťoucháte mimo pekáč, zbude vám v něm i parádní výpekFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Šťavnaté maso, silná šťáva a nasládlé mrkvové pyré tvoří výbornou trojkuFoto: Eva Malúšová

Baví vás originální přílohy? Zkuste i božskou sýrovou kaši s rozmarýnem nebo nastavovanou bramborovou kaši s cibulkou.

Načítám