Hlavní obsah

Vepřová krkovice s mrkvovým pyré z jednoho hrnce

Hodnocení:
(323)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
2 hodiny
Náročnost
nízká

Maso a posléze i mrkev jen hodíte na plech a zbytek práce už za vás odvede trouba. Vepřová krkovička je díky poměrně dlouhému pečení krásně šťavnatá, mrkvové pyré je ochucené šťávou z masa a ještě vás čeká silný výpek, kterým si vše přelijete. To už za tu chvilku čekání stojí, co myslíte?

Ingredience pro:
4 porce
  • 4 plátky vepřové krkovice
  • sůl a pepř
  • drcený kmín
  • uzená paprika
  • 4 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • 1 kg mrkve
  • mletý zázvor
  • citronová šťáva
Článek

Postup

Krok 1: Připravte si suroviny. Pro sytější jídlo můžete k mrkvi přidat i kousky brambor nebo celé baby brambůrky.

Foto: Eva Malúšová

Mrkve dejte klidně celé kilo, trochu se speče a jako příloha je skvělá

Krok 2: Česnek nasekejte a cibuli pokrájejte nadrobno.

Foto: Eva Malúšová

Připravte si česnek a cibuli

Krok 3: Maso z obou stran osolte, opepřete a poprašte kmínem a uzenou paprikou. Polovinu česneku a cibule rozložte do velkého pekáče, překryjte masem a posypejte druhou polovinou. Podlijte půl litrem vody, přiklopte a pečte 45 minut při 180 °C.

Foto: Eva Malúšová

Polovinu rozložte pod a polovina na ochucené maso

Krok 4: Poté plátky otočte, přidejte oloupanou a na menší kusy pokrájenou mrkev, zlehka osolte a posypejte zázvorem a pečte dalších asi 75 minut nebo dokud není mrkev i maso měkké.

Foto: Eva Malúšová

Mrkev přidejte až později, stačí jí v troubě méně času než masu

Krok 5: Mrkve poté vyndejte stranou. Teplotu v troubě zvyšte, nebo přepněte na gril, a maso nechte ještě chvíli odkryté opéct, než připravíte pyré. Mrkve jednoduše rozmixujte a případně dochuťte trochou citronové šťávy. Pokud jste přidávali brambory, ty rozmixujte spolu s mrkví nebo nechte v celku.

Foto: Eva Malúšová

Upečenou mrkev rozmixujte nebo rozšťouchejte a případně dochuťte trochou citronu

Krok 6: Pyré podávejte přelité šťávou a doplněné masem.

Foto: Eva Malúšová

Když mrkev rozmixujete nebo rozšťoucháte mimo pekáč, zbude vám v něm i parádní výpek

Foto: Eva Malúšová

Šťavnaté maso, silná šťáva a nasládlé mrkvové pyré tvoří výbornou trojku

Baví vás originální přílohy? Zkuste i božskou sýrovou kaši s rozmarýnem nebo nastavovanou bramborovou kaši s cibulkou.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek