Hlavní obsah

Nastavovaná bramborová kaše s kroupami a cibulkou

Hodnocení:
(62)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
nízká

Nastavovaná kaše bývala jídlem chudých, základ je totiž z brambor, krup a cibule. Dohromady ale tyto jednoduché ingredience tvoří syté a výživné jídlo, které si s chutí dáváme i jako hlavní chod. Přidat můžete uzené, slaninu či vajíčko a mít ji tak i jako luxusní přílohu.

Ingredience pro:
4 porce
  • 1 hrnek ječných krup
  • sůl a pepř
  • 1 kg brambor
  • 1/2 lžičky kmínu
  • 3 lžíce sádla
  • 3 cibule
  • 1 hrnek mléka
  • 1 lžíce majoránky
  • 3 stroužky česneku
Článek

Postup

Krok 1: Poměr krup a brambor můžete libovolně upravit, já dala asi 200 ml hrníček na kilo brambor. Kroupy propláchněte a uvařte v osolené vodě doměkka, pro zkrácení doby vaření je den předem namočte.

Krok 2: V jiném hrnci si opět v osolené vodě a navíc s trochou kmínu proti nadýmání uvařte oloupané a pokrájené brambory. Nejlepší na kaši je varný typ C.

Krok 3: Mezitím si pomalu dozlatova na sádle (já dala kachní) opečte na půlkolečka pokrájenou cibuli. Během restování osolte.

Krok 4: Uvařené brambory slijte a spolu s mlékem, prolisovaným česnekem a majoránkou rozšťouchejte. Metličkou pak můžete ještě trochu našlehat, aby byla kaše nadýchanější. Vmíchejte kroupy a většinu cibule a podle chuti osolte a opepřete nebo ještě přidejte česnek.

Krok 5: Podávejte ozdobené zbylou cibulkou, čerstvou bylinkou (kromě majoránky se hodí libeček pažitka, kopr i petržel) nebo třeba s volským okem. Komu v jídle chybí maso, přidá k opékání cibule ještě na kostičky pokrájenou slaninu či uzené.

Spoustu dalších bramborových receptů najdete v článku Nejlepší recepty z brambor: Zapečené 4x jinak i jako placky.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama