Hlavní obsah
3,2
(90)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Ne, tohle jídlo není příliš fotogenické. Ano, omáčka má vypadat přesně takhle. Je to jeden z nejoblíbenějších italských předpisů na úpravu vepřového – když ho ochutnáte, pochopíte proč. Dlouhým dušením v mléku se maso promění v jemnou a lahodnou pochoutku a o kousky lehce připečené mléčné sraženiny se strhne bitva. Ty nepěkné cucky na fotografii mají totiž fantastickou, lehce oříškovou a plnou chuť.

10 min.
Příprava
3 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
8 porcí
Budete potřebovat:
  • 20 g přepuštěného másla
  • 1 kg krkovice
  • 700 ml plnotučného mléka
  • 4 stroužky česneku
  • 1 snítka čerstvé šalvěje
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Někde se na přípravu používá vepřová kýta, někdo do omáčky přidává bílé víno – já mám nejraději tenhle prastarý a prostý recept. Nejsložitější na něm je vybrat správný hrnec – musí být dostatečně velký, aby se do něj vešlo maso, ale zároveň ne příliš, aby mléko dosahovalo dostatečně vysoko. Musí mít silné dno a pokličku. Máte? Tak se pusťte do přípravy.

Postup

01.

Omyjte a osušte vepřové maso, jemné tukové krytí ponechte. V hrnci na středním plameni rozpalte přepuštěné máslo. Až bude horké, opečte maso ze všech stran dohněda.

02.

Osolte, opepřete a přilejte hrnek mléka. Přikryjte pokličkou tak, aby zůstala malá mezera, a na mírném plameni duste asi 20 minut, až se mléko téměř vyvaří a omáčka získá světle hnědou barvu. Poté přilejte další mléko tak, aby hladina dosahovala asi do třech čtvrtin masa. Přidejte oloupaný česnek a šalvěj (nebo můžete použít čerstvý rozmarýn) a dál pomalu vařte na mírném plameni pod částečně odklopenou pokličkou. Maso občas v omáčce obraťte a kontrolujte, zda se mléko nevyvařilo.

03.

Podle velikosti a tvaru masu takhle zvolna táhněte dvě a půl až tři hodiny. Když se mléko vyvaří, ale maso ještě není úplně měkké, přidejte další hrnek. Hotové maso vyberte na nahřátý talíř a nechte chvíli odpočívat. Z omáčky lžící odeberte přebytečný tuk, odstraňte bylinky, vařečkou rozmíchejte všechny chutné přípečky ze dna a podle potřeby ještě chvíli redukujte.

04.

Maso nakrájejte na plátky a přelejte omáčkou. Jako příloha se hodí opečené brambory, ale i bramborová kaše.

Tak co, jste příliš konzervativní, nebo zkusíte tuto velmi jednoduchou dobrotu připravit doma rodině?

Reklama

Související témata:

Načítám