Hlavní obsah
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Pro milovníky masových rolád tu máme další tip na vepřové závitky s rajčatovou omáčkou. S námi tento jednoduchý pokrm budete mít připravený raz dva.

30 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 4 plátky vepřového masa
  • 4 plátky šunky
  • 2 ks žampionů
  • 2 lžíce parmazánu
  • 1 lžička čerstvé šalvěje
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 ks jarní cibulky
  • 1 stonek celerové natě
  • 1 stroužek česneku
  • 3 lžíce hovězího vývaru
  • 70 ml bílého suchého vína
  • 60 g sterilovaných rajčat
  • 1 lžička rajčatového protlaku
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
  • 3 lžíce vína marsala
Na obalení
  • 1 hrnek hladké mouky
Článek

Postup

01.

Vepřové řízky naklepeme a na každý položíme plátek šunky. Posypeme parmezánem a šalvějí. Strany řízků přeložíme směrem ke středu, přitiskneme a každý plátek srolujeme. Závitky upevníme párátkem. Každý kousek masa balíme v mouce.

02.

Ve velkém kastrole nebo na pánvi rozehřejeme olivový olej a přidáme závitky nejprve spojem dolů. Poté opečeme ze všech stran a rolády vyndáme a udržujeme teplé.

03.

Na olej v pánvi položíme cibuli a celerovou nať a smažíme do zahnědnutí. Přidáme česnek a všechny zbylé suroviny až na víno Marsala. Šťávu z rajčat si schováme na pozdější dobu, až ji budeme podle přání moci použít.

04.

Omáčku přivedeme k varu a rajčata rozmícháme na kousky.

05.

Závitky vrátíme na pánev, přikryjeme a na středním ohni vaříme asi 15–20 minut, až je vepřové maso zcela hotové. Pokud máme nedostatek tekutiny, přilijeme šťávu z rajčat. Když je vepřové maso uvařené, přendáme ho na mísu a uchováváme teplé. Do omáčky přilijeme víno Marsala a přivedeme k varu. Vaříme 5–10 minut. Omáčku rozmixujeme. Podáváme s polentou či bramborovými hranolky.

Související témata:

Načítám